Er du avhengig av sosiale medier?
Artikkel - Marie Lian
Hverdagen til nordmenn har begynt å gå tilbake til normalen etter at den har vært sterkt preget av en pandemi siden februar 2020. Bruken av sosiale medier blant norske innbyggere økte kraftig under denne tiden, og har ført til at mediebruken endret seg drastisk. Kan dette ha ført til en avhengighet, og hvordan kurerer vi oss?
Ifølge en rapport utført av Medietilsynet, økte halvparten av befolkningen sin mediebruk under den første delen av koronapandemien. Trangen for informasjon ble større og sosiale medier ble et digitalt møtested for venner, familie og bekjente.
Sammen med den høye forbruken, og at sosiale medier har trukket til seg flere brukere under denne tiden, kan dette ha skapt en avhengighet preget av å være tilstede på ulike plattformer. Det følger selvfølgelig både positive og negative sider med økt mediebruk. Muligheten til å bygge nettverk eller holde kontakt med andre er noen av de positive aspektene vi får sammen med sosiale medier.
Trangen til å holde seg oppdatert
FOMO, også kjent som fear of missing out, er følelsen som fører til trangen om å holde seg oppdatert til enhver tid. Å jevnlig sjekke telefonen sin for oppdateringer på de ulike plattformene er beregnet som FOMO, og det kan være det første tegnet på at du er på vei mot avhengigheten som preget pandemien.
Ifølge NHI er avhengighet av smarttelefon ofte knyttet til et overforbruk av internett og tjenestene en smarttelefon kan tilby. Overforbruket som kom sammen med pandemien, kan derfor gå hånd i hånd med en økning av avhengighet når det gjelder sosiale medier.
Tvangsmessig bruk av enhetene kan føre til hemming av skole, arbeid og forholdet ditt til andre. Nå som den vanlige hverdagen er på vei tilbake, er det viktig at vi revurderer teknologibruken vi hadde gjennom pandemien.
Bryte avhengigheten
Å bli oppmerksom på ens vaner er viktig hvis man vil bryte ut av dem. Det skjer ikke over natten, men ved hjelpemidler som fysisk kontakt, kan tilbakegangen til normal mediebruk i hverdagen bli enklere. Direkte kontakt med andre innebærer en hel del interaksjoner man ikke får gjennom sosiale medier, og kan derfor ikke erstattes av plattformene. Ifølge NHI er det viktig å sette seg mål for å bryte avhengigheten.
Begrens gjerne telefonbruken til spesifikke tider på dagen. Slå av telefonen når du skal arbeide med andre ting. Ha en plan for andre ting du kan gjøre, og tren deg selv til å akseptere at du kommer til å gå glipp av noen nyheter eller oppdateringer.
Ved å lære om symptomene og tegn på avhengighet, kan du prøve å bryte deg ut av vanen pandemien har skapt og FOMO’en du kanskje sitter og føler på. På denne måten kan du skape en bedre hverdag for deg selv, både online og offline.