Innen 10 år vil du konkurrere med hele verden om jobben din

Artikkel - Mathea Arsky

Richard Baldwin: nærmere 800 millioner arbeidsstillinger verden rundt vil i løpet av det neste tiåret automatiseres. Kampen om jobbene vil føre til et nytt fenomen innen globalisering; telemigrasjon.

Richard Baldwin på scenen under en TEDx talkSkjermdump: TEDx/Youtube

Richard Baldwin på scenen under en TEDx talk

Skjermdump: TEDx/Youtube

Sent i 2018 startet arbeidet med å fysisk skille USA og Mexico, på president Donald Trump sin ordre. Under en tale han holdt i det ovale kontor fra januar snakket presidenten om immigrasjonen landene imellom.

- Det putter press på våre offentlige ressurser og fører til nedgang i arbeidsplasser og lønn.

Men i den moderne verden er det ifølge professor i internasjonal økonomi ved Massachusetts Institute of Technology, Richard Baldwin, slik at kontorarbeid, eller «white-collar work» er utsatt for et globalt skift i arbeidsutførelse. Han mener nemlig at uttrykket globalisering ikke lenger bare inkluderer bytting av fysiske varer mellom kontinenter. Det handler derimot mer om at internett har skapt en «menneskesky» der tjenester kan utføres av freelance-arbeidere verden rundt.

- Fremtidig globalisering vil være tingene vi gjør, ikke bare tingene vi lager, sa professoren under sitt TEDxLausanne foredrag i 2018.

Globalisering styrt av finans

Han mener at skiftet skjer på grunnlag av økonomiske utfordringer og teknologiske utviklinger. Det er billigere for en amerikansk bedrift å lodde ut arbeidsoppgaver til land som Polen eller Kina, ettersom at lønnssatsene for det samme arbeidet er betraktelig lavere enn i USA. På denne måten oppstår telemigrasjon, et uttrykk Baldwin selv beskriver som “folk som sitter i en nasjon og jobber i kontorer i en annen nasjon”.

Fremtidens tomme møterom?Foto: Drew Beamer / Unsplash

Fremtidens tomme møterom?

Foto: Drew Beamer / Unsplash

Selv innad i land skjer denne utviklingen. Kontorarbeidere har som følge av teknologisk utvikling i større grad mulighet til å utføre arbeidsoppgaver fra egne hjem. Dermed er det ifølge Baldwin naturlig at arbeidsgivere åpner opp for samme type utføring av oppgaver, men til lavere pris. Lønnsomheten vil trumfe fordelene ved å ansette fysisk tilstedeværende arbeidere.

Språk er ingen barriere

Det har lenge vært snakk om såkalte «pidginspråk», blandinger av to eller flere språk, som middel for globalisert kommunikasjon. Teknologien har derimot utviklet seg raskere enn språkkulturen, og er dermed en drivende faktor i telemigrasjonen. Baldwin nevner maskinoversettelse som et nyttig verktøy for interaksjon mellom arbeidsgiver og telemigranten. Språkbarrieren er nærmest ikke-eksisterende i den moderne globaliserte verden.

Teknologien utvikles i rekordfart

Den globaliserte fremtiden med utbredt telemigrasjon er ifølge Baldwin nærmere enn man gjerne vil tro. Kanskje vil det tøffere jobbmarkedet bidra til at fler tar høyere utdanning ettersom at markedet åpner seg for alle med hvilken som helst bakgrunn, eller kanskje vil det medføre en ny finansiell krise på bakgrunn av at vestlige arbeidere må konkurrere med prisen på globalisert freelance arbeid. Svaret er uansett ikke langt unna, teknologien er stadig i rask utvikling. Som forfatter Isaac Asimov skal ha sagt:

“En hvilken som helst teknologisk utvikling kan være farlig. Ild var farlig fra starten av, og det (enda mer så) var også talen – og begge er fortsatt farlige den dag i dag – men mennesker ville ikke vært menneskelige uten dem”.