Selv i en pågående pandemi, hvor restriksjoner og forskrifter har satt dype spor i våre felles levesett, har aldri før verden vært så tilgjengelig som nå. Men dette er ingen nyhet, men heller premisset for vårt digitaliserte samfunn – for vi har alle en tilgang til verdenssamfunnet gjennom våre medier.
Les merNår en trykker seg inn på nyhetssidene til blant annet NRK, VG eller TV2 så er det lett å få et bilde av at det en leser, er slik det er. Misforstå meg rett, det du leser stemmer nok overens med virkeligheten, men stemmer det overens med hele virkeligheten?
Les merNyhetsavisene har lenge blitt kritisert for sin (mangel på) dekning av Midtøsten-konflikten. Er sosiale medier håpet for en endring på dette?
Les merSensurering av medier, fengsels- og dødsstraff for frihetskjempere og overvåkning av befolkningen. Det går stadig dårligere for menneskerettighetene i Kina. I flere år har landet planlagt å innføre et «sosialt kredittsystem» for innbyggerne sine, men hvordan fungerer det og hvilke konsekvenser kan et slikt system få?
Les merDet er stadig vekk snakk om sultkatastrofer, borgerkonflikter, og politisk ustabilitet som har gått vesten hus forbi. Men denne diskursen er mangelfull - ikke bare finnes det mer enn dette i «ikke-vestlige» land, argumentene for hvorfor det har blitt sånn holder ikke mål.
Les merDet har aldri før vært enklere å følge med på verden, og følge med, det er noe vi gjør. Som et resultat av en slik konstant våkenhet og oppmerksomhet, mobiliserer fler og fler gjennom sosiale medier, i et håp om å skape endring, i et håp om få til en påvirkning på verdenssamfunnets pressende problemer. Men hva skjer når denne sympatien forvandles til digital apati?
Les mer