Påskeanbefalinger fra redaksjonen i PRESSET.
Anbefalingsliste — Redaksjonen
Fioler og blåklokker har sprunget, trekkfuglene er tilbake og eksamensperioden er i gang — våren har endelig kommet! Med det følger selvsagt også Påsken, en høytid som står høyt hos de med sterke kristne verdier, men også for de av oss som lengter etter Kvikk Lunsj og appelsin, påskesol og fuglekvitter — og selvsagt påske-quiz! Enten du sitter på toget til hjembyen, på fjelltur med vennegjengen eller på påskeeggjakt med familien — her gir vi dere noen anbefalinger for hva som kan nytes i påskesolen.
God påske fra oss i PRESSET! Illustrasjon: Markus Tonholt Hovland / PRESSET.
MUSIKKANBEFALING
av EMMA FRANCKE HUSEBø
Påsken er her, og uansett om du skal hjem til foreldre, ut å reise, på fjellet, eller på hytta, trenger vi alle noe god musikk. Her kommer et par personlige favoritter som er perfekte til å nyte i påskesola.
For meg går reisen hjem til påske langs Sørlandsbanen. Her sitter jeg sammen med 200 andre, og mens de sikkert tenker på familien de skal se, hytta de skal på, eller hva de får i påskeegget, tenker jeg på hva i all verden jeg skal lytte til for å få disse åtte timene til å gå litt fortere. (Jeg tenker nå på familie, og venner, og påskeegg jeg også, men for argumentets skyld så later vi som jeg bare tenker på musikken.)
Jeg har gjort et utvalg av album som gir meg den gode vårfølelsen, og pekt ut tre sanger fra hver av dem. Selv om jeg selvfølgelig anbefaler å høre på hele albumet, og forsåvidt resten av diskografien til artistene, har jeg lagt de nevnte låtene inn i en liste, som kan lyttes til mens man leser.
The 1975, Notes on a conditional form (2020)
Albumcoveret til Notes On A Conditional Form. Hentet fra Pitchfork.
Utvalget er:
1) “If You’re Too Shy (Let Me Know)”
2) “Jesus Christ 2005 God Bless America”
3) “Nothing revealed / everything denied”
“If You’re Too Shy (Let Me Know)” ble på mange måter selve låten til våren jeg var 17. Før låten var offisielt gitt ut hadde jeg funnet live-opptak fra da bandet var på turné før pandemien slo inn. På grunn av pandemien var det lite å gjøre den våren, vennene mine klarte på en eller annen måte å alltid være i karantene, og smitte-paranoiaen var sterk nok til at jeg ikke fikk lov å ta buss. Resultatet ble at jeg søkte tilflukt i sykkelen min, og utforsket steder jeg aldri hadde sett, i byen jeg hadde vokst opp i. Jo nærmere jeg kom til utgivelsesdato, jo lenger var jeg også inni våren. “Jesus Christ 2005 God Bless America” har blitt en personlig favoritt de siste årene, og den betyr mange ting, men først og fremst, minner den meg og vårsolen, og Lindeveien, og trærne som så vidt hadde begynt å blomstre. Best nytt (for meg) ved å gjenskape dette minnet, men for deg? Med låtene på full blast, og begynnelsen av nye minner.
Angèle, Brol (2018)
Albumcoveret til Brol. Hentet fra AOTY.
Utvalget er:
1) “Flemme”
2) “Victime des réseaux”
3) “Balance ton quoi”
Det som startet som et siste forsøk på å få mer fransk inn i hverdagen min før eksamen, viste seg å skulle lede til House-revolusjonen musikksmaken min gikk gjennom for noen år tilbake. Angèle er nå teknisk sett belgisk, og musikken hennes kan vel heller kalles “urban pop” enn house. Men belgisk (fransk-talende) urban pop skulle lede meg til fransk house, og med det startet ballen å rulle. Senere er det blitt slik at House er en av sjangerne jeg assosierer mest med sommerhalvåret, og måten solen bringer liv til gatene igjen.
Hvis jeg skal tilegne sykkelen til Notes on a conditional form, vil jeg tilegne Brol til bypåske og takterrasse-fest. Best nytt med sol i ryggen, godt selskap, og kanskje en sitrusfrukt!
Djo, The Crux (2025)
Albumcoveret til The Crux. Hentet fra Exclaim.
Utvalget er:
1) “Lonesome Is A State of Mind”
2) “Charlie’s garden”
3) “Link”
Vi reiser inn i nåtiden, til det helt ferske albumet til Djo (Joe Keery). Men vi forblir i stemningen av sol og godt selskap. Alle de utvalgte låtene fra The Crux har kor-refreng (eller i det minste flere lag med vokaler), og det er noe med et kor-refreng, og med chants som, for meg, skriker hagefest og utepils. I “Charlie’s garden” drømmer Djo seg bort til late dager i venn, og Stranger Things kollega, Charlie Heaton sin hage. Jeg håper alle finner en slik fredelig hage, eller annet uteområde, å nyte dette albumet i. Eller å drømme seg bort til.
TØFL, Eg Ska (2018)
Albumcoveret til Eg ska. Hentet fra Genius.
Utvalget er:
1) “Evig Ung”
2) “Avatar”
3) “Tunneler”
The Crux tok meg til nåtiden, men den forlater jeg med glede til fordel for gamle favoritter og den perfekte kameraten til bypåsken (i alle fall hvis du tar påsken i Stavanger), nemlig EP-en Eg Ska. TØFL sin musikk er, som det mye av musikken på denne listen, laget for allsang og solskinn. Aller helst skulle jeg kanskje hatt vært på en gressplen i et festivalpublikum, og hatt allsang med dem. Men jeg nøyer med å synge i dusjen, eller mine lokale tunneler.
Alvvays, Alvvays (2014)
Albumcoveret til Alvvays. Hentet fra Pitchfork.
Utvalget er:
1) “Adult Diversion”
2) “Next of Kin”
3) “Archie, Marry Me”
Jeg klarer ikke gi slipp på nostalgien, og nå skal vi rett tilbake til den ungdommelige energien jeg mener kommer med sol og skolefri. Jeg var minst like glad i dette albumet som ung-tenåring, som jeg er som ung-voksen. Men det vil alltid ha energien av første-forelskelse, og en nervøsitet som bobler litt over, og derfor alltid minne meg om følelsen av å endelig få løpe ut i solen, etter en alt for lang skoledag. Og det er kanskje det påsken er for mange? Hvor vi da satt ved pulten og lengtet etter storefri, sitter vi nå på kontoret og lengter etter helligdagsfri. Om du etter denne artikkelen spiller albumet for første gang noen sinne, eller for første gang på en stund, anbefaler jeg at du også lar den barnslige gleden av å få leke i solen slippe til. Om du faktisk velger å leke, eller å tenke på da du gjorde det, vil Alvvays, alltid være et godt følge.
George Harrison, All Things Must Pass (1970)
Albumcoveret til All Things Must Pass. Hentet fra RareVinyl.
Utvalget er:
1) “Ballad of Sir Frankie Crisp (Let It Roll)”
2) “Awaiting on You All”
3) “All Things Must Pass”
Det er få album som fanger følelsen av sjelsro og en sol-varmet rygg, som All Things Must Pass. Jeg sparker meg selv for å måtte velge bare tre låter fra hvert album, det vil jeg aldri gå med på å gjøre igjen, og jeg kan ikke understreke nok hvor mye dette albumet bør nytes i sin helhet. Det er vanskelig å (kort og konkret) si noe annet enn at dette albumet er fantastisk og om du ikke allerede har hørt det burde du gjøre det ved første mulighet. Her spiller sted, stemning, og setting ingen rolle. All Things Must Pass vil møte deg der du er
Paolo Nutini, Sunny Side Up (2009)
Albumcoveret til Sunny Side Up. Hentet fra Platekompaniet.
Utvalget er:
1) “Coming Up Easy”
2) “Growing up Beside You”
3) “Candy”
I mitt hode er de to første låtene søsken, og litt to sider av samme sak. “Growing up Beside You” er forelskelsen og en fantasering om alt hva det kan bli av den, og “Coming Up Easy” er aksepten av selv om det er en fantasi så trenger ikke det å bety at det ikke kan være vakkert. Disse låtene er på sitt beste ved to steder: på kjøkkenet i morgensolen, hvor eggene skal steke akkurat lenge nok til at du rekker å danse litt rundt (og kanskje også skape din egen fantasi). Eller i kveldssolen, med ryggen lent mot hytteveggen, og føttene fri etter en lang dag fanget i fjellskoene, når du så best kan nyte at du er sliten fordi du vet du har gjort noe godt.
Solnedgangen tar oss til “Candy”. “Candy” deler med All Things Must Pass at den simpelthen er et mesterverk, som må oppleves ved første anledning, og i at den møter deg der du er. Den utgjør for meg slutten på kvelden, og derfor også mine påskeanbefalinger. Men dette er en låt som står til alt. En begynnelse, en slutt, en luretopp, i øyet av stormen eller midt i smørøyet. Eller forhåpentligvis for dere som leser, på en aldeles nydelig påskedag!
Forfatteranbefaling - trude marstein
av thea jonette reinfjell
Finn ditt nærmeste bibliotek, lån deg en bok og les litt i påskeferien!
Foto: Thea J. Reinfjell / PRESSET.
Påsken for tre år siden hadde UNDERGRUNN akkurat sluppet tittelalbumet sitt UNDERGRUNN. Jeg hadde helt oppheng og hørte på albumet på repeat. Jeg ble veldig nysgjerrig på gutta i UG og at de rappet om ting som Veuve Clicquot, Moncler og Faust. Hvor hadde disse gutta fått all sin kulturelle kapital fra?
Etter litt graving fant jeg ut at UG Marstein AKA Marstein AKA Jo Almaas Marstein (nok høytstående navn å ta av der) var sønnen til forfatteren Trude Marstein.
Foto: Thea J. Reinfjell / PRESSET.
På vei hjem til påske hadde jeg selvfølgelig albumet på øret. Jeg skulle fly fra Gardermoen og var innom ARK i innenlandsterminalen for å kikke på påske-lektyre. Der kjøpte jeg en bok av Trude Marstein fordi jeg var så oppslukt i UGs verden. Så mye hadde jeg het boka, og jeg følte for første gang på mange år at det ikke var kleint å lese skjønnlitteratur på norsk.
For noen uker siden var jeg innom Deichman i Bjørvika, og måtte låne med meg en bok av Trude Marstein. Nå hører det liksom våren og påsken til. Denne gangen ble det Egne barn, en sår og ærlig fortelling om hvordan det kan føles å oppfostre barn. Om det å ikke strekke til på alle områdene man ønsker her i livet. Om ekteskapet som ikke varte. En virkelighetsnær historie som kan gi en eksistensiell angst man ikke får av distansert påskekrim!
Man må ikke alltid lese krim i påsken, jeg anbefaler å lese en bok av Trude Marstein.
lyddrama - Ding-dong, du er død!
av thea jonette reinfjell
Illustrasjonsbilde til Ding-dong, du er død!. Hentet fra NRK Radio.
Dette er for alle podkast-elskerne der ute som egentlig trenger en liten ferie fra podkast-verden, men som ikke klarer å legge det helt fra seg!
Ding-dong, du er død! er et hørespill fra NRK. Et hørespill eller et lyddrama tar i bruk lydeffekter, musikk og stemmeskuespill for å fortelle en oppslukende historie. Dette er tredje gangen de unge lovende skaperne Erik Goplen og Gustav Lie Gundersen har regi og manus på en påskekrim for NRK. Og det med god grunn.
I første episode får vi vite at en person har blitt drept, og vi får følge de to etterforskerne gjennom natta mens de prøver å løse drapet. Hver episode tar for seg perspektivet til en ny mistenkt. Hvem har drept Dyveke Astrup?
Hørespillet har et funky lyddesign med en kul basslinje, litt sånn 70-talls diskovibe, og jeg får lyst til å høre hele sangen som spilles på slutten av hver episode.
Ding-dong, du er død! er en stjernespekket pod som kan slukes på en dag, eller nytes episode for episode gjennom påsken.
Det er veldig forfriskende å høre på hørespill over musikk eller podkast. Man trenger ikke å lære noe, man har bare lyst til å følge med fordi man vil avsløre morderen. Lyddesignet er også veldig deilig å høre på. Det er nesten som man er med karakterene der det skjer, enten det er i bilen, på motorsykkelen, inn gjennom dører eller sittende musestille i et skap.
serieanbefaling
AV markus tonholt hovland
Om påskeværet skulle vise seg kaldere og gråere enn ventet, og du befinner deg i en lun sofakrok denne påsken er det ingen grunn til bekymring. Dette er en særdeles god påske å dele med venner, familie eller kjæreste foran tv-skjermen. Jeg vil gi noen tips til hva som kan sjekkes ut etter en skitur på fjellet eller når det yrer ute.
Karakterplakat for Joel Miller i The Last of Us. Hentet fra GameRant.
Anbefaling: The Last of Us S2
Mange har lengtet iherdig etter fortsettelsen til spill-adapsjonen av The Last of Us, en serie som debuterte i 2023. Nå er endelig fortsettelsen her hvilket møtes av entusiasme både fans av spillene og HBO-serien som tar stafettpinnen fra The White Lotus som nettopp konkluderte sin tredje sesong. HBO har foreløpig kun gitt ut første episode av den nye sesongen, men med løfter om å både holde seg tro til spillet The Last of Us Part II samt ta noen andre vendinger er det noe å hente her for enhver. Om du allerede kjenner til spillserien fra tidligere, så forrige sesong og ønsket mer, eller om du kanskje er ny til serien er dette en perfekt anledning for å forsvinne inn i Neil Druckmanns dystopiske univers.
HBO har kun sluppet første episode av den nye sesongen, men forventningene til det som kommer er skyhøye. Serieskaperne har lovet å holde seg tett på det kritikerroste spillet The Last of Us Part II, samtidig som de vil ta noen dristige vendinger. Både lojale spillfans og nye seere vil trolig finne noe å engasjere seg i. Enten du er godt kjent med spillserien, så forrige sesong og ønsker mer, eller om du er ny til universet og nysgjerrig på hva all praten dreier seg om – dette er en perfekt anledning til å forsvinne inn i Neil Druckmanns mørke, men menneskelige dystopi.
Hentet fra OleHarTattOrdet via Blogg.no
Anbefaling: Severance S2
Fra én dystopi til en annen ønsker jeg å vise til Severance. Den originale Apple TV+-serien, som først så dagens lys i 2022, har nå endelig vendt tilbake med sin etterlengtede andre sesong – hele tre år senere! I motsetning til The Last of Us er det her ingen grunn til å smøre seg med tålmodighet. Hele sesongen er sluppet og klar til å slukes i ett jafs.
Skapt av Dan Erickson og regissert av blant andre Ben Stiller, er Severance en original og urovekkende serie som tar utgangspunkt i ideen om å skille arbeidsliv og privatliv – bokstavelig talt. Den nye sesongen bygger videre på mysteriene, paranoiaen og den særegne estetikken som gjorde første sesong til en kultfavoritt. Fremfor å besvare alle spørsmål, åpner den nye sesongen for enda flere, og gir publikum lyst på enda mer, forhåpentlig uten å måtte vente tre år. Det er et luksusproblem for serieskaperne, som med presisjon og kreativitet klarer å gjøre en stillferdig kontorhverdag til en eksistensiell thriller.
Plakat for Black Mirror. Hentet fra Reddit.
Anbefaling: Black Mirror S7
Et tredje og mer etablert navn i sjangeren er Netflix-serien Black Mirror – en sylskarp og treffende teknologikritisk samtidsdystopi. Med den nye sesongen viser de at det fortsatt er fortellinger å dele, og sesong 7 leverer fortellinger som både forstyrrer og fascinerer. Sesongen føyer seg sømløst inn i rekken av gripende enkeltstående fortellinger som har gjort serien legendarisk, og det er nesten bedre å ikke vite noe om innholdet før man setter seg ned – her ligger mye av styrken i det uventede, så jeg ønsker ikke å dele for mye. Sesongens første episode Common People (S7E1) setter virkelig standarden for resten av sesongen, og Eulogy (S7E5) er et rørende og mer ømt eksempel på hva Black Mirror også kan være. Om du er klar for tårer, tristesse og traumer burde du gi denne sesongen et forsøk!
For nye seere er det fritt fram å hoppe inn hvor som helst, siden serien består av uavhengige episoder. Noen av mine personlige favoritter fra tidligere sesonger inkluderer White Christmas (S2E4), en mørk og kompleks fortelling om teknologi og identitet, Nosedive (S3E1), en skarp satire over sosiale medier og evig jakt på status, og The History of You (S1E3), som tematiserer minner, overvåking og mistillit på en urovekkende — men stadig gjenkjennbar — måte. Også verdt å nevne er Bandersnatch, den interaktive kortfilmen fra 2018, som får en slags forlengelse inn i den nye sesongen. Black Mirror ber oss stirre inn i det digitale mørket og samtidig tenke over hva vi faktisk ser på.
Illustrasjon: Markus Tonholt Hovland / PRESSET.
Anbefaling: Diverse påskekrim
Men kanskje du heller ønsker noe litt lettere – eller rett og slett noe som passer for hele familien i påskeferien? Frykt ikke, påskekrimmen er her, og den er like trofast som appelsiner og Kvikk Lunsj. Både NRK TV og TV 2 byr på et bredt utvalg av påskekrim som egner seg utmerket for sofakroken.
Vera er tilbake hos NRK, med sine karakteristiske strikkeplagg og sylskarpe intuisjon. Serien er en trygg havn i krimlandskapet, og passer perfekt for deg som liker langsom oppbygging, godt skuespill og lavmælt britisk dramatikk. I tillegg er også ny sesong av Shetland å finne hos NRK, i tillegg til Bergerac, en nytolkning av en gammel krimklassiker. Hos TV2 kan man se gamle kjenninger som Poirot, Dalgliesh og Maigret. På Viaplay finner vi i år fortsettelsen av Wisting, den norske krimserien basert på Jørn Lier Horsts populære bokunivers.
For de minste er det som alltid Superkrim på NRK som gjelder. Her får barn og voksne muligheten til å bli påskedetektiver og løse gåter sammen med foreldre og søsken. Med korte episoder, gjenkjennelige kjendiser og akkurat passe mengde spenning, er dette et humoristisk og pedagogisk tilskudd til påskeunderholdningen. Det hele blir god, lettbeint påskekrim som heldigvis ikke bare er å finne på baksiden av en melkekartong.
BONUS!
Foto: Markus Tonholt Hovland / PRESSET.
Filmanbefaling: Sinners
Noe jeg kan sterkt anbefale for de som ønsker seg et kinobesøk i påsken er filmen Sinners av Ryan Coogler, en regissør tidligere kjent for Black Panther-serien og Creed blant noen. Filmen er et friskt pust i en ellers oppbrukt skrekk-sjanger som klarer utmerket godt en balansegang mellom en atmosfære av skrekk og action samtidig som en fryd og humor. Filmen finner sted på 1930-tallet under forbudstiden i sørstats-USA der Smokestack-tvillingene, Smoke og Stack (begge spilt av Michael B. Jordan), vender tilbake til hjembyen sin for å starte en bar, og følgelig møter motstand i både mytisk grad, men også en type motstand vi kjenner fra virkeligheten. Filmen har en sterk musikalitet som tjener narrativet godt samtidig som det fremmer afroamerikansk kultur i en type Jordan Peele tradisjon.
Jeg mener man er best tjent med å vite minst mulig av handlingen før man ser filmen, slik jeg selv gjorde. Vendingene som gjør filmen unik oppleves best når det tar en ved overraskelse, hvilket trolig vil gjelde deg om du velger å dra. Jeg kan ikke anbefale denne opplevelsen nok, og ber de som har mulighet til å ta turen til Storo for å få full IMAX-opplevelse. Dette er en påskekrim som virkelig er verdt turen!
PÅSKE-QUIZ!
( En medierelatert quiz på 20 spørsmål )
1. Hvilken populær HBO-serie er aktuell med ny sesong som har vært kontroversiell for å tematisere blant annet incest?
2. Seriens skaper og regissør deler delvis navn med serien. Hva heter de?
Foto: Yves Cedric Schulze via Unsplash.
3. I serier, filmer og annen media kan man ofte (selv utenfor påskehøytiden) finne påskeegg eller easter eggs. Hva menes med begrepet i denne konteksten?
4. Hvem var vert for årets Oscar-utdeling og har nylig blitt tildelt jobben som vert igjen i 2026?
5. Den samme personen ble tildelt en prestisjetung utmerkelse i mars i år. Hva heter denne utmerkelsen?
6. Hva er egentlig forskjellen på en Award og en Prize?
7. En av de mest høytstående – men uoffisielle – titlene man kan få i underholdningsbransjen er EGOT. Denne forkortelsen betegner å ha vunnet fire ulike priser – hvilke?
(Bonus: Ett poeng for å nevne en EGOT-vinner)
Kollasj: Markus Tonholt Hovland / PRESSET.
8. Hvem blant disse skuespillerne er den eneste som har vunnet Oscar for beste mannlige skuespiller?
A. Ralph Fiennes
B. Nicholas Cage
C. Sir Ian McKellen
D. Clint Eastwood
Kollasj: Markus Tonholt Hovland / PRESSET.
9. Hvem blant disse skuespillerne er den eneste som har vunnet Oscar for beste kvinnelige skuespiller?
A. Saoirse Ronan
B. Olivia Colman
C. Amy Adams
D. Angela Bassett
10. Flere skuespillere – slik som Leonardo DiCaprio, Marlon Brando, Nicole Kidman og Al Pacino – har fått oppleve å vinne en Oscar for beste skuespiller. De har også fått oppleve å få en annen pris, nemlig en Golden Raspberry Award, også kjent som Razzie. Hva har man oppnådd om man vinner en Razzie?
11. Leonardo DiCaprio var lenge kjent for å være en skuespiller som iherdig forsøkte å vinne en Oscar, stadig uten hell. Endelig landet han Oscar-prisen for beste mannlige skuespiller i 2016 for rollen som Hugh Glass. Hva het filmen?
12. Vinneren av den samme prisen skapte i år overskrifter da han holdt den lengste talen og stanset til og med den beryktede fanfaren som følger en altfor lang tale. Den lange talen berettiget han ved å si at han har gjort dette før. Hva heter mannen og hva heter filmen han vant Oscar for tidligere?
(Begge svar gir ett poeng)
13. En annen “Oscar” gjorde seg berømt for å være verdens raskeste mann uten bein, men ble derimot beryktet etter at han ble dømt for drap. Hva er etternavnet til Oscar og hvilket tilnavn deler han med en kjent sci-fi filmserie?
(Begge svar gir ett poeng)
Foto: Adrian Cogua via Unsplash.
14. En filmadapsjon av et kjent spill har i april tatt av og skaper problemer for kinosaler verden over grunnet entusiastisk memekultur. Hva heter spillet, og hva heter filmen?
(Begge svar gir ett poeng)
15. Hovedrollen i filmen spilles av en kjent Hollywood-skuespiller som ofte er å se i komedier og flere animasjonsfilmer. Skuespilleren gjorde det stort etter de fikk hovedrollen i en film der de spilte en rocka vikarlærer. Hva er skuespillerens fulle navn og hva heter filmen?
(Begge svar gir ett poeng)
(Bonus: Ett poeng for å kunne navnet på skaper og regissør for filmen)
16. Skuespillerens musikalitet har for noen vært kjent selv før denne filmen, spesielt som frontperson i en komi-rock duo. Hva er bandets navn, og hva er navnet på bandets andre halvdel?
(Begge svar gir ett poeng)
17. Skuespillerens forkjærlighet for spill har også for noen vært kjent fra før. Hvilket spill?
18. Spillbransjen er blitt en enormt stor bransje siden første (video)spill. Mange anser Pong (1972) for å være det første videospillet, men hvilket er det aller første videospillet som ble laget allerede i 1952?
Foto: Boris Langvand via Unsplash.
19. Dette spillet var kanskje det første gjennom tidene, men hvilket spill har blitt det aller største (altså det bestselgende) gjennom tidene?
20. Til slutt, hva er navnet på det største og beste medietidsskriftet drevet av studenter ved Institutt for Medier og Kommunikasjon på Universitetet i Oslo?
Antall mulige: 27 poeng.