Pussy Riots Russland
Feature - Ingvild L. Kjeldsen
Pussy Riot ble startet for 13 år siden - inspirert av en tale holdt av den nå avdøde opposisjonslederen Aleksej Navalnyj. Det feministiske punkrockkollektivet har siden protestert i mange formater.
Ikke ta feil av den fargerike balaklavaen. Før boybandet Ballinciaga tok til seg hodeplagget som en del av deres kunstneriske ikonografi her til lands, var den allerede globalt kjent - blant annet på grunn av det russiske punkrockkollektivet Pussy Riot. Selv om begge gruppene ikler seg balaklavaen i håp om å skjule identitetene deres, ville en eventuell avsløring av fjesene ført medlemmene ned to vidt forskjellige veier.
Et autoritært kleptokrati
Seniorforsker Geir Hønneland ved Fridtjof Nansens Institutt beskriver dagens Russland som “et autoritært kleptokrati gjennomsyret av løgn og korrupsjon” til forskning.no.
Det korrupte og autoritære styresettet har blant annet ført til begrenset ytringsfrihet og pressefrihet. Ifølge Reporters Without Borders har Russland et av verdens verste ytringsklima for journalister og annet mediepersonell, og pressefriheten har sett en negativ trend etter invasjonen av Ukraina for to år siden. Personer som ytrer seg kritisk til status quo risikerer å bli etterfulgt, fengslet eller drept.
Hjemmestrikket balaklava
For kvinnene som har deltatt på demonstrasjoner i regi av Pussy Riot, ikledd den ofte rosa, men alltids fargerike balaklavaen, er det et poeng å beskytte seg mot represalier fra de russiske myndighetene. I begynnelsen skulle de fargerike, hjemmestrikkede balaklavaene brukes sammen med tights i en ikke-sammensvarende farge, men i dag møter Pussy Riot ofte opp i mer uniform fargekoordinasjon. Masken gjør medlemmene både anonyme, men det gjør dem også til Pussy Riot.
Et tidligere medlem sa til The Guardian at balaklavaen til Pussy Riot var litt som Batmans batmanmaske:
“Being Pussy Riot is like being Batman. You put on the mask – and you become Pussy Riot. You take it off – and you are no longer Pussy Riot.”
Punk ved alteret og kosakkpisking
Den feministiske gruppen driver ikke utelukkende med protester, men kombinerer dette med musikk, film og politisk performance-kunst. Disse elementene er ofte uløselig fra hverandre.
Første gangen Pussy Riot skapte overskrifter verden over var da de gikk opp til alteret under en seremoni i Kristi Frelser-katedralen i Moskva i 2012, hvor de gjennomførte deres Punk Prayer, med tekster som “Jomfru Maria, jag Putin ut!” (Богородица, Путина прогони!) og “Patriark Gundyaev tror på Putin. Det ville vært bedre om du trodde på Gud, bitch” (Патриарх Гундяев верит в Путина. Лучше бы в Бога, сука, верил).
Målet med opptreden var både å protestere mot at Putin stilte til gjenvalg i 2012, men også å kritisere det tette båndet mellom den russisk-ortodokse kirken, med Patriark Gundyaev i sentrum, og staten, med Putin i front. Demonstrasjonen sees ofte i sammenheng med en rekke protester mellom 2011 og 2013 som i ettertid har fått navnet “Snow Revolution”. Under “revolusjonen” møtte titusener av russere opp i gatene for å vise deres misnøye over presidentvalget og Vladimir Putin. Etter Punk Prayer-protesten ble tre av medlemmene arrestert. To av disse, Nadezjda “Nadya” Tolokonnikova og Maria Alyokhina, fikk lengre fengselsstraff, og ble dømt for å ha oppfordret til religiøst hat og for pøbelatferd, og sendt til fangekolonier i Sibir.
Med årene har det vært mye inn og ut av fengsel for Pussy Riots medlemmer. De har derimot fortsatt å utgjøre en synlig del av den russiske opposisjonen. Da medlemmene Nadya Tolokonnikova og Maria Alyokhina ble løslatt etter rundt to år bar turen til Sochi, for å demonstrere og oppfordre til boikott av vinter-OL 2014. De voldelige møtene med kosakker med pisk ble filmet og satt sammen til musikkvideo for sangen deres “Putin will teach you how to love”.
Pussy Riots opposisjonsarbeid har siden opprettelsen handlet om forbedret ytringsfrihet og menneskerettigheter, hvorpå LHBTQ+-rettigheter har stått sterkt. Også løslatelse av politiske fanger er et tema de har tatt opp. Etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022 har mye av det feministiske kollektivets arbeid handlet om å vise deres støtte til Ukraina og avsmak til Russlands krigføring.
Forkledde seg som matbud
I dag bor mange av de mest sentrale medlemmene utenlands. De er blant Putins sterkeste kritikere, og flere av dem er oppført på det russiske innenriksdepartementets liste over etterlyste personer.
I 2022 kunne man lese i en rekke nyhetsmedier hvordan Maria Alyokhina og kjæresten hennes Lucy Shtein (som også er med i kollektivet), samt andre medlemmer, forkledde seg som matbud for så flykte fra Russland.
De to førstnevnte ble tildelt islandsk statsborgerskap.
Utstillingen Velvet Terrorism - Pussy Riot’s Russia
Pussy Riot er for tiden aktuell med utstillingen Velvet Terrorism - Pussy Riot’s Russia, som turnerer rundt om i Europa og Nord-Amerika. Men det hele startet på Island.
Utstillingen viser historien til Pussy Riot - fra oppstarten i 2011 og fram til i dag. Maria Alyokhina, som også er hovedvokalisten i bandet, har blant annet jobbet sammen med den islandske kunstneren Ragnar Kjartansson. Det var ved kunstgalleriet Kling & Bang at utstillingen først tok form.
Navnet på utstillingen er hentet fra Patriark Gundyaev, som de hadde kritisert et tiår tidligere. Han hadde kalt deres Punk Prayer-protest som “velvet terrorism”. Nettopp dette valget oppsummerer på mange måter hvordan kunstnerkollektivet Pussy Riot inkluderer elementer fra virkeligheten, for å videre illustrere deres politiske poeng.
En del av Velvet Terrorism sine infopamfletter la det fram slik:
Tidligere i år var det også mulig å se utstillingen ved Musée d'art contemporain i Montréal (MAC Montréal) og ved Louisiana-museet i Humlebæk, Danmark.
Fra og med 21. mars er utstillingen å finne ved The Polygon Gallery i North Vancouver.
Aleksej Nalvalnyjs minne
I et lengre essay i New York Times skriver medgrunlegger Nadya Tolokonnikova om begynnelsen og veien videre for Pussy Riot.
De var unge og radikale, og de, som mange andre, hadde innsett at Putin planla å styre Russland så lenge han levde.
Inspirasjonen til å danne kollektivet kom etter en antikorrupsjonstale holdt av Aleksej Navalnyj, som på denne tiden var en politisk blogger som hadde begynt å tale ved større og større demonstrasjoner. Medlemmene av Pussy Riot og Navalnyj forble gode venner helt til sistnevntes død 16. februar i år.
I likhet med Navalnyjs enke, Julia Navalnaja, oppfordret Pussy Riot til å bli med på “Klokken 12 mot Putin”-demonstrasjonen, som også førte til lange køer ved den russiske ambassade i Oslo siste dagen av valget 17. mars.
Med Putin gjenvalgt som president fram til 2030 er det kun fantasien som setter grenser for hva Pussy Riot finner på videre.