Oslofilm foreviget av Oslo Byarkiv
Etter et dypdykk inn i Oslo Byarkiv, kom jeg over en kortfilmsamling jeg ikke visste eksisterte, nemlig “Oslofilmene”. Fra 1947 til 1982 produserte Oslo kinematografer 180 kortfilmer som foreviger vårt vakre, kjære Oslo, noe jeg selvfølgelig må dele med dere vakre, kjære lesere!
Samlingen Oslofilm, også kjent under navnet Oslofilmene, består av rundt 180 kortfilmer produsert av Oslo kinematografer i perioden 1947-1982. Kinodirektøren Kristoffer Aamot hadde siden starten av 1930-tallet ønsket seg en større satsning på dokumentarfilm i Norge, og kortfilm skulle få sin helt egen status i Oslo da man i etterkrigstiden lanserte satsningen på Oslofilmene. Hensikten med filmsatsningen om hovedstaden var å sikre dokumentasjon av Oslos ulike miljøer og historiske utvikling, noe som resulterte i en samling filmer med stor verdi innen by-, kommunal- og filmhistorisk sammenheng. Oslofilmene ga også nye, norske filmskapere en unik mulighet til å kunne eksperimentere og vise seg frem mens de fanget Oslo på film.
Oslofilmene og det øvrige arkivmaterialet etter Oslos kinematografer ble overlevert til Oslo Byarkiv, hovedstadens egen arkivinstitusjon, som enda forvalter materialet. Med sin store samling av arkivmaterialer datert helt tilbake til 1800-tallet, kan Oslo Byarkiv også anses som forvaltere av byens hukommelse. I senere tid har Oslofilm-samlingen blitt restaurert og digitalisert gjennom et samarbeid med Norsk Filminstitutt fra 2005-2007, og samlingen er tilgjengelig for Byarkivets brukere.
Idag fungerer den historiske Oslofilm-samlingen som rene tidsmaskinen, hvor man med noen enkle tastetrykk kan reise tilbake til en tid hvor Oslo fremdeles var under utviklingen til å bli en moderne storby. Oslofilmene følger byhistoriens fremskritt gjennom forherligende reklamefilmer om hva Oslo har å by på for fastboende og turister, som “Velkommen til Oslo” (1955) eller “Hallo vikings!” (1964), samt kunstneriske skildringer av Oslos mange bydeler som blant annet kortfilmen “Grünerløkka” (1973) eller “Gamlebyen” (1971). For de som gleder seg like mye til Oslosommeren som jeg gjør, kan det kanskje friste med et innblikk i Osloborgernes hektiske liv fra en vakker sommerdag i 1966 med “Sommer-Oslo fra morgen til kveld” (1966). Jeg noterer meg at den store gleden over sol og varme blant Osloborgere i alle fall har vedvart!
Jeg vil også inkludere et lite klipp fra en av kortfilmene i samlingen som illustrerer hva jeg liker å betegne som Oslos koseligste nabolag, og om du er enig eller ei, så er det i alle fall Rodeløkka jeg tenker på. Opplysningsfilmen “Rodeløkka” er skapt av filmskaperen Finn Carlsby for filmselskapet Pallas Film i 1977, og skildrer den lille bydelen på omslag 100 mål med sine sjarmerende trehus og låver, trange gater, små bakgårder og frodige kolonihage. I filmen blir man kjent med bydelen som fortellerstemmen så vakkert omtaler som “en liten oase av menneskelighet mellom mur og betong”, mens Rodeløkkas historie og utvikling illustreres med bilder fra samtiden.
Alle kortfilmene kan sees i sin helhet på Oslo Byarkivs nettside.