Det mørke Instagram-nettverket
Artikkel - Anette Beckhaug
Mange unge opplever sosiale medier som en positiv arena, men for noen er det et sted å uttrykke de mørkeste sidene ved livet. I et skjult Instagram-nettverk deler unge jenter bilder av at de skader seg selv, samtidig som de diskuterer selvmord.
Det lukkede nettverket så dagens lys da NRK i fjor avslørte at de hadde fulgt miljøet fra innsiden over tid. Unge jenter som sliter psykisk, søker etter andre i samme situasjon på sosiale medier. Ifølge NRKs kartlegging, er profilene private og godt merket med depressive brukernavn. Et flertall av jentene merker i tillegg profilene sine med «TW» eller «Trigger Warning» for å advare mot skadelig innhold. De som skader seg selv, benytter i tillegg emojis av skarpe gjenstander. I NRK-serien Innafor forsøker programleder Vilde Bratland Erikstad å forstå det mørke miljøet. Hvordan påvirkes de egentlig av hverandre?
Jentene vi møter i serien har alle en tidligere tilknytning til Instagram-nettverket. Mange av jentene ble introdusert til miljøet da de var under offentlig omsorg, som psykiatrisk eller barnevernsinstitusjoner. Kia Kristoffersen skriver i et innlegg til Aftenposten Si ;D at nettverket ble et fellesskap, en trygghet og tilhørighet for jenter i samme situasjon. En møter ingen fordommer og ingenting er flaut å dele: «Vi backer opp og heier på hverandre». Samtidig forteller flere av jentene til Innafor at det var om å gjøre å være sykest: de som selvskadet seg mest hadde høyst status. Sofie, som var en del av miljøet i tre år, viser til en dominoeffekt innad i nettverket. Dersom èn postet bilde av at de kuttet seg i ansiktet, var det fler som gjorde det samme. Når èn tok livet sitt, uttrykte fler det samme ønsket.
Ingebjørg har vært i miljøet i 10 år. Selv tror hun ikke det kommer noe positivt ut av å poste bilder av selvskading eller å diskutere ulike metoder for selvmord. Nå har hun startet en hjelpetjeneste på Snapchat som kalles Psyktærlig. Kontoen drives av unge som selv har slitt psykisk, men som nå ønsker å hjelpe andre som plages med selvmordstanker. For mange oppleves det betryggende å kunne be om hjelp eller snakke med noen om psykiske problemer på digitale plattformer.
Mediene har i mange år trådt varsomt rundt selvmordshendelser. Etter at Instagram-nettverket blusset opp i mediene, er Kia bekymret for at fler søker innpass i miljøet, som hun beskriver som svært omfattende og ødeleggende. Hun fraråder å oppsøke miljøer hvor psyke mennesker blir psykere sammen, og anbefaler å snakke med noen for å få det bedre – enten det er helsepersonell, eller hjelpetjenesten Psyktærlig på Snapchat. Be om hjelp!
Kjenner du noen som sliter? Slik kan du hjelpe.