Interesse-orienterte 'eksperter' - hva skjer med NRK?

Artikkel - Steffen Tomt

Lørdag 27. Juli skulle NRK nok en gang gjøre slett arbeid vedrørende en sak om veganisme, ernæring, sosiale forbilder og unge mennesker. Hva skjer med samfunnsdebatten når et riksdekkende organ benytter seg av såkalte ‘eksperter’ som eies og drives av en bransje med økonomiske interesser i saken?

En av sommerens mest belyste saker innenfor vegetarianske, veganske og plantebaserte miljøer på sosiale medier ble en artikkel NRK publiserte i beste ferietid. Selve saken i seg selv handlet ikke et betent problem eller et problematisk standpunkt i forhold til det å enten spise vegetar eller vegansk. Saken dreide seg nemlig hovedsakelig om musikk-ikonet Beyoncé og hennes nylige selv-promoterte diett, og hvilke problemer denne typen diett kunne skape for unge mennesker.

Veganisme har lenge vært et anerkjent livssyn i Norge, og er langt mer enn en ‘diett’.Foto: Robert Bye / Unsplash

Veganisme har lenge vært et anerkjent livssyn i Norge, og er langt mer enn en ‘diett’.

Foto: Robert Bye / Unsplash

Dette var settingen for saken fra statskanalen NRK som skulle i løpet av vanvittig kort tid motta overveldende mange klager på språkbruk, nedgradering av livssyn til ‘dietter’, og bruken av såkalte objektive eksperter som på alle mulige måter var alt annet en objektive. For i seg selv virker saken fra NRK kanskje som en kortfattet og enkel sak, som belyser en problematisk uttalelse fra en av verdens største kjendis, men det saken i realiteten er, er noe helt annet.

Journalist Ida Sandli Jensen og NRK besluttet nemlig å hente inn ‘eksperter’ på kosthold og ernæring for å uttale seg om Beyoncé’s siste uttalelse og stunt. I den originale saken, som først ble publisert lørdags kveld den 27. Juli 2019 og som ble oppdatert med nytt innhold søndag 28. Juli 2019, hadde sine store mangler.

En av de to store feilene NRK gjorde med denne artiklene var å knytte denne slankedietten som Beyoncé fremmet til veganisme, og kalte den for en vegandiett, - en uttalelse fra NRK som mangler faktuell begrunnelse, for dietten Beyoncé fremmet var riktignok plantebasert, men hadde ingenting ting til felles med veganisme, som Henrik Kjellmo Larsen, styreleder i Norsk Vegansamfunn påpeker i et debattinnlegg til Medier24:

Veganisme er et etisk standpunkt og en levemåte basert på respekt for dyr, og ble i 2016 anerkjent som et livssyn av likestillings- og diskrimineringsforbundet.

- Henrik Kjellmo Larsen, styremedlem Norsk Vegansamfunn

Melk.no eies av Norges tre ledende leverandører av melk- og meiriprodukter; TINE, Q-meieriene og Synnøve Finden.Foto: Eiliv-Sonas Aceron / Unsplash

Melk.no eies av Norges tre ledende leverandører av melk- og meiriprodukter; TINE, Q-meieriene og Synnøve Finden.

Foto: Eiliv-Sonas Aceron / Unsplash

Feil nummer to som NRK gjorde i denne aktuelle saken var nemlig å la ‘eksperter’ for helse og ernæring fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Melk.no, som er et interesseorgan som driftes og eies av de tre største norske ledende aktørene innenfor melk og meieriprodukter, uttale seg. Utnevnte ekspert Thea Myklebust-Hansen, kommunikasjonsrådgiver hos Melk.no til noe helt annet enn en objektiv ernæringsekspert, men heller en ansatt med en agenda om å selge mest mulig meieriprodukter.

Så hva skjer når en statskanal som NRK gjør såpass faktuelle feil som å omtale økonomisk motiverte eksperter som objektive, og i samme situasjon nedgradere veganisme, et lovfestet anerkjent livssyn, til ikke noe mindre enn en ‘trend-diett’?

Resultatet er konsekvenser, kritikk, forvirring og nedrakking på mennesker som lever etter et vegansk livssyn. Statskanalen oppdaterte som sagt artikkelen relativt kjapt, men selv i den oppdaterte artikkelen benyttes det ernæringseksperter som har manglende/lite kunnskap om hvordan man skal forholde seg til et vegansk kosthold, samtidig som uttalelsen til ‘ekspert’ Thea Myklebust-Hansen består.

Som Henrik Kjellmo Larsen påpeker, burde vi kunne forvente, og ikke minst kreve, bedre journalistisk arbeid enn dette fra en statskanal som NRK. Debatten om plantebaserte kosthold fremfor animalske baserte kosthold oversvømmes ukentlig med faktaløse uttalser og uvitenhet, og NRK burde være den siste som bidrar til å ødelegge debatten og hensikten med et plantebasert kosthold og et vegansk livssyn ytterligere.

Publikum forventer mer, journalister bør forvente mer, og vi burde kreve mer av NRK enn dette. Det journalistiske arbeidet NRK gjorde i denne saken i sommer ble også sommerens dårligste journalistikk fra statskanalen.