Brød og sirkus til det norske folk

Under Romerrikets storhetstid ble det arrangert store fester og leker i circuser. Kappløp med kjerre, eksotiske dyr, kunstritt og brytekamper var å se. I dag tilbringer vi mange timer foran skjermen og følger med på kjendiser som blir kastet inn i ulike arenaer for å konkurrere om heder og ære - eller kanskje frykten for å bli glemt?

Illustrasjon: The Festival of Pompei, The circus of gladiators 1884, Auguste Louis Lepère (French, 1849–1918), Sinar AG / Unsplash.

Hvert år kommer det nye realitykonsepter eller nye sesonger av kjent reality, som vi elsker å kommentere og begrave oss i. Hos TV2 er det kjendis-reality som trumfer over de mest populære programmene nordmenn følger med på. For de som ikke er kjent med dette konseptet er det altså et knippe kjendiser, alt fra de største sangere i moderne tid, bortglemte skuespillere og nedstøvede idrettsstjerner som ikke har vært i rampelyset siden 1996, som konkurrerer i hvem som ryker ut sist. De gjør dette gjennom ulike grener i diskusjon, manipulativt spill, unyttige hjernenøtter og allianser der ingen er trygge.

Skjermbildene viser fram hvem de nye deltakere som skal delta på en rekke reality-programmer er. Skjermbilder: Instagram og TV2 / Spillet, Boksen, Farmen kjendis og Ikke lov å le på hytta.

Til slutt står man igjen med én vinner - én storslagen kjendis som er å se på skjermen igjen under neste års realitysesong. Hva er det som er så tiltrekkende ved å se en gruppe mennesker du egentlig ser opp til, bli slengt inn i et moderne sirkus?

Kjendis som gladiator

Kjendis-reality har vært populært blant det norske folk i noen år, likevel blir det møtt med reaksjoner hver gang en ny gruppe kjente fjes blir plassert i en ny arena.

Fra 2010 til 2023 økte antallet kjendisprogrammer fra seks til 47 på norske strømmetjenester. Tradisjonelle drama og såpe-serier har derimot ikke en slik økning. En av grunnene er at produksjonskostnadene er høyere, mens kjendis-reality ikke bare er rimeligere, men også har lavere risiko. Det er da ikke så rart at slike programmer blir produsert og lansert i rekordfart.

Vi rekker ikke skape nye kjendiser i farten som kjendis-reality beveger seg i, og kanskje er det nettopp derfor vi gjentatte ganger ser de samme radioprogramlederne og TikTok-sensasjonene delta i kampen om å gå av med seieren.

Fredagstaco og reality

Under romersk keisertid ble det sagt at folket kun trengte brød og sirkus for å være tilfreds. For samtidens nordmenn er dette byttet ut med taco, melkesjokolade og x-antall timer reality når helgen ringes inn.

Uttrykket brukes i dag ofte for å beskrive den delen av befolkningen som ikke følger så godt med på politiske eller samfunnsorienterte nyheter. Dette kan være skremmende å tenke på med tanke på hva som pryder skjermen vår daglig. Hver gang en ny sesong eller nytt reality-konsept annonseres, tar det ikke lang tid før kritikken kommer. Mange er lei av å se de samme kjendisene bli rullert rundt til du ikke lengre er sikre på hvor de først kom fra. Likevel blir det bare flere og flere programmer, og vi spiser hver smule.

Illustrasjon: Hver helg samles vi foran skjermen for å se kjendis-reality

Oindrila Bose / Unsplash

I programmet Spillet sitter blant annet Harald Eia som «observatør» på et slags ekspert-panel. Der er jobben hans å kommentere på hva de andre kjendisene, som faktisk deltar i programmet, gjør og sier.

Til TV2 sier Eia at han forstår at folk er lei av å se kjendiser på reality-TV, men sammenligner det med utenriksnyheter:

– Det er jo som med utenriksstoff - alle sier at de vil ha mer av det på nyhetene, men ingen orker å se på det.

Lyver til oss selv

Reality er raskere og billigere å lage, men er vi da blitt lettere å underholde? Kanskje vi bare lyver for oss selv når vi klager over nok en kjendisprogram. Innerst inne gleder vi oss til tider hvor vi kan sitte med helgekosen og se kjendiser “sloss” for å holde seg relevante. Til alle tider har vi bare vært mennesker, med et behov for brød og sirkus.