Klagestorm på tynn line
Kommentar - Amanda Barth
I dag er det ikke bare TV-programmer som skaper overskrifter – men også reaksjonene på dem. Etter Stjernekamp-premieren tidligere i mars strømmet seere til sosiale medier for å uttrykke misnøyen sin, samt oppfordret til å send inn klager til Kringkastingsrådet. Er dette reelle folkebevegelser eller bare en reaksjon på øyeblikkets frustrasjon?
Økning i klager skaper storm i mediesirkuset. Foto: Gabor Barbely / Unspash
Sirkus i overført betydning
Kjendisen, politikeren, programlederen, journalisten – hvem er det egentlig? Uansett, vedkommende er inne i manesjen, hopper over hindre, underholder og gir av seg selv.
Publikum klapper, de ler og hygger seg. «Oi!» Der smatt vedkommende gjennom det brennende hjulet. Litt sot sitter igjen på klærne, vedkommende snubler, men reiser seg raskt igjen. Skjorta løsner, men vedkommende slenger seg over spikermatta. «Wow, for et show!» Etter at eksotiske dyr ble forbudt på sirkus, var det mange som fryktet underholdningens fremtid. Men se på dette! Omreisende sirkus ble anklaget for å torturere dyr, men dette er jo mye bedre – et menneske, akkurat som meg, som gjør de mest utrolige ting.
Nå klatrer vedkommende flere meter opp i luften i en dinglende stige. Dette er risky greier. Plutselig snurrer de rundt, grasiøst, kalkulert og rolig, før de lander midt i et basseng i midten av manesjen under det høyeste og synligste punktet i sirkusteltet. Vannet spruter, noen i publikum blir våte på klærne. Og der, i vannflaten, ser jeg det – åh, som det irriterer meg.
Mye følelser utspiller seg i Facebook-gruppen om Sjernekamp, 1327 personer har svart på avstemmingen om hva de synes om underholdningsseriens premiere episode den 15.mars 2025. Kilde: Facebook
En økning i klager rettet mot TV-programmer
Underholdning er subjektivt, det kan vi vel være enige om. Kan vi også være enige om at det er noe ved å ta del i kollektiv klaging som er en smule tilfredsstillende?
Flere seere oppfordret nylig til klagestorm mot NRK i en Facebook-gruppe etter Stjernekamp-premieren lørdag 15. mars. Det melder TV2, som skriver hvordan seerne hadde uttrykt skuffelse over endringene i årets versjon av det 13-år gamle TV-programmet. Medlemmer i gruppen – til og med administratoren av gruppen – oppfordret folk til å sende inn klager på e-post. Programmet var ikke som før! Det ble delt følelsesladde e-poster som folk hadde sendt til NRK, samt reaksjoner på episoden i gruppen med i overkant av to tusen medlemmer.
Programlederen for underholdningsserien, Stian «Staysman» Thorbjørnsen, mottok klager på sine egne sosiale medier, og tidligere deltakere har uttalt seg om endringene, ifølge TV2. Tirsdagen etter premieren hadde NRKs Publikumsservice mottatt 416 klager, mens Kringkastingsrådet hadde fått inn 53, ifølge VG. Likevel planlegger NRK ingen endringer i programmet.
Det var 70 000 flere seere som fulgte comebacket av programmet, sammenlignet med premieren i 2023. Totalt sett var det 622 000 seere som fikk med seg sesongens første episode. Den andre episoden hadde imidlertid et fall i seertallene, med totalt 437 000 seere.
Tilfeldig? Det aner jeg ikke, men at programmet klarte å skape overskrifter om en «klagestorm», det var ikke spesielt overraskende.
Klagestorm…?
Klaging kan føre til endring – som da dyr ble forbudt på sirkus.
Den Norske Akademiske Ordboken beskriver en klagestorm som «et stort antall klager». Men hva skjer når ordet «klagestorm» brukes så ofte og for så ulike mengder klager? Mister det da sin betydning?
… Mer som en «sval bris»
Den mye omdiskuterte «vinmaraton»-episoden av NRK-programmet Helt Ramme Sporter fikk 1,4 millioner seere, og Kringkastingsrådet mottok over hundre klager. Kritikken handlet blant annet om alkoholkonsum i episoden. Episoden skapte overskrifter som «Klagestorm mot NRK etter «TV-fyll» og «Om klagestormen: – Må tåle at det blir diskutert».
Gjesten i episoden, Emilie Voe Nereng, valgte å kommentere klagestormen til Se og Hør, hvor hun beskrev det hele som en sval bris:
– Jeg hadde forventet ganske mye klaging. Men så ser jeg klagestormen som Dagbladet henviser til ... 14 klager, det var nesten så jeg måtte le, sa Nereng til Se og Hør.
Nereng regnet seg frem til at det bare var 0,00155556 % av seerne som faktisk «[var] rasende» i en video på Snapchat. Hun påpekte også at hennes tillit til media er skrantende for tiden, samtidig som hun mente at episoden var god underholdning.
Storm foran TV’n skaper overskrifter. Foto: Dorin Vancea / Unsplash.
Helt Ramme Sporter ble diskutert i Kringkastingsrådet torsdag 20. mars. Kringkastingsrådet skal fungere som publikums forlengede arm. De er et rådgivende organ for NRKs programvirksomhet, samt økonomiske og administrative saker på forespørsel fra NRKs styre og kringkastingssjef. Rådet, som består av 14 medlemmer, representerer publikum og gir uttrykk for deres synspunkter på programinnhold, ifølge Regjeringen.no. NRK erkjenner at de forventet mange reaksjoner på den nevnte episoden, men Kringkastingsrådet konkluderte med at de forstod humoren i programmet og ikke så noen grunn til å gripe inn. Det ble nevnt «Girl Power» og at episoden ikke oppfordret til økt alkoholkonsum, snarere tvert imot til mindre konsum.
Andre klagestormer som har blåst inn over underholdningsbransjen denne vinteren handlet blant annet om endringer i Farmen Kjendis. Pressesjefen i TV2, Jan-Petter Dahl, kommenterte til TV2 at de forstår reaksjonen fra seerne, men at de ikke har inntrykk av at det er et stort problem.
Mesternes Mester fikk inn 77 klager på grunn av blant annet urettferdig «natttest», og en episode av Debatten skapte storm og fikk 300 klager til Kringkastingsrådet.
Nordmenn klager til kringkastingsrådet mer enn noen gang før
Ifølge Dagens Næringsliv mottok Kringkastingsrådet over 16 000 klager i fjor – en økning på nesten 700 prosent fra året før. Hvis man søker etter ordet «klagestorm» på Google, får man nesten 300 resultater under «nyheter»-filteret. Av disse 300, var 37 av resultatene fra de tre første månedene av 2025.
Google-søk over nyheter med ordet «klagestorm» fra 2005 til 2024. Kilde: Google
Kanskje det er best å bytte kanal?
Underholdningens sirkus og sosiale medier gir seerne en mulighet til å si hva de mener om ting, både klagende og applauderende. Det gjør at vi, som publikum, står klare til å reagere på det som skjer i manesjen, eller ja, TV-skjermen. Og ikke misforstå, det er viktig at man klager, men er klagestormen virkelig en storm, eller dreier det seg mest om en mørk regnsky som gjør at du flytter deg under tak, eller mer direkte sagt, gjør at du egentlig bare burde bytte kanal?