Årets kultursjokk fra myndighetene

Artikkel - Marie H. Steinkjer

Året startet med stor skrekk for kulturen da ny skatteregel ble annonsert av regjeringen. Muligheten for skattepliktige billetter tjent av frivillig arbeid oppsto. Etter to måneder snudde regjeringen. Betydningen av frivillige på kulturarenaer kom til syne.

Foto: Weareambitious / Unsplash

Foto: Weareambitious / Unsplash

I januar kom påminnelse fra Regjeringen om skatteregel. Fra og med 2019 er arbeidsgivere pliktig til å innrapportere lønn og ytelser som anses som skattepliktig. Dette kan være fribilletter som festivaler gir til frivillige som belønning, opplyser Skatteetaten til Dagbladet. Dette kunne bety at frivillig ikke kunne slippe betaling av skatt på billetten dem fikk gjennom frivillig arbeid.  

Lovendringen skapte stor bekymring for hvordan dette kunne gå utover det kulturelle tilbudet i Norge. Tone Østerdal, daglig leder i Norske Konsertarrangører (NKA) forteller til Dagbladet at det ikke høres særlig sexy ut å skulle betale når man har gjort frivillig arbeid. Hun fortsetter videre med å si at det å være frivillig skal være noe annet enn å være ansatt.

Det var flere som reagerte kraftig på loven som ble fremhevet av Finansminister Siv Jensen. Politiker Åsunn Lyngedal (AP) tok opp problematikken på Stortinget. Til Dagbladet som uttalte seg om saken først, sier hun at det var etter kommunikasjon med Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) at hun skjønte alvoret i saken.

Øyafestivalens PR-sjef fortalte til Aftenposten at de måtte ha redusert antall frivillige til å ha mer profesjonell hjelp, men det ville gått utover gode effektene frivillig arbeid bidrar med.

Etter to måneder med motvilje fra kulturlivet snudde Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V). I et møte med Aftenposten kom dem med en gladmelding. Festivalbillettene kan nå gis til frivillige med personalrabatt på 100 prosent dersom de ikke koster over 8000 kroner. Frivillige kan nå ansees som «person» og ikke «ansatte».

Nyheten fra Finansministeren og Kulturministeren kom i grevens tid. Grande forklarer til Aftenposten at de ønsker å fremme mer bruk av frivillighet. Nå kan alle festivaler gå inn i festivalsesongen med lavere skuldre, forteller hun videre.

Selv om dette er gode nyheter for de mange festivaler som finner sted i sommer, er det fremdeles kritikk for turbulensen av skatteregelen. Tone Østerdal, daglig leder i NKA som viste bekymring for regelen i starten, mener Regjeringen burde vært tidligere ute med å løse problemet.

–  Når det har vært så bred enighet skjønner jeg ikke hvorfor de ikke har gitt oss tydeligere signaler før. Vi har forventet at dette skulle løse seg på en eller annen måte, og har respekt for at saken har vært vanskelig. Men fra vårt perspektiv gjør de det mer komplisert enn det trenger å være. Det enkleste hadde vært om de sa at gratisbilletter for frivillige ikke var skattbare, ferdig snakket. I stedet endrer de grenseverdiene så man kommer unna problemet, sier Østerdal til Aftenposten.  

Både store og små festivaler brukte ressurser tidligere i år på å finne en løsning på skatteproblemet. Debatten som oppsto er et resultatet av enighet over hvor viktig frivillig arbeid er. Under Norske Konsertarrangører er det over 300 medlemmer som er med på bringe gode konsertopplevelser til alle. Dette innebærer store festivaler som Bergenfest og Øyafestivalen og mindre arrangører som Festival uten navn og Det Norske Studentersamfund. Uten reaksjoner på nyheten som kom i januar, hadde dette betydd problemer for disse kulturgiverne. Spesielt vanskelig ville det vært for små arrangører som er avhengig av engasjerte frivillige.

Foto: Perrygrone / Unsplash

Foto: Perrygrone / Unsplash