Indiske innbyggere trosser myndighetenes sensur
Artikkel - Ingvild L. Kjeldsen
Studenter, opposisjonspartier og ytringsfrihetsforkjempere i India arrangerer visninger av BBCs dokumentarserie India: The Modi Question, på tross av myndighetenes forsøk på å forby den.
Den 2-episoder lange miniserien handler om nåværende statsminister i India, Narendra Modi, sin politiske karriere. Den første episoden tar for seg hans tidligere rolle som delstatsminister i staten Gujarat, under de voldelige opptøyene som i 2002 krevde over 1000 menneskeliv – hovedsakelig muslimske. Den andre episoden undersøker Modis hindunasjonalistiske regjering etter gjenvalget i 2019, igjen med søkelyset rettet mot behandlingen av Indias muslimske befolkning.
Blokkering av innhold på YouTube og Twitter
Første del av dokumentarserien ble publisert i BBCs kanaler 17. januar 2023, og del to uken etter. Det tok ikke lang tid før indiske myndigheter tok til motmæle, og 21. januar var det klart at dokumentaren skulle blokkeres på både YouTube og Twitter. En av rådgiverne innen Indias Ministry of Information & Broadcasting, Kanchan Gupta, skriver på Twitter at BBCs Modi-dokumentar er propaganda som er både «hostile», «hateful» og «viscious». Gupta mener også at dokumentaren undergraver Indias suverenitet og integritet, samt har potensiale til å skape offentlig uro:
Dokumentaren er kun synlig for innbyggere i Storbritannia gjennom BBCs strømmetjenester, men har blitt spredt i ulike sosiale medier. For å forhindre spredningen, bestemte indiske myndigheter seg for å benytte seg av deres Informasjonsteknologi-lov fra 2021. Den gjør det enklere å regulere innhold på sosiale medier og digitale plattformer, og gjør det blant annet mulig å blokkere og fjerne innhold.
Med støtte i IT-loven, har indiske myndigheter gitt ordre til YouTube om å blokkere dokumentaren hvis den blir lastet opp på deres plattformer. De har også bedt Twitter blokkere Tweets som sprer lenker til alternative plattformer å se dokumentaren. YouTube på sin side har gått ut og sagt at de uansett fjerner innhold fra BBC, på grunn av brudd på opphavsrett.
Den forbudte dokumentaren blir fremdeles vist
Blokkeringen har ikke gått stille for seg, og reaksjonene er mange. Både opposisjonelle og støttespillere til den nåværende regjeringen har ytret seg kritisk til blokkeringen. På Twitter har diskusjonen gått om regjeringen heller burde gitt et motsvar eller korrigert innholdet og påstandene i BBCs dokumentar. Enkelte mener at blokkeringen fungerer mot sin hensikt, ved å styrke dens legitimitet og bidra til dens popularitet.
Det er flere lokallag i Kongresspartiet i India som har arrangert visning av den forbudte dokumentarserien. De står i opposisjon mot det nåværende hindunasjonalistiske BJP-partiet, hvor Narendra Modi er øverste leder.
Også studenter ved en rekke universiteter i India har gjennomført eller planlagt å gjennomføre visninger siden slutten av januar. En visning ved Jawaharlal Nehru universitetet i New Dehli ble sabotert, ved at strømmen ble skrudd av på hele universitetet. Det samme har skjedd ved andre universiteter i Indias hovedstad, ifølge New Dehli TV. Ved noen av studiestedene hvor visninger ble avlyst, har demonstrasjoner funnet sted istedenfor. Ved Universitetet i Dehli ble 24 studenter varetekstfengslet og ved Jamia Millia Islamia universitetet ble 13 studenter varetektsfengslet.
Ifølge Time, har brukere på ulike sosiale medier, slik som WhatsApp, Telegram, og Twitter, likevel publisert lenker til videoen. Studenter som tok del i visningen av dokumentaren delte også ut QR-koder, slik at enkeltpersoner kunne strømme dokumentaren selv.
Indisk redaktørforening bekymret for pressefriheten
14. februar, en måned etter dokumentaren ble publisert, var indiske skattemyndigheter og politi hos BBCs lokaler i Dehli og Mumbai. The Guardian skriver at de ansatte bedt om å delta i en undersøkelse, og deres telefoner og en rekke dokumenter tatt. Editors Guild of India har gått ut med en uttalelse, hvor de er «deeply concerned» over skattemyndighetenes undersøkelse av BBC India, og deres kontorer i Dehli og Mumbai. Videre skriver de at:
– This is a trend that undermines constitutional democracy. The Guild demands that great care and sensitivity be shown in all such investigations so as to not undermine the rights of journalists and media organisations
RSF (Reporters Without Borders) har rangert India på 150. plass på deres Press Freedom Index for 2022. Dette er åtte plasser lavere enn året før. Den negative utviklingen er, ifølge RSF, et resultat av radikale endringer som skjedde da det hindunasjonalistiske BJP-partiet og Narendra Modi tok over regjeringen. Myndighetenes beslutning om å forby BBCs kritiske dokumentarserie er kun ett eksempel på denne trenden.