Kongosaken engasjerer fortsatt

Artikkel - Scott Sjøstrøm

Foto: Privat

Foto: Privat

For nesten ti år siden ble kameratene Tjostolv Moland og Joshua French arrestert for drapet på en kongolesisk sjåfør. Saken engasjerer fortsatt.

Kongo-saken fikk nærmest kult-status over natten, da det i mai 2009 ble kjent at nordmennene, med bakgrunn fra Telemarksbataljonen, var siktet for overlagt drap. Særlig var det bildet av (nå avdøde) Moland, som vasket blod fra setene der drapshandlingen ble begått, som bidro til mye oppmerksomhet.

I september 2009 ble begge dømt for drapet, og mottok til sammen 9 dødsdommer (!). Et sentralt punkt i domsavsigelsen var at de begge figurerte som spioner for Norge, noe daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre gikk ut og benektet.

Begge satt, som følge av dommen, fengslet i flere år under elendige forhold i et fengsel i Kisangani, Kongo. Moland mistet livet etter lang tids sykdom, i 2013. French ble til slutt, i all hemmelighet, fløyet hjem av norske myndigheter i mai 2017, etter drøye 8 år bak murene.

Mange trodde kanskje at saken med dette var noe som tilhørte fortiden. Nå holder French foredrag over hele landet, og håver inn enorme summer. Dette til stor kritikk av mange, men til større begeistring fra sannsynligvis enda flere.

«Dømt til døden»

Foto: Marie Kvamme-Madsen, VG

Foto: Marie Kvamme-Madsen, VG

Et drøyt år etter Frenchs hjemkomst, turnerer den drapsdømte nordmannen landet rundt med sitt foredrag kalt «Dømt til døden». Turneen har som følge av et massivt billettsalg, dratt inn (minst) seks millioner norske kroner.

I foredraget erkjenner French at han og Moland var på væpnede oppdrag, og figurerte som leiesoldater på for opprørsgrupper i Kongo. Blant annet skal de to nordmennene utført skarpe oppdrag for sikkerhetsselskapet SIG Uganda.

I november 2018 uttalte Kripos, på bakgrunn av opplysninger fra VG, at handlingene French og Moland beskriver vil kunne rammes av norsk straffelov. Om detaljene skal bli etterforsket nærmere er fortsatt usikkert, men Kripos har likevel avgitt en generell kommentar knyttet til saken:

«Generelt kan det legges til at det ikke nødvendigvis er slik at norske borgere kan påregne å unngå straffeforfølgning her fordi forholdet har skjedd utenfor Norge, idet norsk straffelov kan gis anvendelse på en rekke alvorlige handlinger begått i utlandet», skriver Kripos til VG.

Disse opplysningene føyer seg inn i rekken over ting som setter sinnene i kok hos mange, da man bevitner at Joshua French reiser rundt og tjener penger på historien sin, som høyst sannsynlig inneholder straffbare handlinger.

«Demonstrerer mot Joshua French»

Blant de som er svært kritiske til Frenchs foredrag er partiet Rødt, avdeling Porsgrunn og Skien. Mandag kveld, 14. januar, avholdt partiet en demonstrasjon utenfor kulturhuset i Porsgrunn, i forbindelse med foredraget French skal avholde.

Rødt fortalte i en kommentar til Dagbladet at de var opprørte over at en fremmedkriger får en talestol.

«Dømt til døden» ble også avlyst i Narvik som følge av reaksjoner og kritikk rettet mot Frenchs sitt foredrag. Foredraget skulle gjennomføres i regi av «Svarte Bjørn»-konferansen i Nordlands-byen.

«Vi ser at det er sider ved denne bookingen som er problematiske, også sett i lys av den nylige utdelte fredsprisen», skrev arrangørene av «Svarte Bjørn» i en pressemelding 14. desember.

Fjorårets fredspris gikk for øvrig til kongoleseren Denis Mukwege og irakiske Nadia Murad. Mukwege og Murad mottok prisen som følge av en langvarig «kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter».

«Mordene i Kongo»

Foto: Fredrik Solstad

Foto: Fredrik Solstad

26. oktober 2018 hadde filmen «Mordene i Kongo» kinopremiere. Aksel Hennie, med bakgrunn fra storproduksjoner som «The Martian» og «Max Manus» portretterer Joshua French i den drøye to timer lange filmen. Tobias Santelmann, kjent fra blant annet «Kon Tiki» spiller Tjostolv Moland.

Filmen, med et budsjett på drøye 50 millioner kroner, satt i gang en rekke diskusjoner ved dens utgivelse. VGs filmanmelder, Tor Martin Bøe, trillet terningkast 2, og skrev blant annet «Mordene i Kongo» bekrefter fraværet av anger hos personene som filmen skal fortelle om».

Manusforfatter Nikolaj Frobenius trakk seg fra prosjektet fordi han mente at filmen utviklet seg til å bli en heltehistorie. En kan ikke si at Frenchs foredrag og «Mordene i Kongo» akkurat bidrar til det motsatte. Historien om de to eventyrlystne nordmennene lever videre.