Nettsvindel - et globalt problem

Artikkel - Ida Andersen

Vi ser en økning i tilfeller av nettsvindel. Økokrim peker på digitalisering og globalisering.

Foto: Artem Beliaikin/Unsplash

Foto: Artem Beliaikin/Unsplash

Ifølge Dagens Næringsliv er det så langt i år hele 28% fler av DNB-kunder som er utsatt for bedrageri ved sosial manipulasjon enn på samme tid i fjor. Problemet er de falske investeringsplattformene på internett og hvordan disse lokker med enkelt brukergrensesnitt og gunstige investeringsprodukter. Det er ifølge Dagens Næringsliv svært mange nordmenn som lokkes til å investere i håp om en rask gevinst. Konsekvensen er store tap og mange sitter igjen med en gjeld det er vanskelig å betale ned. 

Dagens Næringsliv skrev videre at bedrageri på internett er den kriminalitetsformen det er mest sannsynlig at vi blir utsatt for. Ifølge politiets innbyggerundersøkelse er dette også et av forholdene nordmenn er mest redd for å bli utsatt for. 

Ifølge Dagens Næringsliv, kom Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter (NTAES) nylig ut med en rapport om bedrageri mot næringslivet. Denne peker på at antall bedragerianmeldelser har økt med 36% de siste ti årene - en periode der antall anmeldelser totalt har sunket med 20%. 

Er globaliseringen problemet? 

Dagens Næringsliv peker på at Økokrim i sin trusselvurdering skriver at det er på grunn av digitalisering og globalisering at det er blitt enklere å begå massebedragerier. Bedrageriets alvorlighetsgrad må her ses i lys av at det er organiserte kriminelle grupper som utfører dem. 

Med digitaliseringen og globalisering har bruk av penger, investeringer og kjøp blitt gjort svært enkelt. Internett har ført med seg en globalisering som gjør at svært mange mennesker kan bli mulige offer for denne type bedrageri. Samtidig er det å sitte bak en skjerm svært enkelt, tastetrykk og bruk av penger har aldri vært enklere. Med dette kommer dessverre også sjansen for å bli lurt. Ifølge DN manipulerer kyniske og organiserte kriminelle miljøer uskyldige nordmenn hver eneste dag. 

DN skriver videre at Europol oppgir at én organisert kriminell gruppering har tjent tre milliarder euro på investeringsbedragerier. Pengene hvitvaskes så gjennom «momskaruseller» i Europa eller til å finansiere kriminalitet som menneskehandel og handel med våpen og narkotika. Pengene brukes med andre ord også til å finansiere den mest alvorlige kriminaliteten som finnes. 

Å tenke på disse problemene er svært viktig. Det skjer ekstremt mye over nettet, som vi ikke har kontroll på. Globaliseringen og digitaliseringen har ikke bare gjort det enkelt for oss som privatpersoner å få gjort ting i hverdagen. Det har også blitt svært enkelt, og ikke minst effektivt, for kriminelle miljøer og utnytte seg av denne til egen fortjeneste.