"Joker" & psykisk helse
Artikkel - Marius Kaurin
I Oktober kom filmen "Joker", og som en karakter vi kjenner fra DC Comics var de fleste forberedt på en ny superheltfilm, men det vi fikk i stedet var en film om psykiske lidelser og dets konsekvenser, sett fra den kjente skurkens perspektiv.
"Joker" tar for seg Arthur Fleck og hans kamp om å passe inn og bli akseptert i et samfunn som ikke bryr seg om de i den lavere klassen. Arthur er mentalt syk og har blant annet en sykdom som gjør at han uten grunn kan begynne å le hysterisk, hvilket er noe få har forståelse for og setter han i flere vanskelige situasjoner. Denne grunnen til den psykotiske latteren som "The Joker" er kjent for har vi ikke sett før, og gir oss derfor et nytt bilde av karakteren og hans motiver. Vi får nå se en mer logisk grunn til hvorfor han har gjør det han gjør, og filmens vinkling gjør at vi til slutt ønsker at han skal lykkes.
I denne skildringen ser vi hvordan de som har ulike psykiske lidelser heller ofte blir ignorert enn forstått. Det er heller ikke alltid lett å vite at en person har psykiske problemer, fordi de sjeldent syntes og fordi få tørr å snakke åpent om det. En slik film kan være et forsøk på å bringe psykisk helse i lyset og hjelpe folk å akseptere det og få hjelp.
Det er allikevel ikke første gang vi ser en karakter med psykiske lidelser i hovedrollen. Serier som "13 Reasons Why" og "Dexter", er begge populære og har fått både kritikk og hyllest for å ta opp det sensitive temaet om psykisk helse. Slike serier gir oss en mulighet til å se situasjoner fra et annet perspektiv og dermed gi større forståelse for de som har problemer med psyken. I tillegg kan dette også medføre at det tabu-belagte temaet får mer oppmerksomhet.