Skam - Norges bidragsyter til offentlig debatt
Artikkel - Amanda Berntsen
Et fenomen som så sitt første dagslys i 2015 er ingen ringere enn dramaserien Skam. Denne serien er en nettbasert serie på NRK som også gikk på tv. Som vi fleste vet, handlet denne serien om livet til ungdommen på Hartvig Nissens skole i Oslo, der vi fulgte én rollefigur for hver sesong. Hver sesong belyste ulike temaer i det norske ungdomssamfunnet.
Grunnen til at Skam er en norsk bragd, er på grunn av seriens store suksess uten en tradisjonell promoteringsplan. Plutselig ble Skam Norges snakkis, og serien traff en bred målgruppe. Både ungdom og voksne så på serien enten for underholdning eller kanskje får å forstå det miljøet ungdom lever i idag. Selv om serien har satt tenåringslivet på spissen, er det fortsatt en sannhet i bunnen der de ulike temaene ble tatt opp. Enten om det var religion, homofili, miste sin store kjærlighet eller opplevelsen av spredning av nakenbilder, kunne befolkningen relatere seg til en del av serien.
Serien har også vært en bidragsyter til å skape forståelse, og en åpning til den offentlige samtalen om forskjellige situasjoner som serien spilte ut. Som for eksempel, ikke alle vet hvordan det er å være en muslimsk jente som vokser opp i Norge. Å kunne se inn i den fiktive verden av realistiske problemstillinger, har gjort Skam til en samfunnsengasjerende serie.
Det var ikke lenge etter at Skam gikk av luften, at flere land la merke til den store oppmerksomheten for serien. Både USA og Frankrike fikk rettighetene til å lage sin egen tilpasset versjon av Skam i deres hjemland. For å ikke glemme at manuset ble gjort om til fire bøker hvor man kan lese om scener og replikker som aldri kom med i serien. Skam har til og med fått så store fans at noen har tatovert skam-replikker på kroppen fordi serien hjalp mange ungdommer gjennom tøffe tider. Det er tydelig at serien har satt sine spor hos folket.
Etter Skam, har det også blitt prøvd ut å lage flere lignende serier i Norge, men uten muligens like stor suksess. Skam er dog ikke den første serien hvor man følger livet til ungdommer gjennom serier og egen nettside. AF1 for eksempel hadde samme oppbygning og var en hit for mange, men det serien Skam muligens gjorde annerledes, var å belyse ulike problemstillinger for ungdommer i samfunnet som ledet til offentlig debatt. På den måten satte serien en ny standard og det er spennende å følge med på om en norsk serie noen gang kommer til å overgå Skam.