RSF med ny kampanje om Julian Assange
Nyhetsartikkel - Filip N. Østrem
Wikileaks-grunnlegger Julian Assange har siden 2019 vært fengslet i London. Han risikerer 175 års fengsel i USA dersom han skulle bli utlevert. Samtidig har Reportere uten grenser lansert en kampanje for å få frigitt Assange.
Ny kampanje fra Reportere uten grenser
Reportere uten grenser (RSF) har i samarbeid med det franske reklamebyrået BETC utviklet en ny kommunikasjonskampanje for å markere deres støtte til Assange. Kampanjen består blant annet av en kampanjeplakat som viser ansiktet til Assange, bygd opp av logoene til de forskjellige mediehusene som lagde saker basert på Wikileaks-publiseringene i 2010. Kampanjedirektør i Reportere uten grenser, Rebecca Vincent, sier:
– Mens Julian Assanges skjebne henger i en tynn tråd, er det viktigere enn noensinne at medieorganisasjoner og journalister over hele verden taler ut til forsvar for prinsippene som står på spill. Hvis de amerikanske myndighetene lykkes i å utlevere Assange og straffeforfølge ham i henhold til Spionasjeloven, kan hvem som helst som publiserer saker basert på lekket gradert informasjon, bli den neste – og den påfølgende virkningen vil til slutt berøre alles rett til informasjon. Det er på tide med global solidaritet til forsvar for journalistikk og pressefrihet, før det er for sent.
Kampanjen har fått navnet “Collateral damage”. Dette navnet referer i følge RSF til faren som straffeforfølgesen av Assange utgjør for media over hele verden, i tillegg til publikums rett på informasjon. Den referer også til en video blant de lekkede materialene som Wikileaks publiserte i 2010, som har navnet “Collateral damage”, som viste angrepet fra et amerikansk militærhelikopter på en forstad i Bagdad, som drepte minst tolv sivile, inkludert to Reuters journalister.
Kampanjen er støttet av blant andre den franske avisen Le Monde og den britiske avisen The Guardian.
Mottok Ossietzkyprisen 2023
Julian Assange tildeles Ossietzskyprisen av Norsk PEN. Han blir tildelt prisen for “sitt kritiske pressearbeid og sin innsats med å varsle om kritikkverdige forhold i USAs og de alliertes krigføring” melder Norsk PEN. Prisen deles ut årlig til en person eller en institusjon som over tid, eller i forbindelse med en spesiell sak eller hendelse, har gjort en særlig innsats for ytringsfriheten. Organisasjonen har tidligere utnevnt Assange til æresmedlem. Prisen deles ut på Litteraturhuset i Oslo 15. November.
– Det er likheter mellom saken til Julian Assange og Carl von Ossietzky – som ble fengslet og plassert i en tysk konsentrasjonsleir i 1933 etter at han hadde avslørt hemmelig tysk opprustning. Det vil skape en farlig presedens og bidra til nedkjøling av den offentlige debatten dersom kritisk journalistikk og varsling blir straffet som alvorlig kriminalitet og landsforræderi sier Ann-Margrit Austenå, styreleder i Norsk PEN.
Assange holdes for øyeblikket på høysikkerhetsfengselet Belmarsh i London, i påventning av den endelige avgjørelsen om han skal bli utlevert til USA. Der risikerer han en fengselsdom på 175 år.