Leder om sirkus
Leder - Ingvild Louise Kjeldsen
Mars er en måned som «gir sirkus-vibes», ifølge redaksjonen. Kanskje gir det mening for deg også, men det kan jo hende du er passe lei av vibes, samt «core this» og «core that». For hva er egentlig greia med det?
Clowncore, cottage core, fairy core, cowboy core og medieval core.
Trendsyklusen er på speed, og det er såvidt en rekker å si «adidas samba» før vi er videre på det neste. Folk omtrent godter seg fordi de henger med i timen. Noen vet at jo, jammen santen er skinny jeans rett rundt hjørnet igjen, og tvinger seg snart tilbake blant «aksepterte» buksesiluetter. Dette er jo egentlig ikke viktig. Med mindre det faktisk er det da?
Illustrasjon: Amanda Kvinge / PRESSET.
Hvis man har dyppet stortåen nedi havet som er motens innflytelse på oss, så har man nok fått med seg at klær gjerne gjenspeiler tendenser i samfunnet. Et eksempel er «the hemline index», som er en teori som forklarer sammenhengen mellom skjørtelengde og økonomisk optimisme. Jo lengre skjørtet blir, jo mørkere ser det ut for økonomien. Hva sannheten i dette er vet jeg ikke, men det er jo litt morsomt å spekulere. Jeg spekulerer for øyeblikket at skjørtene blir lengre, kanskje til og med like lange som de vide buksene ungdommen bruker, mens de subber bortover langs asfaltkanten. Ettersom jeg selv ikke er spesielt økonomisk begavet, så baserer spekulasjonen seg på at «recession pop» er tilbake, med albumutgivelser fra klassiske recession pop-artister som Lady Gaga og Kesha, samt nyere artister som Chappel Roan, Sabrina Carpenter og Charli XCX.
Poenget er at det vi ser, lytter og leser av populærkulturelle verker reflekterer tidsånden. I månedens utgave, Sirkus, er det flere tekster som utforsker dette.
Mars har vært en måned hvor flere norske TV-serier og realityprogrammer har hatt sin premiere. En av de aller største snakkisene har vært, og er fremdeles, Rekviem for Selina, som ble lagt ut på strømmetjenesten til NRK lørdag 15. mars. I kommentaren til Thea tar hun opp hvordan de såkalte «rosabloggerne», nåtidens influensere, ofte opererer med clibait-ete overskrifter, og setter spørsmålstegn ved hvilket ansvar som ligger i delingen av slikt innhold.
Flere realityprogrammer har også hatt premiere - og mottatt varierende reaksjoner. Noen er lei av kjendiseriet som preger norskprodusert TV-innhold, mens andre oppfordrer til «klagestorm», altså at seere skal klage seriene inn til Kringkastingsrådet.
Til slutt, hva er egentlig en sirkus-utgave uten å inkludere en vaskeekte klovn? Sander har intervjuet klovnen Karl Magnus, som er like mye klovn med rød nese, som med sin naturlige nese.
God helg og god uke!
Ingvild Louise Kjeldsen, sjefsredaktør