Den digitale blotteren
Artikkel - Ingvild Solheim
Tinder. Noen hater det, noen elsker det. Mange finner kjærligheten, og har kjærlighetshistorien hvor «det hele startet med et swipe». Glansbildet av Tinder, om du vil. Men det er selvsagt mange tinder-mareritt der ute. Og det har også vært tilfeller hvor den enkelte har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet via nettdating.
Hvis du først begynner å spørre rundt, vil du bli overrasket. I tillegg til ubehagelige samtaler på Tinder, opplever mange å få uønskede «nudes». Og i noen tilfeller er det menn som sender slike bilder, bedre kjent som «dickpics». Det kan være midt på lyse dagen, og vipps, så sitter du med en erigert penis på mobilskjermen i skoletimen. Det er ikke akkurat drømmesituasjonen. Så lurer jeg på, hva får mennesker til å tro på at det er greit å oppføre seg slik over nettet, noe de aldri ville gjort i virkeligheten? Men så kan en lure på hva som får disse guttene til å sende et slikt bilde i lunsj-tider? Og hvor mange menn sender faktisk «dickpics»?
Da psykologer ved Pennsylvania State University nylig stilte det spørsmålet til 1087 heterofile menn, oppga 48 prosent - 528 menn - å ha sendt bilder av penis uoppfordret. (Toverud 2019). Danske Morten Birk Hansen Mandau har skrevet forskningslitteratur om nettopp dette og foretatt seg intervjuer med flere ungdommer for å få en bredere forståelse for bakgrunnen. Mandau viser til at situasjonen er en stor misforståelse og kommunikasjonsfeil, hvor menn tror mottagelsen av «dickpics» er et kompliment for damene (Mandau 2019). Hos mennene er deres tolkning av fenomenet en måte å vise interesse for kvinnen (Mandau 2019).
Jeg blir nysgjerrig på hvor mange jenter som faktisk har opplevd dette og går inn for å spørre litt rundt om dette. En venninne av meg forteller at hun har opplevd flere ganger å ha mottatt uønsket dickpics.
“Det går helt tilbake til ungdomsskolen. Han begynte bare plutselig å sende dickpics, jevnlig”.
Når en jente mottar dickpics blir det ofte respondert med latter, rett og slett fordi man ikke vet hvordan man skal reagere. Det er altfor lite snakk om hvor ubehagelig dette kan oppleves.
- Første gang jeg mottok et dickpic ble jeg «disgusted», og kjente et ubehag. Samtidig følte jeg på et slags press om å sende noe tilbake, selv om jeg ikke gjorde det. I tillegg har jeg aldri bedt om et dickpic.
I Mandau sin undersøkelse prøver han å forstå hvor denne misforståelsen har oppstått. Noen av guttene han intervjuer tror at jenter egentlig liker å motta «dickpics», men redselen for å bli kalt hore eller «slut» står i veien for å gi en positiv tilbakemelding (Mandau 2019). Mandau påstår at dette kan være en forklaring til fortsettelsen av «dickpics» uten ønske om det, selv med negativ reaksjon. Det hele er egentlig bare en stor kommunikasjonsfeil. I undersøkelsen fra Pennsylvania State University fant de ut at kun 18 prosent sendte slike bilder på grunn av stolthet, 36 prosent håper det ville lede til seksuell kontakt og 51 prosent håpet på et nakenbilde tilbake (Toverud 2019).
Det har også blitt argumentert for i forskning at motivasjonen bak slike erotiske handlinger, er trangen til å vise seg frem eller om det er rett og slett handler om ytringsfrihet og at menn har «rett» til å gjøre det de vil (Hayes & Dragiewizc 2018). Det argumenteres også for at bakgrunnen til økt produksjon av «dickpics» kan være det økte resultatet av avvisning via online dating (Hayes og Dragiewizc 2018). Enkelte mener også det kan være behovet for kontakt, og søken etter bekreftelse (Toverud 2019).
Det er litt skremmende fordi i den faktiske forskningen som er på området viser til felles personlighetstrekk mellom enkelte menn som sender uppfordret «dickpics» (Hayes & Dragiewizc 2018). Det viser til at disse mennene skårer høyt på «ekstrem selvopptatthet». Forskning viser også at mennene har mer fiendtlig sexistisk innstilling (Toverud 2019). Det er også interessant da 35 prosent av de spurte mennene i alder 18-30 år sa de hadde sendt «dickpics». 45 prosent av kvinnene hadde opplevd å blitt tilsendt uønskede dickpics (Toverud 2019). Dette betyr altså at det er flere kvinner som opplever å motta dette uønsket, enn menn som mener de faktisk har sendt dette. Jeg vil si denne forskningen bygger opp under at dette er en stor kommunikasjonsfeil.
Jeg er ingen mannehater, og liker å tro at de fleste menn er godhjertet. Men det er ikke alltid så lett å tenke. I bunn og grunn tror jeg det ligger i menns seksualitet og hva de blir «lært opp til» å gjøre og tenke. Vi trenger forskning på menn sin intensjon i sammenheng med hva som forårsaker denne handlingen. Vi trenger bredere forståelse av menns seksualitet og tankegang. Det er så uendelig med kunnskapshull når det gjelder dette feltet, og kan egentlig skylden legges hos mennene eller er det bare samfunnet? Er det mediene? Eller pornoindustrien?
Litteraturliste:
Toverud, Hege Løvstad. 2019. «PIKKADORENE». Dagbladet s. 38-41, 43, 45. Dato: 30.08.2019. Atekst. https://web.retriever-info.com/services/archive/displayDocument?documentId=055007201908306c2a6ddade786d1c0957f468a4bc387e&serviceId=2
Hayes, Rebecca M. Dragiewizc, Molly. 2018. «Unsolicited dick pics: Erotica, exhibitionism or entitlement?». Women’s Studies International Forum. 5 (Volume 71): Pages 114-120. https://www-sciencedirect-com.ezproxy.uio.no/science/article/pii/S0277539518300384
Mandau, Morten Birk Hansen. 2019. «’Directly in Your Face’: A Qualitative Study on the Sending and Receiving of Unsolicited ‘Dick Pics’ Among Young Adults». Sexuality & Culture 4 (June 2019): Page 1-22. https://doi-org.ezproxy.uio.no/10.1007/s12119-019-09626-2