De er ikke bare ungdomspolitikere, men samtidig viktige stemmer i debatten om digitale medier og deres påvirkning på norske barn og unge. Førstehåndserfaringene er med på å bygge bro mellom de unges erfaringer, forventinger og politiske muligheter: PRESSET. har snakket med Lars Ramsli Søyland (KrFU) og Oda Oline Omdal (UH) om porno, bekymring og regulering.
Les merAvisene skriver mindre om 1. mai enn for hundre år siden. Dette på tross av flere år preget av arbeidsledighet, streik og pandemi.
Les merHvem er de mest populære influenserne blant norske barn og unge? Hva slags innhold publiserer de? Og hvordan utfordrer det dagens forbrukervern av barn og unge? Det var spørsmål Medietilsynet stilte og forsøkte å svare på under frokostseminaret på Kulturhuset forrige torsdag.
Les merStortinget vedtok i mars endringer i politiloven og politiregisterloven - og gir dermed PST muligheten til å lagre, systematisere og analysere informasjon hentet fra det åpne, tilgjengelige internettet. Lovendringen kritiseres fra ulikt hold for å tilrettelegge for masseovervåking.
Les merKan du tenke deg å betale for å bli verifisert på Facebook og Instagram? Meta skal nå lansere en ny abonnementstjeneste som åpner opp for nettopp dette.
Les merDigitale verktøy har inntatt skolen for lengst. Men hvordan påvirker det egentlig læringen og ikke minst barnas evne til å skrive? Nærmest ingen forskjeller mellom å skrive på nettbrett og for for hånd mener forskere.
Les merHer om dagen foretok jeg meg min daglige ettermiddags-scroll på Instagram. Det var som som scroller flest. Det var fram til jeg fikk opp et innlegg fra en artist med stor følgerskare, som hadde delt et KI-generert kunstverk. Det jeg bet meg merke i var ikke nødvendigvis bildet i seg selv, men kommentarene som fulgte:
– “please don’t support ai! It steals artists’ hard work and is totally unethical”
Les merEmneknaggen #BookTok har blitt svært populær på TikTok. Nå finner flere leseglede og bokhandlere tilpasser seg emneknaggen når de skal selge bøker. Kan TikTok ha endret bokbransjen?
Les merDet har blitt avgjort at medietilsynet skal bidra med 4,6 millioner i mediestøtte innenfor forskning, samt 21,5 millioner til innovasjon i medier. Blant mediestøtten for forskning har medietilsynet prioritert prosjekter som undersøker personvern og påvrikningskraften av kunstlig intelligens (AI). I tillegg har medietilsynet åpnet tilgang til søknadsprosessen for støtte innenfor innovasjon i medier.
Les merHvert år sender store og små, lokale og nasjonale mediehus- og aktører inn sine bidrag til den årlige SKUP-prisen. Den sagnomsuste prisen deles ut under SKUP-konferansen i Tønsberg 22. april. Med 52 innsendte metoderapporter å lese gjennom har juryen et omfattende oppdrag foran seg.
Les mer4. januar avslørte Playstation nyheten om “Project Leonardo” for PS5, et nytt kontroller-sett med utskiftbare deler, knapper og utforminger, designet for spillere med nedsatte funksjonsevner. Norges Handikapforbunds Ungdom gleder seg over utvikling.
Les merChatboten ChatGPT kan skrive alt fra korte noveller til lengre innleveringer. Dette benytter skoleelever verden over seg av. Mens noen frykter at tjenesten kan brukes til juks, ser andre nytten i den nye teknologien, for hva skjer egentlig når kunstig intelligens skriver skoleoppgavene våre?
Les merStyringssignalene for de neste fire årene er presentert. Mediestøtten for 2023 innebærer blant annet en økning i produksjonsstøtten til 400 millioner, mens det foreslås det en bevilgning til NRK på 6,088 milliarder, en økning på kun 1, 4 prosent.
Les merNylig la Norsk mediebarometer frem nye tall over hvordan nordmenns mediebruk og -vaner var i fjor. Her kommer det blant annet frem at bruken av papir- og nettaviser blant nordmenn har sunket. Samtidig er det flere som benytter seg av sosiale medier når de skal lese og følge med på nyheter.
Les merDet store teknologiselskapet Google tar nå i bruk ny teknologi, designet for å kunne forstå intensjonene bak ulike søk. Selskapet håper den kunstige intelligensen vil kunne bidra med mer relevante resultater for folk som søker hjelp under personlige kriser.
Les merEr du en fast lytter av podkastene «Friminutt», «Krimpodden», «Lørdagsrådet», «Misjonen med Antonsen og Golden» eller «Oppdatert»? Nå kan ny forskning vise at det kan være en sammenheng mellom podkast-vanene til folk og personlighetstrekkene deres.
Les merIfølge The Verge jobber teknologiselskapet Meta med å utvikle en virtuell valuta som skal gå under navnet «Zuck Bucks». Myntenheten er oppkalt etter selskapets administrerende direktør Mark Zuckerberg og skal mest sannsynlig ikke være en kryptovaluta, men heller en valuta som kan tas i bruk på selskapets nettsteder og apper.
Etter at Russland invaderte Ukraina 24. februar har det flommet over av nyheter om krigen. I krisesituasjoner kan det være ekstra vanskelig å vite hva som er sant og ikke. Det merket man særlig under koronapandemien. Nå har de samme menneskene som spredte falske nyheter og konspirasjonsteorier om covid-19, begynt å spre desinformasjon om krigen i Ukraina.
Les mer