Rotten Tomatoes setter ned foten for nettroll

Artikkel - Scott Sjøstrøm

Foto: NESA by Makers / unsplash.com

Foto: NESA by Makers / unsplash.com

Timer før superhelt-filmen «Captain Marvel» hadde verdenspremiere, hadde allerede rundt 50 000 brukere gitt den kritiske tilbakemeldinger på «Rotten Tomatoes». Dette ville ikke sistnevnte ha noe av, og endret reglene deretter.

Superhelt-franchisen Marvel har i lang tid vært en gigant innen filmproduksjon, med kassasuksesser som «Avengers» og «Spiderman». Det var derfor knyttet stor spenning til deres ferske filmatisering av «Captain Marvel», som ville bli deres første superhelt-film med en kvinne i hovedrollen.

Ikke alle var like begeistret for dette, og «aksjonerte» med å bombardere filmen med negative tilbakemeldinger, før de hadde sett den. Før filmen hadde verdenspremiere, kunne den skilte med en lunken score på 33% på «Rotten Tomatoes». Argumentene, som for det meste var oppgulp om «feministisk agenda», «liberal agenda» og annet vås, var visstnok bakgrunnen for utradisjonelle aksjonen. «Bakmennene» blir i amerikanske medier beskrevet som «right-wing trolls».

Rotten Tomatoes gjør endringer

Kort tid etter det ble kjent at «Captain Marvel» var blitt offer for trollas såkalte «reviewbombing», gjorde de endringer på nettsiden for å slippe den slags useriøsiteter. Det er lenger ikke mulig å avgi kommentarer eller score på filmer som ennå ikke har blitt sluppet.

Disse endringene er, i følge «Rotten Tomatoes» ment for «å gi en mer nøyaktig og autentisk representering av seeres meninger, samtidig som vi verner om vår data og offentlige forum fra «dårlige skuespillere» (ment som nettroll).

Endringen har på mange måter gitt virkninger, da en kan se at filmen nå er oppe i en rating på 58 %, basert på brukeres tilbakemeldinger. Dette er en stor differanse sammenlignet med tilbakemeldingene fra pressen, som nå ligger på 80 %, som kan ansees som gode kritikker. Om denne forskjellen skyldes nettrolls innvirkning, er vanskelig å konkludere med.

Debatt om ytringsfrihet

For de fleste vil det fremstå som ganske redelig å nekte folk fra å avgi meninger om en film som «ingen» har sett. Likevel er det mange som klandrer nettsiden for å «innskrenke ytringsfriheten» til brukerne.

Enkelte forum, som høyrevridde «Medium» mener «Rotten Tomatoes» bedriver en form for sensur av kritiske røster. På en annen side burde de kritiske røstene tenke over hva de bidrar med til den offentlige debatten, da de «review-bomber» filmer de aldri har sett. Om de ytre-høyre-nettrollene skal begynne å klage over sensur og mangel på ytringsfrihet, burde de kanskje starte med å ta seg en titt i speilet.