Regissør-duoen fra Sandefjord
Artikkel - Julie H. Skoglund
Regissør- og reklame-produsent-duoen Espen Sandberg og Joachim Rønning startet smått i Oslo med et eget firma kalt Roenberg for så å jobbe med firmaer som Walt Disney Pictures og Twentieth Century Fox, og eie og operere Motion Blur.
Duoen er barndomsvenner som vokste opp i Sandefjord og studerte på Stockholm filmskole hvor de ble uteksaminert i 1994. På fritiden brukte de et billig hjemme-videokamera for å lage kortfilmer, og under den obligatoriske militære tjenesten produserte de propaganda filmer. Dette ledet opp til at de i 1995 startet Roenberg og begynte å produsere reklamer og musikkvideoer i tidlig 1996.
De slo igjennom i USA takket være reklamer de produserte for Capital One, Labatt´s og hovedsakelig med USA Today Super Bowl 2001 for Budweiser. Etter dette startet de Motion Blur, som hovedsakelig produserer reklamer, i 2002 med Harald Zwart. Firmaet har i nyere tid satset mer på spillefilmer.
Deres første store film, Bandidas, regisserte de i 2006 med Salma Hayek og Penélope Cruz som hovedroller. Den ble produsert som et samarbeid mellom USA, Frankrike og Mexico, hadde et budsjett på $35 millioner, tjente inn ca. $8,4 millioner og er en av de mindre kjente titlene deres.
Den neste var Max Manus som kom ut i 2008, og endte opp med å bli filmen de er mest kjent for her i Norge. Tittelen endte opp med å bli Norges da værende dyreste produksjon og tok igjen den forrige nyere filmen sett av flest, Kristin Lavransdatter, etter fire uker på kino. I 2009 ble filmen nominert til 10 Amandapriser og vant 7 av disse. Filmen var blant annet nominert til Beste regi, men vant dessverre ikke denne.
Senere kom den Oscar og Golden Globe nominerte tittelen Kon-Tiki, dem første Norske spillefilmen nominert til begge disse. Som den forrige stjal også denne tittelen som den produksjonen Norge har hatt til idag i tillegg til å være den mest lønnsomme i 2012 med tjente 93 millioner kroner. Selv med noe kritikk på grunn av historisk riktighet ble filmen en hit både her hjemme og i USA, tross begrensede visninger i den sist nevnte, for måten den ble filmet på, fordi den likevel for det meste var fremstilt historisk riktig og på grunn av hvor banebrytende den egentlige hendelsen var.
Duoen fikk så muligheten til å igjen regissere utenlandske titler. Den første var TV-serien Marco Polo hvor de regisserte de to første episodene. Serien fikk dessverre dårlig kritikk og ble kansellert etter to sesonger. Likevel kom det enda en mulighet med den siste Pirates of the Caribbean-filmen. Den er deres så langt største produksjon med et budsjett på $230 millioner og over $794 millioner tjent verden over. Duoen var ikke de første som ble spurt om å regissere, men havnet på den korte lista takket være deres arbeid med Kon-Tiki og deres evner møtt med lavere budsjetter.
Som inspirasjon benyttet de seg av både den første filmen, Charlie Chaplin og Buster Keaton. Deres valg førte til noe frykt for at filmen skulle bli for Europeisk og ikke følge Hollywood stilen, men ble støttet av blant annet Orlando Bloom som mente at de fanget følelsene bak den originale. Etter mye problemer med skuespillere og filming endelig ferdig og klar til utgivelse i 2017, og selv om den endte som den minst lønnsomme av filmene i USA ble det stikk motsatt internasjonalt, selv med varierende omtaler.
Idag er fortsatt Sandberg en del av Motion Blur sammen med andre regissører, mens Rønning har gått solo. Begge jobber nå med store titler som kommer i år og neste år. Disse er Amundsen (Sandberg), som kanskje blir sett mest fram til i Norge, og Maleficent 2 (Rønning).