Volda-konflikten: hva skjedde?
Artikkel - Ida Andersen
I sommer kom det frem at de ansatte ved avdeling for mediefag ved høyskolen i Volda er misfornøyde med ledelsen. Et krisemøte og mistillit mot dekan Rotevatn var noen av konsekvensene i saken.
I mai meldte Khrono om en nedslående undersøkelse gjort om arbeidsmiljøet ved avdeling for mediefag ved høyskolen i Volda. Denne undersøkelsen viste, ifølge Khrono, at de ansatte er misfornøyd med ledelsen, har flere personkonflikter, og syntes at jobben deres påvirker helsen mer negativt enn andre ansatte ved Høgskolen. Denne undersøkelsen, en såkalt ARK-undersøkelse, ble gjennomført i vinter.
Ifølge Khrono var de tydeligste forskjellene i svarene mellom Avdeling for mediefag og resten av Høyskolen i Volda når det kommer til ledelse ved avdelingen. De ansatte på avdelingen sier seg mindre fornøyde med både egen ledelse og overordnet ledelse enn resten av de ansatte på skolen — og i universitets- og høyskolesektoren ellers.
Hva skjedde senere?
29. juli, meldte Khrono om at styret ved høyskolen ble kalt inn til hastemøte. Her stod, ifølge Khrono, arbeidsmiljøet ved avdeling for mediefag på dagsorden. Det lå mistillit mot dekan Audhild Gregoriusdotter Rotevatn og det avtroppende styret sa det skulle jobbes videre med problemet i tillegg til problemene rundt arbeidsmiljøet.
Ønsket ny dekan
Ifølge Dagens Næringsliv, som henviste til Møre-Nytt, ble utfallet av krisemøte at Rotevatn beholder jobben, men at høyskolen skal fortsette å jobbe med arbeidsmiljøet i avdelingen. Ifølge DN ble Rotevatn tilsatt som dekan i september 2016 i en åremålsstilling på fire år, og kan derfor sitte et år til.
Ifølge DN, hentet fra Møre-Nytt, manglet «en vesentlig del av de ansatte tillit til at den sittende dekan klarer å løse problemene knyttet til arbeidsmiljøet».
Erling Sivertsen, tillitsvalgt ved høyskolen, sa til Dagens Næringsliv at dette er en uttalelse han stiller seg bak.
- Og vi har lenge signalisert at vi ønsker at noen tar tak i arbeidsmiljøet og får det til å fungere bedre enn hva det har gjort de siste årene, sa Sivertsen til DN.
Ifølge DN sa Siversten også at de ansatte kunne tenke seg en ny dekan.
– Ja, altså, på høyskolene og de andre universitetene sitter en dekan vanligvis i fire år. Så vi ønsker en ny dekan som kan løse de problemene, sa Sivertsen til Dagens Næringsliv.