Ta ansvar!
Kommentar – Lene M. Haugen
Dette er ikke normalt, men det er heller ikke nytt. I en mediehverdag hvor påvirkere har stor makt og mye frihet oppstår det debatter om kropp. Hvorfor velger nettstedet 730.no å være med på å fremme en av de yngste påvirkerne som ikke vil ta ansvar?
I et intervju 730.no publiserte forrige uke snakker de med Norges nye «influencer-stjerneskudd», Jenny Huse. 730.no spør om Huse tror at hun selv kan ha negativ påvirkning, ved f.eks. å dele så åpent rundt plastisk kirurgi. Til det sier Huse at hun nok heller skremmer bort folk fra tanken, når hun ser på hva slags kommentarer hun får. Jenny Huse er en norsk 18-åring, kjent for å dele ærlige og drøye ting på blant annet YouTube. Hun sier at hun ikke vil være noe forbilde for noen, men kan man skrive fra seg slikt ansvar så lett?
Siste publiserte video på hennes YouTube-kanal har en ganske kontroversiell tittel, nemlig «BUTT IMPLANTS VLOG//ISTANBUL». Kroppsdebatten har fått mye oppmerksomhet de siste årene, og vi ser ofte påvirkere i denne debatten rundt fiksing av kropp. Det var overraskende å se at innholdet i videoen samsvarte med tittelen, vi får være med Jenny Huse til Istanbul for å operere rumpa. Huse sier til 730 at hun nok skremmer bort folk fra å operere, men i kommentarfeltet på denne videoen finner vi mest kjærlighet og støtte.
Kommentarene er blant annet:
«Kan du legge ut flere bilder av den (rumpa)(..) er kanskje personelig af men er så spent på resultatet fordi jeg skal gjøre d selv»
«bra video!!!! rumpa ble fin<3 elsker yt videoene dine»
Dette er problematisk på flere måter. Jenny Huse vil kanskje ikke være et forbilde, men hun påvirker andre. Det er en del av det å dele sitt liv i offentligheten, og være en påvirker, om du vil det eller ei. Det er også viktig å sette spørsmålstegn ved valget til 730.no, som gir denne 18-åringen mer publisitet og større rekkevidde. De skriver i hovedsak om kjendiskultur, det er selvfølgelig greit, men de har også et viktig journalistisk ansvar. 730.no gir en person som ikke vil ta ansvar for sin påvirkningskraft en plattform til å bli større. De er dog ikke redde for å si at hun ikke vil ta ansvar, med «– Jeg vil ikke være et forbilde» i tittelen.
Huse har all rett til å gjøre hva hun selv vil med sin kropp, det jeg er bekymret for er glorifiseringen vi ser gjennom hennes sosiale medier og YouTube, som andre medier velger å hedre. I videoen nevnt tidligere følger vi henne dag for dag på reisen til utlandet for å få ny rumpe. Hun forteller i etterkant av operasjonen fra sykesenga at hun har vært kvalm og spydd, men at det egentlig ikke gjør så vondt etterpå. Hun får operasjonen til å virke like grei som å trekke en visdomstann. Hun er kanskje ærlig om sine følelser, men å dele slikt innhold er problematisk. Huse nevner ved flere anledninger hvor fint sykehuset er, og fremmer hele reisen som luksus. Å fikse kroppen blir en drøm, noe det ikke burde være.
Vi vet at det er flere påvirkere som fremmer en urealistisk virkelighet, og det er ofte vanskelig å skille slikt innhold fra det virkelige liv. Jeg tror at dette gjelder både for unge og voksne, fordi denne SoMe-verdenen er fortsatt ganske ny for oss. Når andre aktører gir slike påvirkere større plattform, så bekrefter de at dette er påvirkerne vi skal følge med på. Påvirkere har blitt en stor industri og de må ta ansvar for sin påvirkning. Vi finner flere som lever opp til dette, og det er disse vi burde gi plass i mediebildet.
Hva synes du om influencerenes makt? Kan de fraskrive seg ansvar? Legg igjen en kommentar under!
Mer om influencerenes makt på PRESSET.
Sanksjoner rettes mot influensere: Gapestokken i digital form