Teknologi-superstjerne er dømt for svindel
Nyhetsartikkel – Marie Lian
«Hennes oppfinnelse vil revolusjonere verden» skrev Nettavisen i 2014. Som 19-åring startet Elizabeth Holmes firmaet Theranos som skulle revolusjonere medisinsk testing av blod. Nå er Holmes 37 år, og funnet skyldig i svindel mot investorene i helseteknologiselskapet sitt.
Holmes ble spådd til å bli den nye Steve Jobs, og hun lovet gull og grønne skoger til alle investorene som satset stort på hennes nyskapende teknologi. Nå er hun dømt for milliardsvindel, og risikerer flere titalls år i fengsel.
Overdrevne påstander
Totalt hentet Holmes inn 900 milliarder dollar til selskapet sitt Theranos fra kjente milliardærer som Rupert Murdoch og Larry Ellison, ifølge BBC. På børsen i 2014 var selskapet verdsatt til 10 milliarder dollar, men i 2015 startet fallet.
Det var de medisinske professorene John Ioannidis og Eleftherios Diamandis som først stilte seg kritisk til selskapets teknologi. Sammen konkluderte professorene med at mesteparten av Theranos påstander var overdrevne.
Daværende visepresident Joe Biden ble invitert til selskapets laboratorium som et forsøk på å redde deres rykte, men det hjalp svært lite. I 2016 falt selskapets verdi til nærmest null, og i 2018 ble Theranos oppløst.
Tiltalt på 11 forhold
Samtidig som Holmes ble advart mot svakheter i teknologien hennes, fortalte hun investorer at alt gikk etter planen. Theranos meldte at 10-15 store legemiddelselskaper hadde godkjent teknologien, noe som ikke stemte.
Selskapet hadde sendt forfalskede dokumenter med Schering-Plough og Pfizer logoer til investorer, samtidig som de skal ha løyet bredt om effektiviteten og bruken av deres teknologi. Theranos meldte at deres teknologi blant annet ble brukt av det amerikanske forsvaret. Dette stemte heller ikke.
Påtalemyndighetene mener nå at Holmes har lurt investorene sine. Juryen diskuterte tiltalene i syv dager før de kom frem til en delvis fellelse.
Eksperter spår at det kan ta flere måneder før Holmes får en straff for tiltalepunktene hun er kjent skyldig i. Hvor streng straffen blir er for øyeblikket usikkert, men den øvre grensen er 20 års fengsel for hvert av lovbruddene. Straffen kan i dette tilfellet derfor bli opp mot 60 års fengsel.
Den juridiske eksperten Michele Hagan fortalte TV-kanalen CBS News at denne saken er en advarsel til Silicon Valley og de andre teknologigründerne i området. – Du bør være forsiktig med hva du sier til investorer eller med hva du skriver på nettsiden din, forteller Hagan.