Er man med på leken så må man tåle steken? Eller?
Nyhetsartikkel - Vilde Skauge
Influencere fremstår ofte som ganske så perfekte. Perfekte hjem, perfekte jobber og ikke minst perfekte kropper. En ny Instagram-profil kalt “redigertemashadi” jobber derimot med å avsløre at virkeligheten ikke er så perfekt som den fremstår.
Den siste tiden har TV-personlighetene Vita og Wanda Mashadi fått sterk kritikk for å ha retusjert bildene sine på sosiale medier. Kritikken kommer etter en anonym Instagram-profil kalt “redigertemashadi” publiserte uretusjerte bilder av tvillingsøstrene for å “slå ned på urealistiske idealer til kropp”.
Heksejakt og kritikk
Søstrene har omtalt saken i deres podcast “Tvillingterapi” hvor de sier at selv om det er viktig at man setter fokus på kroppspress, så tar ikke denne Instagram-profilen for seg “influencerbranjen i sin helhet”. De sier videre at de opplever denne profilen som svært provoserende og ikke som en saklig diskusjon, men heller et personangrep, netthets og heksejakt. De innrømmer at noen av bildene på Instagram er redigerte, men at det kun gjelder et fåtall og at det er tilbake i tid.
Ett av bildene som har fått mye oppmerksomhet er et pressebilde fra Mashadi-tvillingene sin tid i TV-programmet Kompani Lauritzen. På bildet som er publisert på Wanda sin personlige Instagram-konto er hakepartiet til Wanda smalere enn det originale pressebildet fra TV 2. Dette får blant annet de profesjonelle fotografene som har tatt bildene fra Kompani Lauritzen til å reagere.
Til God kveld Norge sier fotograf Rune Bendiksen at han ikke kan godkjenne at andre endrer på bildene hans etter at han leverer de fra seg. Fotograf Ola Kaland sier selv at “det er helt på tryne å redigere bilder som de har “fått”. TV-profil Aurora Gude (28) uttaler også at hun synes det er helt feil å redigere seg tynnere eller penere da dette bidrar til å gjøre alt presset i sosiale medier enda større.
TV 2 endrer rutinene
At sosiale medier er plattformer som legger mye press på skjønn- og kroppsidealer er riktig. Feilaktige fremstillinger bidrar til urealistiske idealer som kan ha negativ påvirkning på brukere. Pressesjef i TV 2 Jan-Petter Dahl sier at kanalen nå vil gjøre endringer i rutiner for influencer-bilder da han mener at bilder “ikke skal tukles med på denne måten da dette er helt feile signaler å sende, og er en viktig debatt”. Dahl fortsetter med å si at det er viktig at pressebilder har troverdighet og forklarer at TV 2 vil fra nå av gi beskjed om hvilke retningslinjer som gjelder for pressebilder som skal brukes av TV-profiler i sosiale medier.
I en e-post til VG skriver Mashadi-tvillingene at de beklager redigeringen og innrømmer at det var galt og at det ikke skal gjenta seg.
Er det innafor?
At debatten om kroppspress blir mer aktuell vil trolig ha en positiv effekt, likevel kan en stille spørsmål ved profilen redigertemashadi sin håndtering av saken. Profilen har i skrivende stund over 32.000 følgere og har publisert over 50 bilder av Mashadi-tvillingene. Komiker og samfunnsdebattant Mads Hansen, som tidligere har kritisert Vita og Wanda for bruk av retusjering, sier til TV 2 at selv om det ikke er greit å retusjere bilder i sosiale medier, så stiller han seg kritisk til måten Instagram-profilen håndterer dette på. Madsen forklarer at han synes det er noe ekkelt med at det zoomes inn og ut på detaljer og inspiseres på kroppene til Vita og Wanda.
I en melding skriver redigjertemashadi følgende på spørsmål fra presset.:
– Hvordan svarer du/dere på kritikken om at denne profilen driver med netthets og heksejakt i stedet for å bidra til en saklig debatt?
– Heksejakt er det ikke, det er heller en øyeåpner for folk. Jeg har valgt å dypdykke ned i alt dette og jobber med å gjøre det synlig for andre. Dette er jo bilder som ligger tilgjengelig for alle på nettet, skriver profilen.
Til ettertanke
Om dette er riktig håndtering for å bidra til økt synlighet om kroppspress kan vi ikke svare på. Å legge ut bilder av retusjerte kropper for å fremstå som tynnere eller smalere kan absolutt føre til økt kroppspress og dermed bidra til et skadelig ideal. Likevel får det en til å tenke. Skal man gå denne debatten i møte med anonyme nettprofiler som fokuserer på enkeltpersoner? Kanskje, kanskje ikke. Hvis man skal kreve mer synlighet og åpenhet så man man kanskje være det selv også? Det blir uansett spennende å følge debatten videre.