'brat' what?

Artikkel - Emma Sofie Nordhus

‘Brat summer’ er endelig forbi. Flyr tida litt ekstra for oss som fremdeles ikke forstår hva ‘brat summer’ betød?

TikTok-feeden min har vært full av videoer som disse de siste månedene, og det sier meg lite. Skjermdump: Emma Sofie Nordhus / PRESSET.

Svar på definisjonsspørsmål

Mest vanlig er det å bruke ordet ‘brat’ om bortskjemte barn med dårlig oppførsel. Det kan likevel også betegne en umoden eller egoistiske voksen. Betyr det at de voksne som ikke forstår betydningen av ‘brat’ som meme, teknisk sett kan sies å være “umodnet” i dagens mediesfære og følgende være en mediebrat? Eller er vi overmodne og i ferd med å råtne?

Hjelp! Vet unge hva konditorfarge er eller er jeg 'boomer'? Foto: Emma Sofie Nordhus / PRESSET.

Urban Dictionary definerer ‘brat summer' slik:

An unapologetic party or “messy” girl aesthetic for the summer based on the vibes of Charli xcx’s new album “brat.” Often including a hot yet trashy appearance and a lighter and sunglasses always on hand, the trend gained popularity on TikTok after the album’s release.

My Friend: Are you okay? Your makeup is smudged, you smell like cigs and you threw away your bra at brunch.
Me: it’s brat summer. Anything
cunty goes

Umoden eller bare utdatert?

Kanskje er man ikke umoden - men iallfall utdatert - når sosiale medier stadig mettes med nye trender og døgnfluer med tilhørende begreper og estetikk. Umenneskelig å eksponeres for og forstå alt, påstår jeg bittert. Det er tidvis frustrerende når en trends betydning går én hus forbi, men ender med å gjennomsyre hele sommersesongen før du rekker å si “what?”. Jeg vil likevel argumentere for at man må være ‘kronisk online’ for å kunne kalle seg oppdatert, som tross alt er en negativt ladet tilstand hvor man stort sett kun er pålogget en digital frekvens fremfor den fysiske tilværelsen.

Ifølge Google er musikkalbuet 'Brat' av Charli xcx fra i sommer opphavet til trenden. Skjermdump: Emma Sofie Nordhus / PRESSET.

Late stage social media

‘Late stage social media’ snakkes det om på sosiale medier: En mediesuppe hvor ingrediensene er ulike plattformer, som røres, blandes med hverandre og blir uatskillelige deler av et større bilde. Det diskuteres hvorvidt de ulike plattformene har mistet sin særegne karakter som konsekvens av en stadig hybridifisering av ulike funksjoner.

For mange av oss er denne suppa en usmakelig røre av fysiske og digitale mikrotrender. I tillegg kan det føles som hodet blir til hjernegrøt av digitale inntrykk. Når man derfor misser en trend, eller en trends betydning, kan man argumentere for at det er en positiv personlig trend? Sånn med hensyn til at man nødvendigvis ikke er så knyttet til disse mediene som mange lenge har følt? Hadde vært fint om en ufrivillig overseelse av ‘brat’ var et symptom på positiv karakterutvikling.

Gull og grønne skoger

Kanskje årets ‘brat summer’ for enkelte har blitt en ‘fuck that’-sommer. Den grønne fargen har isteden blitt symbol for å vende tilbake til naturen. Til kjernen. Og grønn av misunnelse er de slaver av some som fortsetter å dra møllehjulet hvor de små selvstendige tankene og fantasiene våre kvernes til generisk støv.