Visste du at? Nyheter fra Afrika du ikke har hørt om i norske medier
Artikkel - Vilde Skauge
Når en trykker seg inn på nyhetssidene til blant annet NRK, VG eller TV2 så er det lett å få et bilde av at det en leser, er slik det er. Misforstå meg rett, det du leser stemmer nok overens med virkeligheten, men stemmer det overens med hele virkeligheten?
Nyhetsmedienr representerer kontinenter, land og samfunn ved å konstruere hendelser, konsepter og identiteter ved hjelp av utvalgte kilder. Og blant disse utvalgte kildene så har ikke-vestlige nyheter ofte en tendens til å bli nedprioritert til fordel for mer spennende og noen ganger klikk-vennlige nyheter. Vi leser om konflikten mellom Israel og Palestina, koronautbruddet i India, protestene i Myanmar og mye mer. Likevel er det mye av det som hender utenfor Europa og Nord-Amerika som ikke når utenriksdekningen til norske nyhetsmedier. Et lite dypdykk inn i utenrikssidene til blant annet NRK, VG og TV2 viser at nyheter fra Afrika, og spesielt nyheter fra andre steder enn Sør-Afrika, sjeldent når dagsorden i norske nyhetsmedier. Derfor har jeg laget en liten liste over nyheter du gjerne ikke har hørt om i norske nyhetsmedier- selv om de kommer fra et av verdens største kontinent.
Martha Koome
Lær deg navnet! Koome ligger nemlig an til å bli Kenyas først kvinnelige høyesterettsjustutuaruis, ifølge theafricareport.com. Den 61 år gamle advokaten og menneskerettighetsforkjemperen ble 27 april 2021 den første kvinnen som noensinne er nominert til stillingen i Kenya. Koome er født tre år før kolonistyret tok slutt i Kenya og forteller til bbc at som ung jente det var vanskelig å vokse opp i en polyamorøs bondefamilie med 18 barn. Koome sin nominasjon som høyesterettsjustitiarius er dermed et stort steg i kampen for likestilling i Kenya.
Shakiro i fengsel
En mindre oppløftende nyhet er at to transpersoner har blitt dømt til fem i år i fengsel i Kamerun og må betale en bot på ca. 3000 kroner, ifølge The Guardian. Blant dem er Shakiro, en kvinne kjent for LHBTIQ-aktivisme på YouTube og andre sosiale medier. I Kamerun er det straffbart å være homofil og de to kvinnene er dermed dømt for “forsøkt homofili”.
Kidnappet fra moske
Mandag 10. mai ble 40 muslimer kidnappet fra en moske i Jibiya i Nigeria. Både politiet, lokale borgervernsgrupper og byens innbyggere fulgte etter og klarte å redde 30 gisler. 10 menn holdes likevel fanget av gruppen som har tilknytning til jihadist grupper i nordøst Nigeria. Selv om det hender at det forekommer angrep av bevæpnede grupper i midt- og nordøst Nigeria så er det likevel særdeles sjeldent at det forekommer angrep på moskeer.
Kriminaliserer menneskeofring
I Uganda har det frem til nå eksistert menneskeofring i forbindelse med heksekunst. Nå har Stortinget i Uganda vedtatt et lovforslag som kriminaliserer både menneskeofring og besittelse av menneskelige levninger. Ritualene er dypt integrert i samfunnet og troen på at blod og kroppsdeler fra barn skaper rikdom og kurerer sykdom, har ført til lovforslaget for å forhindre at sårbare og utsatte deler av befolkningen skal bli forfulgt av såkalte heksedoktorer.
Stengte skoler stanser ikke utdanningen
I Sierra Leone har Covid-19 ført til at skoler har måttet stenge i nærmere seks måneder. 14 år gamle Mabinty Mambu har dermed tatt til radioen for å utdanne og opplyse jenter i landet om tenåringsgraviditet og risikoen av å slutte på skolen, ifølge BBC.
Alt er viktig
At alle nyheter som finnes i verden ikke alltid kommer frem er naturlig. Man har ikke plass til alt så man må velge. Likevel er det viktig å huske at verden er langt større enn det som blir presentert i norske og andre vestlige medier. Det er viktig og ikke minst riktig å gi mye plass til nyheter om angrepene i Gaza akkurat nå, men det er også viktig å vite at Kenya er i ferd med å få sin første kvinnelige høyesterettsjustitiarius. Eller at homofile og transpersoner i Kamerun blir fengslet på bakgrunn av sin seksuelle legning.