Internasjonal suksess med Kon-Tiki
Artikkel - Anniken Haugen
Historien om den norske ekspedisjon ledet av Thor Heyerdahl har gjort det stort på internasjonale lerreter. For flåten oppkalt etter solguden Kon-Tiki har ikke bare skrevet seg inn i historie-bøkene, men også den norske og internasjonale filmhistorien. Tre år etter flåten satte seil fra Callao i Peru til Polynesia, vinner Heyerdahl en Oscar i kategorien beste dokumentar film om ferden over Stillehavet.
Men Thor Heyerdahls ekspedisjon slutter ikke der. For 62 år senere blir historien om Kon-Tiki igjen filmatisert, men denne gangen som en spillefilm med storsatsing både i innland og utland. Med regi av Joachim Rønning og Espen Sandberg ble dette landets mest kostbare produksjon, med ett budsjett på 100 millioner norske kroner, og det skulle vise seg å være riktig satsing. For filmen ble ikke bare nominert til en Oscar i kategorien beste fremmedspråklige film, men den mottok også en nominasjon til en Golden Globe i samme kategori, noe som aldri før har skjedd med en norsk filmproduksjon. Kon-Tiki hadde igjen skrevet norsk filmhistorie.
Her til lands har vi ikke akkurat vært bortskjemte når det kommer til Oscar-seiere. For det var Thor Heyerdahl som vant prisen for første gang i 1951, og det skulle ta hele 56 år til neste gang. Torill Kove vant gull-statuen i kategorien beste animerte kortfilm i 2007 med ”Den danske poeten,” og ble dermed historiens andre norske vinner.
Oscarutdelingen er en av verdens gjeveste prisutdeling innen film og har blitt arrangert årlig siden 1929. Siden den gang har Norge hatt mange nominasjoner for prisen. I kategorien for beste fremmedspråklige film har Norge hatt fem nominasjoner, deriblant Ni Liv (1957), Elling (2001) og Kon-Tiki (2012), og i 2015 ble Morten Tyldum nominert i hele åtte kategorier med sin ”The Imitation Game.”
I år ble det dessverre ingen norske bidrag nominert til hverken Golden Globe- eller Oscar-utdelingen.