Medietilliten er tilbake til normalt i Norge
Nyhetsartikkel - Hanna Nicholas
Folkets tiltro til norske medier er tilbake til normalt etter et svekket fjorår, viser ny medieundersøkelse.
Undersøkelsen ble gjennomført av Nordiske Mediedager, og det kommer frem at 85 prosent av den norske befolkningen har noe eller stor tillit mediene. På samme tidspunkt i fjor svarte kun 72 prosent det samme, skriver Medier24. I fjor ble medieundersøkelsen utført i etterkant av Bar Vulkan-saken, og det kan ha hatt en innvirkning på de lave målingene. Da svarte 26 prosent at de hadde mindre eller liten tiltro til norske medier, og var den dårligste målingen siden 2005.
Koronakrisen
Medieforsker Erik Knudsen ved Universitetet i Bergen sier at det er vanskelig å vite om koronakrisen har påvirket resultatene.
- Undersøkelsen ble tatt opp helt i startfasen av koronakrisen, så vi har ikke noe empirisk belegg for å si at den har påvirket tiltroen til mediene, sier Knudsen til Medier24.
Mest tillit til NRK
I år ble det også samlet inn data om tilliten til utvalgte medier, og dataene viser at folk har høyest tillit til NRK, etterfulgt av Aftenposten. 39 prosent av deltagere svarte at de har svært stor tiltro til statskanalen, mens 43 prosent svarte de har nokså stor tiltro.Til sammenligning var det kun 3 prosent som svarte at de hadde svært stor tiltro til Nettavisen, mens 23 prosent svarte de hadde nokså stor tiltro.
Svekket medietillit i Storbritannia og USA
Medietilliten til det norske folk er god, men undersøkelser utført i Storbritannia og USA i fjor viser at briter og amerikanere er skeptiske til mediene sine.
I kjølvannet av det britisk parlamentsvalget ble BBC beskyldt for å være partiske, og i en undersøkelse utført av YouGov i desember svarte kun 44 prosent av briter at de tror allmennkringkasteren er politisk nøytral og ærlig. I februar skrev PRESSET. om Boris Johnsons plan om å fjerne lisensavtalen, men det har vært lite informasjon om dette i britiske medier siden koronakrisen inntraff. Det er usikkert hvordan omdømmet til BBC og andre britiske medier er blitt påvirket av den globale krisen.
Dekningen av Donald Trumps forakt for mediene har derimot ikke stilnet. Under en pressekonferanse like før koronakrisen rammet USA for fullt spurte en journalist i NBC News hva presidenten ønsket å si til amerikanere som satt hjemme, og var redde. Trumps motsvar var;
- I think that you’re a terrible reporter. That’s what I say. I think it’s a very nasty question and I think it’s a very bad signal that you’re putting out to the American people.
Ved en pressekonferanse i slutten av mars gikk Trump også til motangrep på en journalist som stilte spørsmål ved presidentens kommentarer til Fox News, om at New York overdrev hvor mange respiratorer de kom til å trenge. Han ba journalisten oppføre seg mer positivt, og hevdet at;
- That’s why nobody trusts the media any more.
I følge en artikkel på gallup.com, hadde amerikanernes tillit til massemediene falt til 41 prosent 2019, og kun 13 prosent oppga at de stolte på mediene i stor grad. Republikanere har i særlig grad vært mer mistroiske til mediene siden valgkampanjen til Trump i 2016. Det vil også her være interessant å se om Trumps håndtering av koronakrisen vil ha en effekt på medietilliten til det amerikanske folk.