Ingen vil vise Amanda-prisen

Artikkel- Scott Sjøstrøm

Foto: Martin Uteng / Handelshøyskolen BI

Foto: Martin Uteng / Handelshøyskolen BI

Sommeren 2018 meldte filmmagasinet Rushprint at TV 2 ikke ville forlenge avtalen for å sende Amanda-prisutdelingen på tv. Nå står Amandashowet uten tv-avtale.

Fra og med Amandaprisens fødsel i 1985 har den celebre prisutdelingen for norsk film blitt kringkastet i de tusen hjem. NRK hadde ansvaret for å tv-sende de første 20 årene. Prisutdelingen har lenge vært populær blant det norske folk, eksemplifisert ved blant annet 1998-utdelingen, da tusenvis strømmet til Haugesund for å se Pierce Brosnan (daværende James Bond (!)) dele ut prisen for beste kvinnelige skuespiller.

Drøye 20 år etter har pipen en helt annen lyd. Etter mange års sviktende seertall, står nå Amanda-prisen helt uten en tv-avtale. Det er høyst sannsynlig at det også er slik da utdelingen skal bli avholdt 17. August i Festiviteten.

TV 2 trekker seg

Da TV 2s tv-avtale for distribusjon av Amanda-utdelingen utgikk i fjor sommer, ga de tidlig uttrykk for at det ikke kom til å bli noen forlengelse av partnerskapet. TV 2 hadde da hatt rettighetene til showet siden 2006.

TV 2s Amanda-avtale var lenge en suksess, med prisutdelingen i 2009 som et udiskutabelt høydepunkt. Det ble rapportert at hele 619 000 seere klistret seg til tv-skjermen for å se skaperne bak Max Manus vinne 7 priser, deriblant «beste mannlige hovedrolle» (Aksel Hennie) og «beste norske kinofilm».

Suksessen har mildt sagt stilnet siden. I fjor hadde Amanda-utdelingen bare 262 000 seere. Prisen hadde lenge hatt stagnerende seertall, med bunnpunktet i 2015 som verste eksempel. Det året var det bare 202 000 mennesker som valgte å se på utdelingen.

I et intervju med Kampanje.com kunne Jarle Nakken i TV 2 fortelle at TV-kanalen ville avslutte samarbeidet i henhold til den utløpende kontrakten. Nakken beskrev TV 2s beslutning som en «helhetsvurdering», og trakk blant annet inn kostnadsrammen som en faktor for den endelige beslutningen.  

Ingen interesse fra NRK

NRK har i likhet med TV 2 besluttet å ikke søke om tv-rettighetene til sommerens utdeling, noe de formelt bekreftet i slutten av Januar. Kulturredaktør i NRK, Marius Hoel, kunne fortelle i et intervju med Rushprint at NRK rett og slett ikke vil sette av pengene en slik produksjon vil koste.

Festivalsjefen bak Amandaprisen, Tonje Herdersen, er skeptisk til at det blir noen tv-sending i det hele tatt.

«Per i dag ser det ikke ut til å bli tv-sending i 2019, ideene for denne typen show på lineær tv generelt har endrer seg, og tv-kanalene har ikke vært interessert rett og slett», fortalte hun til NRK.

Enn så lenge ser det mørkt ut for en tv-sendt Amanda-prisutdeling i 2019.