Microsoft kjøper ZeniMax Media (og Bethesda!) for 7,5 millioner dollar
Artikkel – Anders W. Letnes
Neste konsollkrig virket rar og kjedelig. Så kom Microsofts angrep fra skyggene. Nå eier de store serier som The Elder Scrolls, Fallout, Doom og Wolfenstein. Neste trekk er Sony sitt. Hvordan svarer de?
Nok en konsollkrig. Kamphanene byttes ut, men krigen er egentlig som den alltid har vært. Du må enten overraske, eller gjøre det samme som fienden – bare mye bedre. Siden 2000-tallet har det handlet om Nintendo, Sony og Microsoft.
Nintendo var en gang kongen på haugen, men siden Nintendo 64 har det vært berg-og-dal-bane. Nederlag og oppturer etter hverandre. Gamecube lærte veteranen at de ikke kan kjempe om samme kunder som Playstation og Xbox. Wii lærte dem å gjøre sin egen greie.
Nintendo Switch appellerer til en egen gruppe kunder. Veteranen er sånn sett ikke med i krigen lenger. Sony og Microsoft kjemper riktignok fortsatt om de samme spillerne. Og hittil har denne kampen vært rar – rett og slett.
To helt like konsoller – eller?
Vi har visst om Sonys Playstation 5 og Microsofts Xbox X Series en stund. Ingen har villet si noe særlig om dem før i høst. Hvem som startet hviskeleken er uvisst – men begge fortsatte. Som om selskapene har prøvd å kopiere hverandre på absolutt alle fronter.
For konsollene er nemlig ekstremt like. IGN sammenligner de to i en liste med to nesten identiske kolonner. TechRadar gir Xbox X Series en knepen seier når det kommer til tekniske spesifikasjoner. Samtidig påpeker de at det spørs hva forskjellene på papiret vil bety i praksis.
Nå vet vi omsider når begge konsollene kommer ut, og hva de kommer til å koste. Forrige uke ble det klart at også PS5 – som Xbox X Series – går for $499 i USA. Xbox X Series slipper 10. november, og PS5 12. november (19. november i Norge). Etter hvert som de har lettet på sløret, er det altså blitt tydelig at det som skjuler seg under er nesten helt likt.
Skulle ingen utfordre eller utkonkurrere den andre? Neste konsollkrig har vært usedvanlig kjedelig og rar. Frem til nå.
Microsoft overrasker med massivt oppkjøp
Microsoft har kjøpt ZeniMax Media for svimlende 7,5 milliarder dollar. Dette selskapet eier en rekke spillutviklere. Her finner du store navn som Bethesda, iD Software, Alpha Dog, MachineGames, Roundhouse Studios, Tango Gameworks og Arkane Studios.
Lyder det kjent? Dette betyr at Microsoft nå eier spillserier som The Elder Scrolls, Doom, Wolfenstein, Dishonored, Quake, Prey og mange flere. Endelig er det noen som overrasker!
Trekket er overraskende av to grunner. For det første virket det som om begge bare skulle kopiere hverandre og opprettholde status quo. For det andre var det ingen rykter i forkant. Angrepet kom ut av det blå.
Slaget om eksklusive spill
Manøveren er ikke bare overraskende. Det er også et målrettet angrep mot det Playstation er best på: eksklusive spill. Skal vi tro TechRadar har Xbox en liten fordel på det tekniske, men Playstation har kanskje hatt spillene på sin side. Og når alt annet er relativt likt, er det spill som selger konsoller.
Her har Playstation sakte vunnet terreng. Rune Fjeld Olsen i NRK kalte The Last of Us Part II «så bra det er mulig for spill å være i 2020». Spillet er eksklusivt til Playstation. Det er også Uncharted-serien, Ghost of Tsushima, Spider-Man, Horizon Zero Dawn-serien, God of War og flere til.
Playstation har tålmodig bygget en portefølje med eksklusive spill. Så kom dette snikangrepet. Det må være mildt sagt frustrerende at Xbox får en tilsvarende portefølje – på én dag. Kanskje Sony trodde at Microsoft ikke så dem om de listet seg stille nok?
Microsoft bruker Big Tech-penger
Nei, Microsoft har selvsagt sett Sony. Og det er dette som alltid har vært litt rart med konsollkrigen mellom dem. Playstation og Xbox har kanskje vært jevne, men Sony og Microsoft er i to ulike ligaer. Hittil har det vært som om Superman velger å slåss med én hånd for å gi Batman en fair sjanse.
Nå viser Microsoft hva Big Tech faktisk betyr. Microsoft kunne kjøpt enda mer av spillverdenen om de ville. De kunne kjøpt Sony, til og med. ZeniMax-oppkjøpet viser at Microsoft faktisk satser på spill, ikke bare har det som en bibeskjeftigelse.
Oppkjøpet er for øvrig uten sidestykke. Noen mener at spilljournalister ikke konstant bør sammenligne spill med andre kulturuttrykk. Spill bør både omtales og vurderes som spill, og sammenligninger med filmbransjen er ikke lenger nødvendig. Samtidig er det fristende for å vise skalaen på dette: Disney kjøpte Lucasfilm (og dermed Star Wars) for 4 milliarder dollar.
Hva gjør Microsoft med titlene?
Nå er spørsmålet hva Microsoft skal gjøre. Blir den anerkjente The Elder Scrolls-serien bare å finne på Xbox? Da bør Playstation gjøre noe veldig lurt veldig raskt.
Det er ikke sikkert spillene blir eksklusive. For det er nemlig ikke første gang Microsoft kjøper utviklere og spill. Teknologigiganten har tidligere brukt 2,5 milliarder dollar på Minecraft. Det massivt populære spillet finnes fortsatt på andre konsoller.
Allikevel kan Microsoft bruke oppkjøpet til å styrke egne tjenester, eller tilby bedre versjoner av spillene på egen konsoll. Samtidig kan de tjene penger på produkter som selges til Playstation-kunder.
Bedre versjoner kan bety eksklusive utvidelsespakker. Bedre tjenester kan bety at spillene blir lagt til i Xbox Game Pass. Her får man i dag tilgang til nesten 400 spill for $9,99 i måneden.
Playstation kommer ifølge Gamer.no til å tilby en rekke gratis PS4-spill til PS Plus-abonnenter på PS5. Spørsmålet er om dette er nok til å hamle opp med Microsoft og Xbox.
Neste trekk er deres, Sony
Nå er det opp til Sony å svare på Microsofts angrep. Det er i alle fall klart at konsollkrigen er langt fra over, og lang fra kjedelig. I mellomtiden får vi vente på neste trekk.