Telegram-gründer pågrepet i Frankrike: Pavel Durov og hans "Alpha-male" Instagram

I august ble Pavel Durov, gründeren og administrerende direktør i Telegram, pågrepet i Le Bourget lufthavn utenfor Paris, Frankrike etter anklagelser om at plattformen hans blir brukt til kriminell aktivitet som narkotikahandel og distribusjon av bilder av seksuelle overgrep mot barn. Han har også nylig blitt omtalt i mediene som “faren til 100 barn”,  mens han fremstiller seg som en «alpha-male» på Instagram. Bli med for å få innsikt i Durovs kontroversielle fremstilling på sosiale medier!

Illustrasjon: Kadriia Sungatullina / PRESSET.

Hva er Telegram?

Telegram er en sky-basert plattform for direktemelding, videokonferanser og IP-telefoni med ende-til-end-kryptering for hemmelig chat. Plattformen ble grunnlagt i St. Petersburg, Russland i 2013, og er for tiden basert i De forente arabiske emirater. Per juli 2024 hadde Telegram mer enn 950 millioner aktive brukere der de fleste var lokalisert i India (104.04 millioner nedlastinger), Russland (34.4 millioner), Indonesia (27.21 millioner) og USA (26.85 millioner).

Bilde: Kadriia Sungatullina / PRESSET.

Hvem er Durov og hvorfor ble han pågrepet?

Pavel Durov er en russisk forretningsleder og gründer som har vært administrerende direktør (CEO) for Telegram siden 2013. Han grunnla det sosiale nettverket VK (den russiske Facebook) sammen med sin bror, Nikolai Durov, i 2006, som raskt ble “det mest populære sosiale nettverket i Russland”. I 2014, etter en konflikt med de nye eierne av selskapet og press fra de russiske myndighetene, trakk Durov seg som CEO for VK og forlot Russland.

Durov ble fransk statsborger i 2021, og for tiden har han blitt siktet av det franske rettsvesenet for angivelig å ha tillatt kriminell aktivitet på Telegram. Ifølge The Guardian, ble han senere løslatt under forutsetning av at han må melde seg på en politistasjon to ganger i uken og forbli i Frankrike. Anklagene mot Durov inkluderer medvirkning til spredning av bilder av seksuelle overgrep mot barn, narkotikahandel og svindel. Hans arrestasjon har utløst debatt om ytringsfrihet og statlig sensur.

I Telegram-kanalen sin skriver Durov: “Establishing the right balance between privacy and security is not easy. You have to reconcile privacy laws with law enforcement requirements, and local laws with EU laws. <…>. Yes, we stand by our principles: our experience is shaped by our mission to protect our users in authoritarian regimes. But we’ve always been open to dialogue”.

På mandag 23. september 2024 påsto Pavel Durov at Telegram hadde fjernet mer "problematisk innhold" og “ville ta en mer proaktiv tilnærming til å etterkomme forespørslene fra myndighetene”, ifølge The Guardian.

Faren til 100 barn???

Tidligere i juli kom det frem at Pavel Durov har 100 barn. I sin Telegram-kanal forklarer Durov at for 15 år siden ba vennen hans om å donere sperm fordi han og kona ikke kunne få barn. Lederen for klinikken sa at "høykvalitets donor-materiale" var mangelvare, og at det var Durovs “borgerplikt” å donere mer for å hjelpe flere par. I 2024 har hans donasjoner “hjulpet over hundre par i 12 land med å få barn.” Nå planlegger Telegram-gründeren “å avsløre DNAet” sitt, slik at hans biologiske barn lettere kan finne hverandre. Durov ønsker også å bidra til å bli kvitt stigmaet rundt sæddonasjon og oppmuntre flere sunne menn til å donere, slik at “familier som sliter med å få barn får flere alternativer”.

Likevel er Durov singel og foretrekker å leve livet alene. Men hva er da poenget med “Alpha-male” forestillingen hans på Instagram?

En kombinasjon av Maskulin Estetikk og Filosofiske Refleksjoner

Hvis du tar en titt på Pavel Durov sin Instagram, skal du kanskje bli…overrasket? Imponert? Eller kanskje inspirert? Da jeg først så Instagram-profilen hans, begynte jeg å lure på om han eksperimenter litt med kunstig intelligens, fordi bildene ser for perfekte ut.

Pavel Durovs Instagram-konto kan beskrives som en blanding av maskulin estetikk og dype tanker. Han deler mange bilder der han poserer med naken overkropp og viser frem musklene sine. Samtidig kombinerer han disse bildene med filosofiske sitater, som for eksempel "Etter hvert som vår sivilisasjon blir mer effektiv til å skape underholdning, kan den på et tidspunkt bli for underholdt til å forbli effektiv." I tillegg inkluderer han sitater fra kjente filosofer, som Marcus Aurelius, som sier: "En mann må stå oppreist, ikke holdes oppe av andre." Durovs innlegg gir et innblikk i hans personlighet, der han kanskje ønsker både å inspirere og provosere.

Pavel Durovs liv og karriere er preget av en fascinerende kombinasjon av innovasjon, kontrovers og personlige valg. Til tross for de utfordringene han står overfor, fortsetter Durov å navigere i et komplekst landskap og etterlater oss med mange spørsmål om både hans motivasjoner og fremtiden til Telegram.