Søknadsordninger - en gratis økonomisk kraft

Artikkel - Steffen Tomt

I et kapitalistisk samfunn hvor hverdagen og produksjonen av alt sentreres rundt økonomiske krefter, kan det virke vanskelig å få til noe uten nettopp dette: penger. Men finnes det noen måter å skape et produkt, å fullføre en ide, eller rett å slett og starte opp noe nytt, uten denne vitale delen?

Svaret er der - søknadsordningene eksisterer. Utallige søknadsordninger, søknadsmuligheter, og hjelpeorganger man kan støtte seg på. Alt fra medieproduksjon, kulturelle arrangementer, frivillige stønader, og håpefulle prosjekter - alle ulike former for prosjekter og ønsker man kan søke om å få støtte til å gjennomføre, enten via private bidragsytere eller offentlige organer.

Men ingenting kommer gratis. Hvertfall ikke uten videre. I Norge alene eksisterer det et hundretalls (om ikke fler) støtteprogrammer som ønsker å støtte nye prosjekter, enten det kommer fra statlige insentiver og politiske programmer om å styrke kultur-Norge, eller fra private aktører som ønsker å gi noe tilbake til samfunnet. En av de aller største organene for et slikt stønadsordning er Landsforeningen for Unges “Frifond” - en offentlig stønadsordning drevet gjennom Kulturdepartementet, men flere ulike underledd. Under paraplyen “Frifond” finnes videre “Frifond barn og unge”, “Frifond teater” og “Frifond musikk” - alle ulike ledd man kan gå igjennom for å motta støtte til sine egne prosjekter.

Et sårt trengt tilskudd til det kulturelle livet i Norge.Foto: Frifond / frifond.no

Et sårt trengt tilskudd til det kulturelle livet i Norge.

Foto: Frifond / frifond.no

For å bli anerkjent til slike støtteordninger som “FriFond” representerer, kreves det seriøsitet og oppriktig arbeid. Budsjetter skal levers, dokumenter skal signeres og avtaler skal inngås - avtaler med et “voksent” preg over seg, hvor man blir holdt ansvarlig i etterkant. Så selvom det kan fremstå som slike støtteordninger gir fra seg økonomisk kraft og midler helt gratis, kreves det dog samarbeid og oppriktighet fra søkerens side. Oppdages det at man ikke har opptrådd i tråd med avtaler inngått med slike støtteordninger, vil konsekvensene gjøre seg markant på en hard måte.

Støtteordninger som “Frifond” og andre likende organer er en sårt tiltrengt tilskudd til det norske kulturlandskapet og den iveren store deler av landets befolkning sitter inne med - det er en fantastisk mulighet for alle med en drøm om å skape noe, så lenge det gjøres riktig.


PRESSET. mottok økonomisk støtte fra Landsforeningen for Unge og deres “Frifond” organ i perioden Oktober 2018 - Mai April 2019, og mottar en fast økonomisk støtte fra Instituttet for Medier og Kommunikasjon ved Universitet i Oslo. Denne artikkelen er ikke en reklame for “Frifond” og deres organer, men en opplysningssak om hvilke muligheter en har i møte med støtteordninger, hvor presiseringer av “Frifond” bare fungerer som et eksempel.