Vivis 5 Oscar-favoritter de siste årene

Anbefalingsliste - Vivi Eng

Forrige uke gikk den 97. Oscars-utdelingen av stabelen. Store titler som Anora, Wicked, The Substance og A Complete Unknown var noen av de nominerte filmene iblant annet kategorien beste film. I den anledningen vil jeg dele mine 5 Oscar-nominerte favoritter fra de siste årene.

2017 var året da jeg virkelig begynte å følge med på Oscar-utdelingen. På den tiden studerte jeg film, og sammen med noen av mine medstudenter satte vi oss et mål - vi skulle se alle filmene som var nominert i kategorien beste film. Dette fortsatte vi med gjennom hele bachelorløpet. Vi fikk et veldig fint innblikk i ulike filmsjangre, og ikke minst gjorde det at vi så filmer vi ikke ville ha sett ellers.

Vivi har fulgt med på Oscar-utdelingen de siste årene, og har valgt ut sine favoritter de siste årene. Foto: Samuel Ramos / Unsplash.


Daniel Kaluuya i Get Out (2017). Opphavsrett: Universal Pictures / Hentet fra: IMDb

Get out (2017) av Jordan Peele

2017 var definitivt et av mine favorittår innen film. Titler som Call Me By Your Name, Coco, Lady Bird og The Post er noen av filmene som ble nominert til ulike kategorier for Oscar-utdelingen i 2018.

En av mine desidert favorittfilmer som ble nominert dette året var Get Out (2017) av Jordan Peele. De som kjenner meg vet at jeg ELSKER alt som har med skrekk å gjøre, og etter jeg så Get Out ble den raskt en av mine favorittfilmer. Get Out ble nominert i fire kategorier, blant annet beste film og beste originalmanus, hvor de stakk av med seieren.

Noe som gjør denne filmen til en av mine favoritter er lyddesignet og musikken, fordi de er veldig urovekkende og får meg til å føle på et skikkelig ubehag hver gang jeg ser den.

For de som ikke har sett filmen, handler den om hovedkarakteren, en ung mørkhudet mann ved navn Chris Washington. Han og kjæresten, Rose Armitage, reiser til hennes familie, hvor Chris skal møte foreldrene og broren hennes for aller første gang. En rekke merkelige hendelser gjør at Chris blir stadig mer skeptisk til hva Armitage-familien egentlig holder på med, og til slutt avslører Chris den urovekkende hemmeligheten til familien.


Adam Driver og John David Washington i Blackkklansman (2018). Opphavsrett: FOCUS FEATURES LLC / Hentet fra: IMDb

Blackkklansman (2018) av Spike Lee

2018 var også et godt filmår og ga oss titler som A Star is Born, Green Book, Black Panther og Bohemian Rhapsody, som alle ble nominert til beste film i 2019.

Min favoritt dette året var Blackkklansman (2018) av Spike Lee, som ble nominert i hele seks kategorier, blant annet beste film og beste filmatisering. Sistnevnte kategori endte de opp med å vinne.

Det som gjør denne filmen til en av mine favoritter er måten de har valgt å klippe filmen på, og ikke minst at historien som blir fortalt er basert på en virkelig hendelse som fremdeles er relevant i dag.

Som jeg nevnte, er Blackkklansman basert på en sann historie, hvor vi følger en afro-amerikansk politietterforsker med navn Ron Stallworth. Filmen følger Ron og hans partner, Flip Zimmermann, i deres forsøk på å infiltrere Ku Klux Klan, og vi får se hvordan de navigerer dette sammen.

Filmen byr på både morsomme og hjerteskjærende øyeblikk og gir et innblikk i hvordan rasisme og undertrykkelse utspilte seg på 1970-tallet.


Emma Watson, Florence Pugh, Saoirse Ronan, og Eliza Scanlen i Little Women (2019). Foto: Wilson Webb / Opphavsrett: Columbia Pictures / Hentet fra: IMDb

Little Women (2019) av Greta Gerwig

Filmåret 2019 bydde på titler som Parasite, Joker, Once Upon a Time... In Hollywood og Marriage Story. Disse ble nominert til beste film i 2020.

Little Women (2019) av Greta Gerwig, som også ble nominert til beste film i 2020, var en av mine favoritter. Jeg skal være såpass ærlig og si at dette til dels koker ned til at rollebesetningen, som inkluderer mange av mine favorittskuespillere. Det faktum at filmen er regissert av en kvinne bidrar også. Filmen ble nominert til seks Oscar-kategorier, inkludert beste film.

Little Women er basert på boka med samme navn, og er en nyere filmatisering. Jeg har ikke fått lest boka enda, så der har jeg ingenting å sammenligne med, men det jeg liker ved historien vi får se i filmen er båndet mellom March-søstrene, og hvordan de navigerer opp- og nedturene som livet består av.

Coming-of-age-filmer kommer alltid til å være relevante, og i denne filmen følger vi fire søstre på både godt og vondt. Vi får se sterke og ekstremt ulike kvinnelige karakterer som trer inn i voksenlivet og prøver å finne sin plass i samfunnet. Filmen inneholder utrolig fine øyeblikk, og den får meg til å gråte hver eneste gang jeg ser den.


Timothée Chalamet og Rebecca Ferguson i Dune: Part One (2021). Foto: IMDb

Dune: Part One (2021) av Denis Villeneuve

I 2022 fikk vi titler som Don’t Look Up, West Side Story, CODA, Licorice Pizza, og Dune: Part One nominert til beste film, hvor sistnevnte endte opp med å bli min nye hyperfiksering.

Dune: Part One (2021) av Denis Villeneuve ga meg den samme typen WOW-følelse som Star Wars gjorde da jeg så de filmene for første gang. Når jeg sier at jeg så denne filmen flere ganger på kino, så skulle jeg litt ønske at jeg tullet.

Dune: Part One er en adaptasjon av flere bøker og har tidligere blitt filmatisert. Det var ikke før denne gangen at filmen virkelig slo igjennom. Den ble nominert i hele ni kategorier, i tillegg til beste film.

Filmen følger Atreides-familien, spesielt sønnen Paul Atreides, og deres reise fra hjemplaneten deres til overtakelsen av planeten Arrakis. Filmen inneholder temaer som mytologi, politikk og krig. Jeg kan skjønne at noen synes at filmen var langtrukken og kjedelig, men personlig synes jeg det var deilig med en film som puster litt, og som ikke lener seg på en klipperytme som kan ligne en TikTok-feed.


Margot Robbie i Barbie (2023). Opphavsrett: 2023 Warner Bros. Entertainment Inc / Hentet fra: IMDb

Barbie (2023) av Greta Gerwig

Sommeren 2023 skjedde fenomenet “Barbenheimer”, hvor kinogjengere dro for å se både Barbie og Oppenheimer i hopetall. Det var ikke bare disse to filmene som gjorde det bra: også Poor Things, Maestro og Killers of the Flower Moon ble, sammen med Barbenheimer, ble nominert til beste film av medlemmene i The Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

Barbie (2023) av Greta Gerwig var også en film jeg måtte se på kino flere ganger. Filmen ble nominert til åtte Oscarer og vant for beste originale sang.

Dette er igjen en film jeg elsker, fordi den har en super rollebestning, samt en kvinnelig regissør. Filmen i seg selv er utrolig underholdene og har fått meg til å både le og gråte.

I denne filmen følger vi Barbie, som lever livet i Barbieland, hvor alt er tilsynelatende perfekt. Når ting begynner å gå galt for Barbie, viser det seg at hun må reise til den virkelig verden. Det som møter henne der er en verden som er langt fra den hun kjenner til i Barbieland. Det er mildt sagt et brutalt sjokk for Barbie, da hun støter på en verden hvor patriarkatet har dype røtter i samfunnet.