Økonomisk krigføring: Google stanser samarbeid med Huawei

Artikkel - Ida Andersen

Handelskrigen mellom Kina og USA ser ut til å kunne spre seg over hele verden. Huaweis forbrukerprodukter vil kunne rammes.

Foto: chuttersnap/ Unsplash

Foto: chuttersnap/ Unsplash

Ifølge Tek. no er Huawei verdens nest største mobilprodusent, etter å ha passert Apple høsten 2018. De er ikke bare en mobilprodusent, men lager også egne pc’er og nettbrett. Noe mange ikke kjenner til er at de er verdens største leverandør av nettverksutstyr til mobiloperatører - som mange av våre egne 4G-antenner rundt omkring i Norge.

Hva er konflikten?

Etter at kinesiske Huawei havnet på svartelisten til amerikanske myndigheter, har flere amerikanske selskaper, deriblant Google, Intel, Broadcom og Qualcomm, kuttet samarbeidet med selskapet. Ifølge Tek.no har det amerikanske handelsdepartementet, med støtte av president Trump lagt til Huawei på denne svartelisten, noe som i praksis betyr at de ikke lenger kan kjøpe eller selge varer og tjenester med amerikanske selskaper.

Professor Kjell A. Eliassen, ledier for Senter for europeiske og asiatiske studier ved BI, sier til E24 at det er snakk om økonomisk krigføring. 

- Dette er et ledd i den amerikanske økonomiske krigføringen mot Kina, hvor man bruker sikkerhetspolitiske argumenter for å stenge Huawei ute av telenettet og overtale egne bedrifter til å ikke jobbe med selskapet. 

Ifølge E24 er argumentet for å svarteliste Huawei at de utgjør en sikkerhetspolitisk trussel og at det kommer fra frykt for at kinesiske myndigheter skal bruke Huawei-produkter til spionasje. 

Huawei har avvist dette, ifølge E24, og peker på at de er et privateid selskap. 

Konsekvenser for mobilbrukere 

E24 forklarer at det er Huaweis rolle som leverandør til 5G-nettet som til nå har vært problematisk. Men nå vil også selskapets forbrukerprodukter rammes, selvom detaljene er uklare. Bruddet mellom Google og Huawei vil ifølge Reuters muligens kunne føre til problemer med bruken av apper. Huawei-telefoner vil fortsatt kunne bruke Android, men google-apper, som Maps og Play kan forsvinne, iallfall på nye telefoner som blir solgt. 

USA gjeninnførte nylig straffetoll på flere kinesiske varer. Dette ble ifølge E24 begrunnet med at Kina gikk tilbake på en rekke punkter de to landene hadde kommet til enighet om. 

Kan skade begge parter

Kjell A. Eliassen sier til E24 at han tror begge landene nå er på et punkt hvor det svir økonomisk, men at dette må ses i et større perspektiv som en kamp om verdensherredømme på handelsområdet - og det teknologiske området. Eliassen sier videre til E24 at teknologiproduksjon er et globalt sammenvevd nettverk, hvor produksjonen og leveranser går på tvers at landegrenser, slik at konsekvensene kan bli store for begge parter. 

- Dette er skapt av WTO-systemet. Derfor er det vanskelig å skade kinesiske produsenter uten å skade amerikanske forbrukere og industri. Dette er et høyt spill fra USAs side, og det er vanskelig å vurdere hvem som har de største ulempene av handelskrigen, sier Eliassen til E24

Ifølge Tek.no er landene nå i en fase der det kan være snakk om forhandlinger. Problemene med Huawei er bare en av mange i en lang rekke av økte tollsatser og beskyldninger mellom landene. Det hele kan muligens ende i en eller annen kostnad i form av bøter direkte til selskapet eller endring i tollsatser mellom de to landene.