Flere nye forlag etablert i høst, tross vårens dystre koronatall

Artikkel – Anders W. Letnes

Korona har heldigvis ikke drept bokbransjen eller boka. 2020 startet godt for bransjen, og i høst har flere nye forlag trosset koronatallene.

2020 startet godt for forlagsbransjen. Så kom pandemien. Foto: Susan Yin / Unsplash

2020 startet godt for forlagsbransjen. Så kom pandemien. Foto: Susan Yin / Unsplash

Starten av koronaperioden førte til en nedgang i omsetningen i allmennbokmarkedet. Dette er kanskje ikke så uventet, da hele landet var stengt ned.

2020 startet godt – så kom pandemien

Faktisk viser tall fra Forleggerforeningen en økning i første kvartal av 2020 sammenlignet med året før. Forlagene i allmennbokmarkedet omsatte for 13 % mer. Den største veksten er i salg til strømmetjenestene, som vokste med 45,2 % sammenlignet med i fjor. Eksemplarsalg av e-bøker vokste med 35,6 %. Også papirboksalget økte – med 6,7 %.

Den gode starten på 2020 fikk en bråstopp i løpet av april. Det var en nedgang på 29 % fra april 2019. Omsetningen av fysiske bøker sank med 35 %, mens digitale bøker steg med 31 %. Forleggerforeningen forklarer tallene med at koronakrisen først ble et faktum midt i mars. Dermed blir april den første hele måneden hvor man kunne måle effekten av pandemien.

Nye forlag etableres tross koronatallene

Tross disse dystre tallene har det blitt etablert flere nye forlag i høst. Øyvind Hagen, kjent for blant annet forlaget Bazar, har etablert et nytt forlag med Turid Løvskar. Forlaget skal hete Manuskript. 

– Vi har ingen spesiell agenda, annet enn at det skal utfordre og inspirere. Og vi har ikke noe ønske om å bli store. I Bazar var det mest oversatt, men nå har vi flere norske prosjekter på gang, sier Hagen til Bok365.

Samtidig er Arve Juritzen i gang med et nytt forlag. I fjor solgte han Juritzen forlag til Petter Stordalens Strawberry Publishing, men nå er han altså tilbake i bransjen igjen.

– Vi har hatt bøker høyt på bestselgerlistene før, og planen vår er å få det til igjen, sier han til Bok365

Disse forlagene trosser altså tallene, og virker til å håpe på lysere tider. Tallene for mai viser faktisk en forbedring. Det vil si – det er fortsatt en nedgang, men den er ikke like drastisk som i april. Omsetningen i mai sank med 5 % i forhold til mai 2019.

Tallene for juli viser at allmennbokmarkedet har en nedgang på 1,8 %. Det er en oppgang fra juni på 1,2 %. Dette kan indikere at markedet er i ferd med å stabilisere seg. Kanskje er det dette de nye forlagene har sett. 

Strawberry har økt lønnsomheten sin

Kanskje har de også latt seg inspirere av suksessen til Strawberry. Klassekampen har skrevet om driftsmargin i bokbransjen. Høy driftsmargin betyr høy fortjeneste per omsatte krone. 

To viktige funn her er at Gyldendal, Samlaget, Aschehoug, Oktober og Vigmostad & Bjørke har svakere driftsmargin i 2019 enn i 2018. Disse går riktignok ikke i minus. Kagge, Cappelen Damm, Pax, Strawberry og Universitetsforlaget har økt lønnsomheten sin i 2019.

Blant annet viser Klassekampens tall at nye forlag som Strawberry kan ha høyere lønnsomhet enn gamle travere som Gyldendal. Dette lover godt for Juritzens nye forlag og for Manuskript.

Jevn omsetning, men høye kostnader og dårlig valutakurs

Tall fra Medienorge viser at omsetningen i bransjen økte frem til 2007. Etter dette toppåret sank den litt til 2008, men har holdt seg relativt jevn siden. 2007 var for øvrig året iPhone ble lansert.

Bjørn Smith-Simonsen i Pax er ikke optimist tross forlagets gode resultat. Ifølge Klassekampen mener han at inntjeningen står stille, men at kostnadene øker. I tillegg har korona påvirket valutakursen og trykkekostnadene. 

– På lang sikt vil det være vanskelig å drive forlagsvirksomhet hvis ikke kursen bedrer seg, sier han til Klassekampen.

Deichman Bjørvika har så langt vært en stor suksess. Foto: Ranurte / Unsplash

Deichman Bjørvika har så langt vært en stor suksess. Foto: Ranurte / Unsplash

Boka er fortsatt populær

En ting tallene over gjør tydelig, er at både strømmetjenester og e-bøker øker. Og selv om utlån fra norske folkebibliotek gradvis synker, gikk utlånet opp fra 2017 til 2018. Dette viser tall fra Medienorge. Utlånet av e-bøker øker årlig. Med andre ord er bøker i seg selv fortsatt populært i en verden med mange andre tilbud som kjemper om tiden vår.

Mens budrunden på gamle Deichman på Hammersborg er i gang, har åpningen av Deichman Bjørvika vært en stor suksess. Dette til tross for at åpningen måtte utsettes, og for at det nye hovedbiblioteket fortsatt ikke kan operere på full kapasitet. Deichman Bjørvika hadde 387 000 besøk i juni og juli, skriver NRK. Deichman Hammersborg hadde 49 000 besøk i samme periode i fjor.

Selvsagt har det en del å si at Deichman Bjørvika er et nyåpnet praktbygg. Mange har dessuten hatt sommerferie i Oslo i år. Samtidig viser det – som den lyse starten på 2020 og høstens nye forlag – at boka slett ikke er død.