Medietilsynets beslutninger for 2023
Nyhetsartikkel - Sarah A. Jensen
Det har blitt avgjort at Medietilsynet skal bidra med 4,6 millioner i mediestøtte innenfor forskning, samt 21,5 millioner til innovasjon i medier. Blant mediestøtten til forskning har Medietilsynet prioritert prosjekter som undersøker personvern og påvirkningskraften av kunstig intelligens (AI). I tillegg har Medietilsynet åpnet tilgang til søknadsprosessen for støtte innenfor innovasjon i medier.
Medietilsynet har besluttet seg til 17 prosjekter som til sammen får 4,6 millioner i mediestøtte for forskningsarbeid. Blant disse, ligger prosjekter knyttet til kunstig intelligens og barns personvern i prioriteringene. Prosjektet til forsker Petter Bae Brandtzæg ved Universitetet i Oslo, “En AI-drevet offentlighet”, er blant de utvalgte. Brandtzægs forskning inneholder undersøking av AI forekomsten i dag og hvordan denne påvirker mediemangfoldet både i kritisk tenking og forståelse. Forskningsprosjektet har fått den største andelen på 850,000 kr og ligger på toppen av prioriteringslista. I tillegg har medietilsynet innvilget en sum på 692,000 kr til forsker Anna Grøndahl Larsens prosjekt hos SINTEF: “Mediebruk og lokale offentligheter i et fragmentert landskap”. Prosjektet innebærer en utlysning overfor lokale mediers innflytelse på den lokale offentligheten med et hovedfokus på mediebruk.
Videre legger Medietilsynet også vekt på forskning overfor barn’s personvern og foreldres bilde-deling av barn på sosiale medier i forskningsprosjekt: “Sharenting» – til barnets beste”, ledet av forsker Clara Julia Reich ved OsloMet - storbyuniversitetet. Prosjektet har fått innvilget 620,000 kr i mediestøtte.
Medietilsynet innvilger 21,5 millioner i medieinnovasjon
I tillegg til medieforskningen har det også kommet frem en støtteordning på 21,5 millioner innenfor medieinnovasjon. Her åpnes det opp for særlig små og lokale medier, som skal få muligheten til å bane seg frem i det norske mediemangfoldet. Medietilsynet har åpnet tilgang for søknadsprosessen med en frist for søknad den 24. februar, og en ferdigbehandling av disse søknadene i mai 2023. Innenfor støtteordningen skal lokale mediehus bli prioritert med et målrettet fokus på bredere mediemangfold ved å utlyse språklige samt sosiale minoriteter. Dessuten har medietilsynet også åpnet opp for at flere mediekanaler i Fagpressen skal få muligheten til å søke om innovasjonsstøtte.