La oss snakke litt om vennskap

Kronikk - Marie H. Steinkjer

På grunn av teknologiske utviklinger dannes nye vennskap på nett konstant. Jeg husker selv min tid på Nettby. Dessverre er få av disse vennskapene fortsatt aktive.

Foto: yoav hornung / unsplash

Foto: yoav hornung / unsplash

Da jeg skulle søke opp definisjonen på ordet vennskap på søkemotoren Google, var det Wikipedia som var først ute med en forklaring. Siden det er viktig med kildekritikk når man skal publisere en artikkel på nett, ville jeg egentlig ikke nøye meg med det første alternativet. Det andre alternativet som dukket opp var Det Store Norske Leksikon. Her var derimot ordet vennskap oversatt til kamerat.

”Kamerat, person som man er nær knyttet til ved vennskap, arbeid, felles interesser. Ordet kommer av it. camerata, som egentlig betyr personer som deler værelse, kammer; det oppstod blant italienske leietropper på 1500-tallet som betegnelse for kampfelle, forklarer SNL.

Det å få en kamerat, eller med andre ord – en venn, skal føles verdifullt og godt. Mange får sin første venn i barnehagen eller allerede mens man kryper. De fleste får flere venner opp gjennom livet, og ofte dukker disse vennene opp i aktiviteter i hverdagen. Likevel er det flere som kan si at de har venner dem aldri har møtt. Da Internett utviklet seg til en plattform hvor det gikk an å ha både en åpen og privat kommunikasjonsprosess, utviklet det seg nye former for vennskap.

Facebook har vært en god bidragsyter til å ta vare på venner man allerede har fått, mens nettsteder med ulike interesser har vært med på å danne nye vennskap. Online gaming er et eksempel på dette. Det finnes også andre ulike nettsamfunn som lar folk samhandle uten å møtes ansikt til ansikt. Her kan folk dele oppfatninger og få kommunisert med likesinnede mennesker, og dermed få skape nye relasjoner – kamerater.

Foto: Sergey Zolkin / unsplash

Foto: Sergey Zolkin / unsplash

Jeg husker selv hvordan jeg fikk mine første venner på Internett. Nettby var et populært nettsamfunn, og jeg husker hvor godt klistret jeg var foran pappas tykke HP datamaskin nede i kjelleren. Her delte jeg mine dypeste tanker og delte alt og ingenting med mennesker jeg ikke kjente fra før av, men som jeg syntes virket interessante. Siden Nettby sank ned i jorda i 2009, har jeg ikke lenger de relasjonene lagret. Noen har jeg derimot på Facebook og har til og med møtt senere i virkeligheten. Likevel er ingen av vennskapene jeg fikk i min tid på Nettby verdifulle i dag.  

Ettersom alderen min steg og jeg begynte å bruke mindre tid foran skjermen og heller ute med venner jeg støtet på under hverdagslige gjøremål, vil jeg selv påstå at det de beste vennskapene er dem du faktisk kan gi og få en klem av. Likevel er det flere som mener annet.

Da jeg googlet ”Online friends versus real friends” kom det opp flere artikler som jeg håpte ville gi meg et fasitsvar på hva som er best. Det feilet. Det viste seg gjennom kommentarene at noen er uenige i at venner på internett ikke er ekte venner.  Mange forklarer dette med sosial angst og føler dem får trøst og kjærlighet og ikke minst blir hørt, selv om det er gjennom en skjerm.

Hvordan man definerer et vennskap spørs hvem man spør. Noen definerer det med et tall, andre definerer det med intimitet og foretrekker heller færre nære relasjoner. Slik forklarer Dr Rebecca McGuire-Snieckus og Nigel Holt det i artikkelen i Psychologies. Folk trenger forskjellige ting, likevel er kvalitet bedre enn kvantitet. Hvis dette stemmer, kan det ikke være mulig å være tilfreds med masse venner på nett, og ingen færre nære i virkeligheten. Derimot er det mulig se verdien i et nært vennskap på nett, spesielt hvis det er få nære i hverdagen. Likevel var det ingen på Nettby som holdt rundt meg da Marie (13) gråt sine tunge tårer foran datamaskinen mens hun hørte Mary J. Blidge synge Be Without You på YouTube.

Foto: Matthew Henry / unsplash

Foto: Matthew Henry / unsplash