NRK beklaget seg for omstridt satire-sketsj
Artikkel - Ida Andersen
26. juli publiserte NRK en beklagelse for bruken av ordet «jødesvin» i en satire-sketsj. Hva skjedde egentlig og hvilke reaksjoner så vi?
Sketsjen ble fjernet fra alle plattformer. To dager før beklagelsen meldte NRK selv om Kringkastingsrådet hadde mottatt over 300 klager på sketsjen.
Hva handlet satire-sketsjen om?
Satire-sketsjen var en video som viser to menn som spiller brettspillet Scrabble. I videoen er den ene karakteren en ortodoks jøde. Den andre karakteren har muligheten til å legge ned ordet «jødesvin» på brettet, men velger å ikke gjøre det.
Underholdningsredaktør i NRK, Charlo Halvorsen, sa i Dagsnytt 18 at han ikke vet hvorfor en karakter med akkurat jødisk tilbørlighet ble valgt i sketsjen. Halvorsen sa i intervjuet at det dessverre er et teknisk humoristiske virkemiddel - det å forholde seg til minoritetsbakgrunner på denne måten. Samtidig fortalte Halvorsen at det var tilfeldig at akkurat denne minoriteten ble spøkt med.
Ifølge NRK sier Halvorsen at kritikken kom litt overraskende.
-Intensjonen med sketsjen er langt på vei motsatt av det vi blir kritisert for, sier Charlo Halvorsen til NRK.
Skapte reaksjoner
Over 300 klager ble mottatt av Kringkastingsrådet. Ifølge NRK har mange av dem som sendte inn klagene beskyldt Satiriks for å lage en sketsj med antisemittisk innhold.
Sketsjen har møtt kritikk blant annet fra forfatter og regissør Monica Csango og journalist og samfunnsdebattant Suzanne Aabel.
Charlo Halvorsen sa til NRK at når man lager humor på minoriteter, forventer man alltid noen reaksjoner.
NRK beklager
Ifølge NRK gikk mediehuset offentlig ut og beklaget ordbruken i sketsjen. Charlo Halvorsen beklaget samtidig, ifølge NRK, ovenfor det jødiske miljøet som har tatt belastning etter satiren.
Uansett beklagelsen understrekte NRK at de ikke kommer til å slutte med humor og satire som utfordrer grensene for hva noen mener mediehuset kan publisere og ikke.