Unge i lokalavisene – sommervikarenes tur

Nyhetsartikkel - Hedda Grønbrekk

Foto: Markus Winkler / Unsplash

Noen studenter jobber i lokalavis på deltid eller i sommerjobb. PRESSET har møtt to unge journalister som forteller om sine erfaringer med yrket.

Sommeren har ankommet og mange unge griper muligheten til å jobbe i ferien for å tjene ekstra med penger. Om det så er bak disken i en iskiosk, som livvakt på en badestrand, bak kassa i en matbutikk eller som journalist for lokalavisen. Christian Thomassen (20) og Maiken Helene Bergsmo (22) er to av dem som har erfaring med journalistyrket i sine lokalaviser.

Journalist på deltid

På grunn av økonomiske grunner skal ikke Thomassen jobbe i lokalavisen sin i sommer. Han har til vanlig deltidsjobb i Halden Arbeiderblad der han jobber som sportsjournalist. Thomassen startet i jobben i september 2022 ved siden av journalistikkstudiene i Oslo.

– Flere av de andre studentene hadde journalistisk erfaring, noe jeg også tenkte ville ha vært greit å ha. Samtidig er det lurt å tjene ekstra med penger når man bor i Oslo, forteller han.

Hver fjerde helg jobber haldenseren som frilanser for avisen.

Det er litt av en jobb å tenke ut noe spennende saker gjennom hele sommeren mens man prøver å unngå det verste av det verste agurknyttet.
Foto: Kelly Sikkema

– Det å bare jobbe helg passer veldig fint for meg som student. Da slipper jeg at det klæsjer med forelesninger eller annet opplegg vi har på universitetet.

Åpen for mye

Thomassen forteller at han ønsket å bli sportsjournalist da han startet på studiene i fjor høst. Etter å ha jobbet med sportsjournalistikk i lokalavisen og gått et år på journalistutdanningen, har han også fått øynene opp for vanlig nyhetsjournalistikk.

– Jeg er egentlig ganske åpen for det meste.

Han forteller at selv om favorittsiden ved journalistikk ikke nødvendigvis er intervjuene, er det bra å ikke bare sitte inne på et kontor hele dagen.

– Også er det jo som regel veldig hyggelige folk jeg får prate med.

Skriver om mye forskjellig

Maiken Bergsmo skal jobbe for hjembyens lokalavis Harstad Tidende i sommer. Dette er hennes tredje sommervikariat i avisen.

Hun forteller at det er mye forskjellig å skrive om når det gjelder lokale nyheter, både tyngre temaer og agurknytt.

– Det er vel alt fra nyåpnede butikker og avdelinger på sykehuset som skal legges ned, til camping og bil.

– Den morsomste saken jeg har laget var en sak om at det kunne startes arbeid med å finne ut hva som skjedde med noen takplater. Ikke at de hadde funnet ut hva som skjedde, men at de skulle begynne å finne ut av det. Man må finne nyheter der det er noe, sier hun og ler.

Hadde ikke et brennende ønske om å bli journalist

Bergsmo ble tipset om avisjobben av sin mor for noen år siden. Moren hadde hørt om andre unge som jobbet i lokalavisen og foreslo at datteren også skulle prøve seg. Ett år etter Bergsmo begynte som journalist fant hun ut at hun ville studere journalistikk i Oslo.

– Jeg er ikke sikker på om jeg kommer til å ende opp som en typisk nyhetsjournalist. Det er egentlig ikke helt min greie.

Bergsmo forteller at hun valgte å studere journalistikk fordi hun ikke turte å studere juss da hun skulle ta et studievalg. Hun syntes at journalistikk hørtes ut som et yrke der det var rom for utvikling, noe hun ønsket.

– Jeg hadde ikke et brennende ønske om å bli journalist. Det ble vel egentlig slik fordi jeg ikke visste hva det ellers skulle bli, ler hun.

Bergsmo har også en stor interesse for språk, men turte ikke å satse på det på grunn av mulig mangel på jobbmuligheter. Nå har hun bestemt seg for å ta en bachelor i kinesisk etter hun er ferdig med bacheloren i journalistikk.

Hvilken idé skal vinne frem av årets mange sprudlende tanker om lokale nyheter i sommervarmen?
Foto: AbsoluteVision / Unsplash

Tar med seg ny kunnskap og erfaring

Bergsmo tror ett år med journalistikkstudier vil være en fordel i sommer.

– Jeg tror absolutt at jeg kommer til å gjøre en mye bedre jobb i år, selv om jeg føler at jeg gjorde en bra jobb i fjor og året før. Men nå er jeg mye mer bevisst på hvordan en god tekst skal se ut. Man blir jo også bedre for hvert år man skriver.

Hun forteller at hun tar med seg tipsene hun har fått på studiene inn i sommerjobben. Vi ønsker de lykke til med sommervikariatene og håper de får mange gode utfordringer og erfaringer. Så blir du ringt ned av noen sommervikarer i de varme dagene vi har i år så får du gi litt ekstra av deg og hjelpe dem på vei.