Brexit-filmen skaper debatt

Artikkel- Scott Sjøstrøm

Foto: Unsplash.com

Foto: Unsplash.com

I Januar slapp HBO filmen «Brexit: The Uncivil War». Timingen på det hele har skapt en voldsom debatt, da saken i stor grad fortsatt pågår.

Benedict Cumberbatch, kjent fra blant annet «Sherlock Holmes» og «The Imitation Game», spiller rollen som den meget spesielle valgkamp-strategen Dominic Cummings i den halvannen time lange filmen om prosessen bak Storbritannias (pågående) løsrivelse fra EU.

Cummings er anklaget for å bryte valgloven, ved blant annet å publisere falske annonser for å nå ut til spesifikke grupper, som ellers vanligvis unngår å stemme ved valg. Som kjent endte det hele med at «Leave»-kampanjen vant knepent, med 52 prosent av stemmene. Filmen viser «hele» prosessen bak seieren, og hvordan det (nesten) umulige kunne skje.

Cumberbatch får skryt

Filmen skildrer flere til dels komiske, men kanskje enda mer treffende tolkninger av flere offentlige personer, som politikerne Nigel Farage og Boris Johnson. Begge fungerte som gallionsfigurer for «Leave»-kampanjen, uten at Cummings på noen som helst måte lot seg særlig begeistre for noen av dem.

Isolert sett har filmen mottatt gode anmeldelser fra pressen. På Rotten Tomatoes har «Brexit: The Uncivil War» en rating på 83%, som tyder på at den har falt i smak hos de fleste anmeldere. Hovedrolleinnhaveren især får gode skussmål fra journalister.

«Cumberbatch er utmerket til å formidle den ensomme monomanien til en mann som med stahet dedikerer seg til prinsipper han kun selv gjenkjenner», skriver Troy Patterson i The New Yorker.

«Uansvarlig»

Tross de mange gode anmeldelsene, er ikke alle like begeistret for at HBO har valgt å lage spillefilm om det mildt sagt kontroversielle temaet. Spesielt er det timingen som har skapt mye debatt, da saken på ingen måte er avsluttet.

I desember kunne Dagbladet melde at flere lot seg provosere av at det ble laget film, midt oppe i «kaoset» som preger Storbritannia.

Dagbladet har gjengitt en rekke tweets, deriblant fra brukeren @shrimperbhoy som blant annet skriver:

«Kjære HBO- Det er ganske uansvarlig å slippe en katastrofefilm når vi fortsatt er midt oppe i katastrofen. Hilsen U.K.»

Tweeten har nærmere 500 retweets og drøye 3500 likerklikk. Flere andre har også latt seg provosere. Filmens regissør, James Graham, stiller seg likevel uforstående til kritikken.

«På scenen og skjermen har vi alltid respondert på det politiske klimaet. Folk som sier at Brexit er unntaket, at det er for komplisert for «kulturen» å håndtere, og at vi skal «sette det i karantene», er både latterlig og farlig», sa regissøren i et intervju i London i desember.

Filmen er tilgjengelig på strømmetjenesten HBO Nordic.