#littletreatculture: det må da værra lov?
Kommentar - Caroline B. Testman
I en tidsalder preget av globale uroligheter og vaklende økonomi, kan det å unne seg noe lite i en hektisk hverdag kjennes godt. Likevel føler jeg litt skam der jeg står med en overpriset kjøpekaffe i hånden, vel vitende om at gode, gamle Friele venter på meg i kjøkkenskapet. Men så dukket en video om “treat culture” opp og skammen minsket – for jeg er ikke alene om å ville unne meg noe.
Gleden over belønninger man har gjort seg fortjent til har nok de fleste av oss kjent på gjennom livet, noe kapitalismen trolig takker oss for. Hvem så vel ikke frem til å få dessert etter å ha spist opp alle grønnsakene sine under familiemiddagen, eller å få se på TV etter å ha kjempet seg gjennom matteleksene? Man lengter frem til den store festen med studiegjengen i prøvende eksamensperioder, og teller ned dager på jobb mens man venter på helg; for da er det lov til å kose seg skikkelig. Men av og til føles ventetiden til disse belønningene altfor lang, så hvorfor ikke bare kose seg litt hver dag? Ifølge “treat culture” er det nemlig dette man burde gjøre, noe som har ledet til offentlig debatt om samfunnsutviklingen på videodelingsplattformen TikTok. Den assosierte emneknaggen "#littletreat’ har i skrivende stund over 25,9 millioner visninger - trenden er altså ikke fullt så liten som navnet tilsier.
“Treat culture” er den enkle handlingen av å belønne seg selv med en liten godbit i løpet av en dag. Personlig kan jeg ikke annet enn å assosiere det hele med Donna Meagle (Retta) og Tom Haverford (Aziz Ansari) ikoniske “Treat Yo Self”-scene fra den amerikanske komiserien Parks and Recreation (2009-2015); hvor de setter av en dag i året til å belønne seg selv med luksuriøse goder nettopp fordi det å unne seg noe godt, føles godt. Ifølge den amerikanske kreativitetseksperten Nina Meehan skiller “treat culture” seg ut ved å bryte fra den mer tradisjonelle tilnærmingen til belønninger, som tidligere har vært å anse det som goder man får etter utført arbeid eller på spesielle dager; som godteri på lørdager eller i senere tid “self-care Sunday”. Meehan forklarer at “self care”, også kjent som selvpleie, ofte har konnotasjoner om å utføre handlinger på en bestemt måte som krever planlegging, forberedelser og handlingsrettede trinn.
“Treat culture” står i kontrast til dette ved at det er enkelt å gjennomføre - om så det skulle være å ta seg en knekk sjokolade til kaffen eller unne seg en energidrikk i pausen på jobb. I møte med hverdagens stress og utfordringer har små belønninger, eller “little treats” om du vil, blitt en redning for flere unge voksne.
Trendens kjerne anses å være at de små belønningene bringer glede og utgjør lite økonomisk skade i det store og hele, for uansett hvor mange avokadotoasts du unngår å kjøpe forbedrer det neppe sjansene dine om å komme inn på boligmarkedet med det første i dagens økonomi. Så hvorfor ikke bare gi etter, og unne seg den belønningen? Det er tross alt hva vi er opplært til å gjøre, og noe internasjonale multiselskaper ofte minner oss på. Unn deg den lille belønningen som gjør hverdagen lysere…because you’re worth it.