Fine, fantastiske filmer du gikk glipp av i sommer

Filmer som Innsiden ut 2 og Deadpool & Wolverine håvet inn tonnevis med penger under årets kinosommer. Men blant alle storfilmene har du kanskje gått glipp av noen mindre kjente, men desto mer verdt å se, edelstener.

Jodie Comer og Austin Butler i The Bikeriders. Copyright: Focus Features/Universal Pictures / Website: Outnow.

The Bikeriders (fortsatt på kino)

Det som best kan beskrives som en motorsykkelversjon av Goodfellas skildrer 1960-tallskulturen med skitne, voldelige syklister i skinnjakker. Et virkelighetsdrama basert på en fotobok av journalisten Danny Lyons (spilt i filmen av Challengers-stjernen Mike Faist). Til tross for stjerner som Tom Hardy, Austin Butler (Elvis) og Norman Reedus (The Walking Dead), er det imidlertid Jodie Comer (Killing Eve) som skinner sterkest som historiens forteller og eneste kvinnelige karakter.

Blink Twice (fortsatt på kino)

En pirrende og ubehagelig skrekkthriller som best beskrives som Get Out med en kvinnelig hovedperson. En naiv negledesigner/servitør (Naomi Ackie) blir forført av en milliardær (Channing Tatum) som tar henne og venninnen til en idyllisk privat øy med konstante fester og stadig flytende champagne og annen luksus. Men noe stemmer ikke... Zoë Kravitz sin regidebut er effektiv spenning hvis twist er et velrettet slag i magen. Et plettfritt ensemble med navn som Christian Slater, Geena Davis og Kyle MacLachlan gjør ikke saken verre.

Vic Carmen Sonne og Silvana Imam i Eksplosjoner i hjertet. Copyright: Norsk Filmdistribusjon / Website: NFkino.

Eksplosjoner i hjertet (fortsatt på kino)

I sommerens norske Pride-film møtes to unge kvinner (danske Vic Carmen Sonne og den svenske rapstjernen Silvana Imam) på en rave og blir hodestups forelsket. Men ulike perspektiver på åpne forhold og monogami legger en demper på romantikken. En intens, poetisk og vakker skildring av moderne kjærlighet og dens hindringer fra spilledebutkortfilm-/musikkvideoregissør Yen.

Kinds of Kindness (Disney+, Google Play, SF Anytime, Telia Play, TV2 Play, Viaplay)

Den greske filmskaperen Yorgos Lanthimos (The Favourite, Poor Things) leverer nok en gang et like vrient som fascinerende innblikk i menneskelig atferd. Emma Stone leder nok en gang et imponerende ensemble, denne gangen i en trilogi av tragikomiske, provoserende historier om alt fra en kontorarbeider (Jesse Plemons) hvis sjef (Willem Dafoe) styrer hele sitt liv til en kult som leter etter en leder som kan gjenopplive de døde.

Ingrid Torelli, David Dastmalchian og Laura Gordon i Late Night with the Devil. Copyright: IFC Films/Umbrella Entertainment / Website: Outnow.

Late Night with the Devil (fortsatt på kino)

Den anerkjente varianten av found footage har allerede blitt ansett som en av årets beste og skumleste skrekkfilmer. Her følger vi programlederen (David Dastmalchian) som, desperat etter å øke seertallet til sitt truede talkshow, inviterer en angivelig demonbesatt jente (Ingrid Torelli) til Halloween. Det ender ikke uventet veldig bra... Et ressurssterkt, spennende bidrag til sjangeren med effektive jumpscares og vendinger.

One Life (SF Anytime, TV2 Play, Viaplay)

Mange av oss har sett det rørende videoklippet da britiske Nicholas Winton – som reddet over 600, for det meste jødiske, barn under andre verdenskrig – ble gjenforent med flere av de nå voksne barna i BBC TV-programmet That's Life!. I denne hjerteskjærende biografien spilles han av den alltid strålende Anthony Hopkins mens han ser tilbake på livet og prestasjonene sine. Helena Bonham Carter spiller moren hans i tilbakeblikkene og svenske Lena Olin hans kone.

Robot Dreams. Copyright: BTeam Pictures/Wild Bunch / Website: Outnow.

Robot Dreams (Google Play, SF Anytime, TV2 Play, Vega hjemmekino)

Mens Innsiden ut 2 og Grusomme meg 4 trakk til seg det yngre publikummet i animasjonskategorien, var det en spansk/fransk, Oscar-nominert liten film som bød på de virkelig store følelsene. Her er det en ensom hund på Manhattan som, desperat etter å finne en venn, bestiller en robot hjem. Duoen er snart uatskillelige - helt til en hendelse på en strand skiller bestiene. En praktisk talt dialogfri, men desto mer treffende og vakker film om ensomhet og relasjoner.

Stormskjærs Maja (fortsatt på kino)

En finsk, prisvinnende overraskelse basert på en roman av Anni Blomqvist. Et historisk tilbakeblikk på midten av 1800-tallets Åland. Her blir 17 år gamle Maja (svenske Amanda Jansson) giftet bort mot sin vilje til en fisker (Linus Troedsson). Livet som fiskerkone begynner med utfordringer og tilbakeslag, men hun vokser seg snart sterkere og begynner å akseptere sitt nye liv. Kraftig kvinneportrett og sterk kjærlighetshistorie forsterkes av storslått fotografi og fengslende naturbilder.