Menneskerettigheter og pressefrihet i Qatar oppsummert
Nyhetsartikkel - Vilde Skauge
De siste ukene har nyhetsbildet vært preget av norske NRK-journalister som ble fengslet i Qatar. Hva skjer egentlig med fotball-VM i 2022?
November 2021 var NRK-journalistene Halvor Ekeland (32) og Lokman Ghorbani (45) i Qatar for å lage kritisk journalistikk om mesterskapets vertsland. Da de skulle reise hjem igjen ble journalistene pågrepet av politiet. Etter omfattende avhør og nærmere 32 timer på glattcelle fikk journalistene reise hjem igjen til Norge, men måtte gi fra seg mobiler, pc-er og kamerautstyr.
En av pressens viktigste oppgave er å kontrollere dem som sitter med makt. Derfor er pressefrihet en helt grunnleggende verdi i demokratier. Ifølge Aftenposten svekker dette angrepet på NRK-journalistene troen på reelle reformer i Qatar. Og dersom det ikke kommer en voldsom reaksjon fra Fifa, vil det, ifølge Aftenposten, fortelle hva man allerede aner: Verdens mektigste fotballtopper bryr seg virkelig ikke.
Kort fortalt
Det er mange kontroverser rundt fotball-VM i Qatar. La oss derfor starte på begynnelsen.
Dette er nemlig første gang i historien at verdensmesterskapet i fotball for herrer arrangeres i Midtøsten. Allerede ved tildelingen av VM i 2010 ble det stilt en rekke spørsmål om hvordan et land uten fotballstadioner, som i tillegg har et ekstremt varmt klima, skulle kunne arrangere verdens største sportsarrangement. Løsningen ble utenlandsk arbeidskraft. Migrantarbeidere fra Bangladesh, Filippinene, India og Nepal bygger nå stadioner, t-baner, veier og annen infrastruktur i landet. Men ifølge Amnesty International blir deres menneskerettigheter, spesielt i arbeidslivet, systematisk brutt.
Kort fortalt opererer Qatar med et system kalt “Kafala-systemet”. Det bygger på en sponsorordning hvor migranter har vært bundet til sin arbeidsgiver, og ikke har kunnet bevege seg fritt eller bytte jobb, hatt uverdige boforhold og blitt nektet lønn. Noe som ikke er i tråd med internasjonale menneskerettigheter som Qatar er forpliktet å respektere. Internasjonalt press har likevel gitt noen resultater i form av juridiske reformer:
Qatar signerte i 2017 en avtale med den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) hvor de har lovet å harmonisere lokal lov og praksis med internasjonale standarder.
Qatar har også vedtatt lover som i teorien vil sikre muligheten til å skifte jobb eller forlate landet uten arbeidsgivers godkjennelse, klagemekanismer for migrantarbeidere som føler de blir utnyttet, et fond for utbetaling av utbetalte lønninger, minstelønnsstandarder, mm.
Ifølge Amnesty er det likevel dessverre langt mellom liv og lære, og reformene har fortsatt til gode å gagne det store flertallet av migrantarbeidere på en tilstrekkelig og effektiv måte. I tillegg er dette et land hvor kvinner opplever diskriminering både i lov og i praksis, og LHBT-personer kriminaliseres for sin seksualitet og identitet.
Ekeland og Ghorbani
På bakgrunn av dette mener mange at det er viktig at journalister ikke bare fortsetter, men også styrker den kritiske dekningen av Qatar-VM. Spesielt siden det ikke er fritt frem for journalister i Qatar og journalistikk som er regissert av myndighetene, er ingen reell journalistikk.
Kringkastingssjef i NRK Thor Gjermund Eriksen forklarer at hensikten med reportasjereisen var å vise fram et bredt bilde av hva som skjer i Qatar. Ekeland og Ghorbani gjennomfører dermed flere intervjuer med blant annet profilerte fotballtopper, en høytstående minister fra regjeringen i Qatar, Fifa-president Gianni Infantino, og Qatars VM-sjef Hassan Al Thawadi. Det er etter det siste intervjuet de blir arrestert. Ghorbani, som er i landet som NRKs fotograf, må ta ut kamerautstyret og spille av ett og ett opptak for politibetjentene. Noen av opptakene må slettet da Qatar har en lov som forbyr filming på privat steder uten tillatelse. Tillatelsen NRK trengte for å filme på privat område sier Ekeland at de fikk muntlig på stedet, men at de ikke fikk det skriftlig.
Etter rundt 32 timer i avhør og på glattcelle kommer det til slutt noen politibetjenter og forteller at de er løslatt, men at alt utstyret må bli igjen i Qatar. I tillegg må de skrive under på et dokument der alt står på arabisk. Det blir ikke gitt noe formelt grunnlag for hvorfor de ble arrestert.
Hva sier Fifa?
Ledende personer i fotballforbundene fra Danmark, Sverige, Island, Finland og Færøyene har nå signert et brev der de kommer med klar beskjed til Fifa etter arrestasjonene. Likevel vil Fifa verken beklager eller kritisere det qatarske regime. I stedet skriver de i en uttalelse at regjeringen i Qatar har sagt at NRK-journalistene ved kunnskap og vilje brøt loven ved å trenge inn på privat eiendom.
En uttalelse kringkastingssjef Eriksen reagerer sterkt på. At et team på to journalister blir arresterte, fengslet, fratatt alt utstyret og nektet å ringe verken arbeidsgiver eller familie, mener han at på ingen måte står i forhold til den påstanden om at de har filmet på feil sted.
Hvor går veien videre?
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) har kalt inn Qatars ambassadør til samtale hvor hun vil formidle at pressefrihet er absolutt og i tillegg kreve utstyret tilbakelevert. Hun sier at de er svært opptatt av at journalister skal få jobbe uhindret av innblanding fra myndigheter, og at det skal være full pressefrihet.
Hvordan denne friheten skal sikres i Qatar er likevel svært usikkert. Ifølge Aftenposten må idrettsledere, politikere og medietopper vise at de forargende ordene som nå kommer, følges opp av handling og press. Andre mener at pågripelsen av NRK-journalistene er nok en påminnelse om at det må bli slutt på å tildele store internasjonale mesterskap til land som begår omfattende brudd på grunnleggende menneskerettigheter. Amnesty uttaler at Fifa må ta menneskerettighetene på alvor. Det vil si å sikre at det finnes mekanismer for å etterforske overgrep som skjer i prosjekter knyttet til VM og at ofre for overgrep får oppreisning.
Det er klart det er mange som fremdeles vil se fotball-VM i Qatar i 2022. Det må hver og en bestemme selv. Men da er det hvert fall viktig å lese seg litt opp på hva som skjer i kulissene. For realiteten er at Qatar ikke har innfridd løfene de gå om å gi migrantarbeiderne bedre beskyttelse og å avvikle kafala-systemet. Og ifølge Amnesty, ser Fifa den andre veien og lar arrangørene slippe unna .