Drive-in, nettfestival og hjemmekino – slik endrer koronakrisen filmkulturen.
Artikkel - Maria Sharpova
Siden PRESSET. kunne meddele at utgivelsesdatoen for “No Time to Die” forskyves til november som følge av viruspandemien, har kunngjøringene om utsettelser fortsatt å strømme inn. Men filmkulturen viser seg likevel å være motstandsdyktig.
På tirsdag kunne Cnet kunngjøre en lang, oppdatert liste over produksjonsselskap som har meldt inn utsettelser av premierer og innspillinger. Blant de berørte premierene er “Marvels Wonder Woman 1984”, “Black Widow”, “F9” og “A Quite Place 2”. I følge Deadline kan vi også regne med forsinkelser i innspillingen av titler som “Handmaid’s Tale”, “Stranger Things” og “The Witcher”. Også norske produksjoner som “Kampen om Narvik” og “Hjem til Jul” har i følge NRK måttet utsettes, og vi kan trolig regne med flere slike beskjeder.
“Straight to streaming” og drive-in-kino
Derimot har ikke alle produksjonsselskap har latt seg stanse av de stengte kinoene. Tidligere denne måneden annonserte NBCUniversal at de vil gjøre flere av sine kinopremierer også tilgjengelig for streaming. Dermed kan alle filmelskere i karantene nå leie premierefilmer som “The Invisible Man” og “Emma” hjemme i stuene sine.
−Fremfor å utsette disse filmene, eller utgi dem i et utfordret distribusjonslandskap, ønsket vi å tilby et alternativ hvor folk kan se disse filmene hjemme på en måte som er både rimelig og lett tilgjengelig, uttalte administrerende direktør, Jeff Shell til Variety.
Det er likevel ingen tvil om at krisen har gitt kinolivet en hard utfordring, men at kinosalene stenger behøver ikke å bety at filmlivet stanser - eller at kinolerretet slukkes. I følge New York Times opplever nemlig naboene våre over dammen i disse dager en drive-in renessanse, og det samme kan være i ferd med å skje i Norge.
Lørdag den 21.mars inviterte Hølen filmklubb til improvisert drive-in-kino på skoleplassen på Hølen skole i Vestby, hvor Chaplins klassiker “Småen” (1921) kunne lyse opp lerretet. Målet var å finne en måte folk kunne være sammen, uten å bekymre seg for smitte.
− Det er jo et spontant prosjekt som er ment å spre glede, så vi gjør vårt beste, fortalte Ole Thomas Evensen i Hølen Filmklubb til Vestby Avis.
I ettertid har flere aktører annonsert for drive-in-film, blant annet i Lillehammer, Larvik og Bergen, hvor de første filmbillettene raskt ble utsolgt. Samtidig melder Lokalradioforbundet om en økning i antall henvendelser om korttidskonsesjon for bruk i forbindelse med drive-in løsninger, noe som kan tyde på at vi vil se langt mer av disse arrangementene fremover.
Digital filmfestival
I likhet med kinoene, har også filmfestivalene stått i hardt vær de siste ukene. Det er spesielt bemerkelsesverdig at Cannes-festivalen utsettes for første gang i historien, og flere er forventet å følge etter. Også norske festivaler som BIFFs Cine Latino og Arabiske Filmdager har allerede blitt utsatt. Men i fortvilelsen over avlyste filmarrangementer, har flere valgt å ty til digitale løsninger.
Amandusfestivalen er blant arrangørene som har nektet å la seg stoppe av viruset. Den 11.mars kunngjorde festivalen på sine nettsider at helgens arrangement vil gjennomføres digitalt. Dette vil inkludere alt fra digital filmvisning og online-filmprat, til pitchekonkurranse og virtuelle paneler. Et variert skjema, med andre ord.
– Mange unge har sett fram til Amandus, så vi er glade for å fremdeles kunne gi dem litt av festivalen – om enn i en helt annen drakt. Det er klart at omstillingen har vært brå, men folk har vært veldig positive og støttende, fortalte assisterende festivalsjef Kristine Tingvik Aas til Rushprint. Hun er også svært positiv til at dette vil bli deres mest klimavennlige utgave noensinne.
Etter at de nasjonale unntakstilstandene ble forlenget til etter påske, er det nå flere som vurderer å ta i bruk digitale løsninger. På deres nettsider skriver Kortfilmfestivalen at de i april vil avklare om juni-arrangementet vil gjennomføres i Grimstad eller på digitale plattformer.
– Det viktigste for oss er å få vist fram det beste som lages av kortfilm i Norge, og sånn sett er det en enkel vurdering hvis alternativet er å avlyse, fortalte daglig leder Anita Svingen til Rushprint.
“Hver for oss - men sammen”
Men hva med oss som sitter fast i karantene eller isolasjon og savner noen å diskutere filmopplevelsen med? Matinéklubben fra Bølgen kulturhus i Larvik er blant de som har kommet brakkesyke filmvenner til utsetning ved å åpne for en landsomfattende hjemmekino. På Facebook-gruppen deres kan nå folk over hele landet samles for gode filmforslag og diskusjon.
– Nøden lærer naken kvinne å spinne, sies det. Og vi føler oss minst halvnakne uten filmklubben vår. Vi velger derfor å bytte ut kino, med det nest beste: hjemmekino. Og for å bøte også på det sosiale behovet vårt, så foreslår vi å se film hver for oss - men sammen. Og så tar vi diskusjonen om hva vi har sett - etter filmen, i kommentarfeltet, skrev klubben på Facebook.
Facebook-gruppen har på kort tid fått stor oppmerksomhet, og teller i skrivende stund over 1100 gruppemedlemmer. Den er åpen for alle, så her er det bare å kaste seg på.
– Vi har gått fra å være en liten lokal klubb, til å ha folk innom gruppa fra hele landet, hver eneste dag, sa Bålsrød til Rushprint.
– Vi som står bak dette gjør det vi kan og trenger for å ha verdifulle dager, og så gjør det oss veldig glade at flere kan få noe ut av det.