Nettsteder var nede verden over
Nyhetsartikkel – Emma S. Daasvatn
Den globale befolkningen fikk kjenne på internettets sårbarhet da flere nettsteder verden over var nede tirsdag morgen den 9. juni norsk tid. Det hele var på grunn en enkelt server som var nede hos leverandøren Fastly.
Rammet flere av verdens største nettsider
Flere av verdens største nettsteder var nede eller hadde tekniske problemer tirsdag. Blant disse var internasjonale nettsider som Spotify, Twitter, Reddit, The New York Times, The Guardian, CNN, BBC og Amazon. Listen er lang, og den tekniske feilen rammet også flere store norske nettsteder, blant annet Finn, VG og andre Schibsted nettsteder da de alle er kunder hos Fastly.
Hos noen tjenester mistet brukerne tilgangen fullstendig, og kunne lese teksten “Error 503 Service Unavailable”, mens feilen hos andre tjenester rammet spesifikke seksjoner.
På grunn av problemets omfattende skala, samt hvor mange av de aller største tjenestene som var rammet (inkludert flere nyhetskanaler og viktige informasjonskilder), begynte mange å stille seg spørsmålet om hvem eller hva som stod bak, og om det kunne ha bakgrunn i en kriminell handling. Problemet skulle ikke vise seg å vare lengre enn i underkant av en time, og det var heller ikke mistanke om en kriminell handling ifølge leverandøren. Hendelsen ga oss likevel en pekepinn på internettets sårbarhet.
Stille spørsmål ved internettets infrastruktur
Den tekniske feilen har fått mange til å stille spørsmål ved internettets infrastuktur, og om man er forberedt på eventuelle fremtidige tekniske feil, kollapser eller angrep. Det var en påminnelse på at de grunnleggende byggestenene disse og andre nettsteder er bygget på har forbedringspotensiale. Like så var det en påminnelse på hvor avhengige man som en “global citizen” er av alle disse nettstedene man ofte tar for gitt, og hvor kritiske konsekvenser det skulle vise seg å få dersom vi plutselig mistet tilgang over en lengre periode.
Om forbedring av den grunnleggende infrasturkturen vil få en økt prioritet i fremtiden kan bli interresant å se. Kanskje var denne hendelsen en øyeåpner. Selv om det denne gangen “bare” skulle vise seg å være en teknisk feil, kan man stille spørsmål ved hvor lett problemet hadde vært å fikse dersom det faktisk var en kriminell handling bak. Dette er heller ikke et et usannsynlig scenario, og som man burde være forberedt på i en tid hvor man stadig blir mer avhengig av internettets tjenester.