Vilje til å skattlegge

Artikkel – Anders W. Letnes 

Globale teknologiselskaper betaler lite eller ingen skatt i mange av landene de operer i. Dette vil disse landene gjøre noe med. 

Foto: William Hook / Unsplash

Foto: William Hook / Unsplash

Under et foredrag om mediestøttemeldingen ved IMK ble kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) spurt om forholdet mellom globale giganter og lille Norge. I en annen sak i dette temanummeret snakker vi om hvorvidt det er mulig å bryte opp de globale teknologimonopolene. Et annet viktig aspekt er skattlegging. Globale teknologiselskaper som Google, Apple, Facebook, Amazon og Microsoft betaler lite eller ingen skatt i mange av landene de operer i.

Vilde Schanke Sundet, forsker ved IMK, spurte kultur- og likestillingsministeren hva norske politikere kan gjøre for å regulere globale selskaper.

– Jeg mener de kan betale for seg, i hvert fall. At de bidrar med den verdiskapningen de har også inn i fellesskapet i Norge, svarte Skei Grande.

Det er riktignok ikke enkelt, mener hun. Allikevel påpeker hun at selskapene alltid er i endring, og at vi kan være med på å skape den debatten som legger grunnlaget for endringen. Hun legger til:

– Det undergraver hele velferdsstaten vår hvis nye forretningsmodeller skal bety at de ikke bidrar inn i fellesskapet.

129 land enige om å skattlegge globale selskap

Er en slik skattlegging av globale selskaper som Google, Facebook, Amazon, Apple og Microsoft mulig? Det kan virke som om det i alle fall er blitt bred enighet om å gjøre noe med saken.

– Det internasjonale fellesskapet har blitt enige om en arbeidsplan for å løse skatteutfordringene i forbindelse med digitaliseringen av økonomien, og skal fortsette å jobbe frem en løsning i løpet av 2020, annonserte OECD i en pressemelding siste helga i mai.

OECD er en organisasjon som jobber med økonomisk samarbeid og utvikling. Selv har OECD 36 medlemsland, deriblant Norge, men gjennom «OECD/G20 Inclusive Framework on Base Erosion and Profit Shifting (BEPS)» blir medlemmene langt flere.

BEPS handler om at selskap utnytter skatteregler og smutthull, og flytter pengene til steder uten skatt. Selskap som strekker seg over landegrenser får da et urettferdig overtak over lokale selskaper som må betale skatt til hjemlandet. Gjennom BEPS-samarbeidet har 129 medlemsland blitt enige om å finne en global løsning for hvordan man skal skattlegge globale selskaper – og det innen 2020.

Ifølge arbeidsplanen skal samtalene rundt utfordringene dreie seg om to punkter. Det første handler om løsninger knyttet til hvor skatt skal betales, og på hvilket grunnlag. I tillegg skal man se på hvor mye av overskuddet som skal skattes til selskapets «hjemland».

Det andre punktet går på å sikre at multinasjonale selskaper – ikke bare digitale – skal betale en minimumsskatt. Dermed kan land beskytte seg mot at overskudd de kunne tatt skatt fra, flyttes til steder med liten eller ingen skatt. I 2015 beregnet OECD at BEPS fører til tap på opptil 240 milliarder dollar årlig.

– Important progress has been made through the adoption of this new Programme of Work, but there is still a tremendous amount of work to do as we seek to reach, by the end of 2020, a unified long-term solution to the tax challenges posed by digitalisation of the economy, sa OECDs generalsektretær, Angel Gurría, i pressemeldingen.