En gavepakke som ikke kan åpnes – ennå
Artikkel – Lene M. Haugen
Deichman Bjørvika skulle åpne 28. mars 2020. Dette har vært et prosjekt Oslo kommune har jobbet med i flere år, og det var satt opp til å bli en festfylt helg ved åpning. Mens Norge er satt på vent står et nytt hovedbibliotek og venter, og her er noe av det vi kan glede oss til.
Et nytt samlingpunkt
Alt tyder på at vi venter på noe godt. Hovedbiblioteket Deichman Bjørvika har seks etasjer fylt med kulturglede. Med 450 000 bøker, kinosal, kafé, barneavdeling, klasserom, grupperom, studieplasser, lesesal, verksted og et «framtidsbibliotek» er det mye å utforske i det nye bygget. Merete Lie, avdelingsdirektør ved hovedbiblioteket, forteller til PRESSET. at de gleder seg til å vise frem det nye bygget til Oslos befolking. Hun forteller at det skal være et bibliotek for flere formål enn bare å lese.
«Om du ønsker å låne bøker, se igjen en favorittfilm, møte med kollokviegruppen, legge opp en bukse i verkstedet eller lytte til musikk fra samlingene – dette og mye mere kan du gjøre i Deichman Bjørvika.» Det er virkelig et bibliotek som kan bli et nytt samlingspunkt for mange, og Lie håper at flere nye ønsker å ta i bruk den nye plassen. «I 2019 brukte nær tre millioner mennesker tilbudet vårt, og vi tror og håper det nye biblioteket vil få mange som ikke allerede bruker biblioteket til å oppdage det.» Med mange muligheter under samme tak blir det et allsidig bibliotek med plass til mange forskjellige prosjekter, små og store.
Gir oss alternativer
Deichman har naturligvis utsatt åpningen. Alle fysiske arrangementer i nærmeste fremtid er enten utsatt eller avlyst. Men det holdes nå foredrag på nett, som er åpne for alle. Blant annet ble det holdt foredrag med psykolog Peder Kjøs om ensomhet. Deichman former seg etter situasjonen vi er i, og gir kulturtilbud til oss uansett hvor vi er. Man har også mulighet til å låne bøker via Allbok, informerer Deichman om på sin hjemmeside. Der skriver de at biblioteket har økt forespørsel etter e-bøker og e-lydbøker, og dette er noe har de etterfulgt.
Et langvarig prosjekt
Det en positiv avdelingsdirektør som forteller oss om prosjektet, som har tatt 10 år. Lie viser at de har vært nøye i utformingen av det nye hovedbiblioteket, både av tjenester og fysiske rom. Hun trekker frem at de har siktet mot å nå mer ut til de unge. «Vi har vært opptatt av at unge mennesker skal trives hos oss, og har laget en egen etasje med et innhold som vi tror særlig godt vil treffe unge.»
Lie understeker at de har lang erfaring i å drive bibliotek og at det kommer godt med, men at de også har hentet inspirasjon fra andre nyere bibliotek rundt omkring i verden. Det blir spennende å se hva slags respons de får, når vi faktisk får mulighet til å ta i bruk biblioteket som normalt.
«Det nye hovedbiblioteket blir helt annerledes enn bibliotek vi har hatt frem til nå. Det vil huse et rikt og godt innhold som er tilgjengelig for alle. Man kan bli så lenge man vil og gjerne ta med noen gode bøker hjem, aldeles gratis. Man kan besøke oss alene, med venner og kollegaer eller med familien. Og så er det blitt så fint på innsiden. Jeg tror folk blir skikkelig begeistret når de snart får komme inn,» sier Lie til PRESSET.
Men når?
Det har ikke blitt satt en ny dato for åpning helt ennå, men Lie skriver til oss at de planlegger alternative scenarioer for hvordan åpningen skal bli, og håper det blir mulighet for åpning om ikke altfor lenge. Det nye hovedbiblioteket blir en gave til kulturlivet i Oslo, og står klart til å ta imot folket når den dag kommer. Lie sier det fint selv: «Vi gleder oss stort til å vise frem det nye biblioteket og de store mulighetene som ligger i det, og håper at vi på slutten av 2020 ser at enda flere har funnet veien til Deichman.»
Savner du biblioteket i disse tider? Gleder du deg til å besøke Deichman Bjørvika?