Filippinsk journalist arrestert
Nyhetsartikkel – Anders W. Letnes
Maria Ressa ble onsdag forrige uke pågrepet grunnet æreskrenkelser på nettet. I 2018 var hun blant journalistene som magasinet Time kåret til ”årets person” for sitt arbeid med å fremme pressefriheten. Selv kobler hun pågripelsen til president Duterte.
Pågripelsen skjedde onsdag forrige uke i Manila, i kontorene til nettavisen Rappler, hvor Ressa er redaktør. Morgenen etter ble hun løslatt mot kausjon. Hun mener pågripelsen beviser at Filippinene under president Rodrigo Duterte er blitt et diktatur, skriver journalisten.no.
Anklagen hun er siktet for er æreskrenkelser på nettet, som kan gi 12 års fengsel. Ressa er blitt kjent for sin kritiske dekning av filippinske myndigheter. Æreskrenkelsen hun ble arrestert for gjaldt riktignok en forretningsmann, fra en sak hun skrev i 2012. Dette melder Aftenposten.
Etter pågripelsen har Ressa gått hardt ut mot Duterte.
– Jeg har jobbet i diktaturer før, sier hun, og selv de har klarere regler enn det vi har i dag. Hun har ikke sett lignende i løpet av de 30 årene hun har jobbet som journalist, skriver journalisten.no. Ifølge Ressa er saken en del av en strategi for å ”trakassere og skremme”.
Kritisk mot Duterte
Ressa er blitt kjent for en kritisk røst rettet mot myndighetene og president Rodrigo Duterte. Presidenten er kontroversiell både som person og politiker. Tidligere har han kalt både Obama og paven for ”horeunger”. I tillegg har han fortalt voldtektsvitser.
Dessuten har han truet med å drepe alle korrupte politifolk og å senke den kriminelle lavalderen til 12 år, skriver Aftenposten. Duterte har også trukket landet ut av Roma-statutten, som betyr at handlinger begått av filippinske statsborgere utenfor og innenfor landets grenser ikke lenger kan stilles ovenfor Den internasjonale straffedomstolen i Haag.
Årets person
Maria Ressa er blant journalistene som i 2018 ble kåret til ”årets person” av Time Magazine. Kåringen er ikke en ”pris”, men gis til personen (eller gruppen, ideen, osv.) som har påvirket årets hendelser i størst grad. Dette forklarer hvorfor tidligere ”vinnere” både har vært Barack Obama og Hitler. For øvrig har også Donald Trump blitt kåret til årets person.
Når Time beskrev personene for 2018 hørtes det riktignok ut som en pris. Ifølge Time preges vår tid av et demokrati i krise. Manipulasjon og misbruk av sannheten har vært en rød tråd i mange av årets store overskrifter, skriver magasinet, og trusselen mot friheten øker.
Kåringen ble tildelt Jamal Khashoggi, Maria Ressa, Wa Lone og Kyaw Soe Oo, og redaksjonen ved Capital Gazette. Time ser på disse som representanter for utallige andre som risikere alt for å fortelle om tiden vi lever i. De trekker frem at per 10. desember så hadde 52 journalister blitt drept i 2018. Både blant de 52 og journalistene som ble årets personer er sikkert Khashoggi mest kjent. Han var kritisk mot det saudiarabiske regimet, men drapet, og dets potensielle tilknytning til den saudiarabiske kronprinsen, etterforskes fortsatt.
Om Ressa skriver Time at Rappler, som hun er redaktør for, er kjent for sin ”fryktløse dekning av President Rodrigo Dutertes propagandamaskin og utenomrettslige drap.” Dette har ført til søksmål rettet mot siden, og en mengde hatmeldinger i sosiale medier. Den 3. desember 2018 lot hun seg arrestere frivillig, men slapp fri mot kausjon da også. Den gangen var anklagene skattesvindel, noe som, ifølge Time, er blitt sett på som et forsøk på å stoppe journalistikken hennes.
Lar seg ikke skremme
Nå er altså Ressa nok en gang blitt arrestert, og igjen har hun måttet betale kausjon for å slippe fri. Rappler skriver at saken om forretningsmannen omtalte hans forbindelser til narkotika- og menneskehandel. Han ble kontaktet for å gi sin side av saken før den ble publisert. Fem år etterpå tok forretningsmannen opp saken igjen, men sjefen for nettkriminalitet hos filippinsk etterretning mente det ikke var grunnlag for å gå videre. Nå er saken tilbake. Rappler legger til at Ressa ble arrestert for å ha hatt redaksjonsansvar på saken, noe de sier hun ikke hadde.
Som nevnt mener Ressa selv at Duterte står bak. Hvis det er tilfellet kan hendelsen sies å bevise at Time-kåringen gikk til riktig(e) person(er). Heldigvis lar ikke Rappler eller Ressa seg skremme. Det er viktig. Selv skriver Rappler: ”If this is another of several attempts to intimidate us, it will not succeed, as past attempts have shown. Maria Ressa and Rappler will continue to do our jobs as journalists.”